724 psykologer i fælles oprør mod udskældt børneopdragelsesbog: Vil have bogen fjernet fra Gyldendal

Bogen »Godnat og sov godt« fra 2000, der indeholder råd om børneopdragelse, er blevet en boksepude for psykologer, fordi den indeholder råd, der ifølge psykologerne er skadelige for børn. Nu har 724 psykologer skrevet en åbent brev til Gyldendal. De vil have bogen fjernet. Men Gyldeldal vil ikke bøje sig.

Sundhedsplejerske Else Guldager har tidligere kritiseret »Godnat og sov godt« Hun har mere end 40 års erfaring med småbørns trivsel, og hun mener, at bogen er forældet og passer dårligt til vores kultur. Fold sammen
Læs mere
Foto: Katrine Damkjær
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nu bliver kritikken af børneopdragelsesbogen »Godnat og sov godt« forenet. 724 psykologer går i rette med bogen, der ifølge kritikerne indeholder bedagede, kontroversielle og direkte skadelige råd om børneopdragelse.

Sammen har de 724 psykologer skrevet et åbent brev med forlaget Gyldendal som modtager. De vil have bogen fjernet. Brevet er en lang argumentation for, hvorfor forlaget burde trække bogen tilbage, og det afsluttes med følgende ord:

»Da bogen er skrevet af en læge og sælges af et anerkendt forlag, vil mange forældre måske ukritisk benytte sig af bogens metode. Vi mener, at I som forlag har et ansvar i forhold til at distribuere denne forældede og potentielt skadelige metode. Vi håber, at I vil genoverveje tilbagetrækning af bogen og ser frem til jeres respons,« lyder det i brevet.

»De gør det kun for profitten«

»Godnat og sov godt« er fra 2000 er oversat fra spansk og skrevet af Sylvia de Béjar og Eduard Estivill. Og den har tidligere været genstand for stor opstandelse blandt forældre og eksperter. Gyldendal har siden sidste sommer modtaget kritik for at sælge bogen. Senest har mødre og eksperter råbt Gyldendal op, men det fik ikke forlaget til at stoppe salget. Tidligere har mødre i enkelte tilfælde sågar brændt bogen af.

»Jeg synes, det er helt forkert. Jeg er vred. Jeg føler, de har holdt os hen. Hvem er de eksperter, de har talt med? De gør det kun for profitten. Med denne beslutning siger de, at penge er vigtigere end børns trivsel. Man vil altid kunne finde forskning, der taler både for og imod emnet. Selvfølgelig vil man kunne finde nogle, der siger, at det ikke er skadeligt. Men når der er et tvivlsspørgsmål, så synes jeg ikke, Gyldendal burde have en bog på hylderne, hvor der er den mindste tvivl om, at den kan være skadelig. Når de så samtidig går ind og censurerer Halfdan Rasmussens børnerim for ikke at støde nogen, så synes jeg, det er helt absurd. Det er en ommer«, lød det fra Luna Munk, mor til tre og kritiker af bogen.

Det er i særdeleshed den såkaldte cry-out-metode, der møder kritik. I bogen rådes der nemlig til, at man lader sit barn græde sig i søvn uden trøst, når man træner barnet i at sove bedre. Metoden bruger tidsintervaller, så barnet eksempelvis kan græde alene i op til 17 minutter uden trøst fra hverken mor eller far. I bogen beskriver forfatterne også, hvordan barnet i forsøg på at få opmærksomhed kan benytte sig af et »trick« og »finde på« at kaste op af gråd. Gør barnet det, skal man som forælder forsøge at »virke upåvirket«. Cry-it-out-metoden blev opfundet af den amerikanske læge Richard Ferber i 1980erne.

Vil ikke stoppe salget

Gyldendal har flere gange skullet tage stilling til, om de skulle stoppe salget eller lade stå til. Endnu en gang holder de fast i deres oprindelige holdning. Til DR afviser redaktionschef hos Gyldeldal, Mette Korsgaard, at stoppe salget af bogen. Hun ser ifølge DR ingen anledning til at fjerne den.

»Bogen fortjener at blive kritiseret og at få en omgang i møllen, men derfra og så til at trække den tilbage, det er et voldsomt skridt for et forlag, siger hun til DR:

»Vi har stod tillid til vores læsere. Vi tror faktisk godt, de kan manøvrere selv, og hvis man får en bog, hvis metode ikke passer til en, så tænker jeg, at man lægger den på hylden. De folk, der køber bøger, er generelt veloplyste og kan godt finde ud af at manøvrere i det,« siger Mette Korsgaard til DR.