Alex Ahrendtsen: Lotto skal redde kulturarven

Dansk Folkepartis kulturordfører foreslår efter fransk forbillede at oprette et lotterispil, hvor overskuddet går til at bevare fortidsminder, historiske bygninger, bevaringsværdige træskibe m.m.

DFs kulturordfører, Alex Ahrendtsen – her i godt selskab med Søren Kierkegaard, vil have danskerne til at spille mere lotto – for at redde kulturarven. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Er der noget, der kan skære i hjertet på Dansk Folkepartis kulturordfører, Alex Ahrendtsen, så er det at se kulturarv smuldre. Hvad enten det er sandstensornamenterne på Frederiksborg Slot, bevaringsværdige træskibe, historiske ruiner eller fredede bygninger.

Stod det til ham, afsatte staten langt flere penge til bevarelse af alle disse klenodier. Men det har, siger han med beklagelse, knebet med forståelsen hos Folketingets øvrige partier.

Så glad blev han, da han for et par måneder siden blev opmærksom på det nye franske lottospil, Loto du patrimoine, der blev etableret i 2018 og allerede samme år kunne udlodde knap 1,5 mia. kroner til at sikre fransk kulturarv.

»Wow, det skal vi også have i Danmark,« tænkte han, og meget belejligt kunne forslaget landes lige midt i valgkampen, hvor det fik en ret lunken modtagelse fra de fleste partier.

»Det er selvfølgelig lidt skuffende, men forventeligt. Vores forslag mødes næsten altid af skepsis, modvilje og manglende kreativitet,« siger han.

»Det er jo det, der er skyld i, at kulturpolitikken spiller en så forbavsende lille rolle i valgkampen. Fordi man altid pander nye forslag ned. Men jeg håber virkelig, at de vil give det her en chance.«

150 mio. årligt

Med udgangspunkt i de franske erfaringer regner Alex Ahrendtsen med, at et kulturarvslotto årligt vil kunne tilføre området ca. 150 mio. kroner. Og de falder på et tørt sted, fastslår han.

Slots- og Kulturstyrelsen havde i 2018 ca. 2,6 mio. kroner til istandsættelse og restaurering af fortidsminder. Men af styrelsens egen tilstandsrapport fra 2017 fremgår det, at det vil koste 22,5 mio. kroner årligt de næste ti år at redde Danmarks 91 vigtigste fortidsminder. Dertil kommer ca. 20 mio. kroner årligt til at sikre statens slotte, fremgår det af DFs udspil.

»I Danmark har vi jo haft tradition for, at det er staten, der skal stå for vedligeholdelsen. Staten har bare været ekstremt dårlig til det, og derfor tror jeg, tiden er inde til, at vi er lidt kreative,« siger Alex Ahrendtsen.

»Rigtig mange mennesker interesserer sig for historiske huse eller bevaringsværdige træskibe og bruger fritid og private midler på at vedligeholde dem. Så der er allerede et fundament.«

»Det er jo det, der er skyld i, at kulturpolitikken spiller en så forbavsende lille rolle i valgkampen. Fordi man altid pander nye forslag ned.«


Han håber, at et kulturarvslotto vil få flere til at spille, så pengene til kulturarv ikke går fra de midler fra Danske Spil, som plejer at tilfalde blandt andet foreningslivet.

»Jeg forestiller mig, at folk, som normalt ikke interesserer sig for lotto, kan se en interesse i det her, fordi midlerne går til at bevare vores kulturarv,« siger han.

Men kan folk, der ønsker at støtte kulturarven, ikke bare gøre det uden et lottospil?

»Det kræver, at nogen samler ind. Og man ved jo bare, at hvis der er en gevinst, der venter derude, er folk lidt mere villige til at prøve lykken,« siger Alex Ahrendtsen.