Mødre og eksperter kritiserer Gyldendal: I tænker mere på penge end på børns trivsel

Søvnbogen »Godnat og sov godt« får lov at blive på hylderne. Kritikere er skuffede og vrede, og sundhedsekspert undrer sig.

Sundhedsplejerske Else Guldager har tidligere kritiseret »Godnat og sov godt« Hun har mere end 40 års erfaring med småbørns trivsel, og hun mener, at bogen er forældet og passer dårligt til vores kultur. Fold sammen
Læs mere
Foto: Katrine Damkjær

Når den knap en meter høje søvnterrorist endnu engang står og brøler i tremmesengen kl. 03.22, kan man som forældre få lyst til at ty til metoder, der kan få barnet til at sove bedre. Børn og søvn er en uudtømmelig kilde til debat, og nu kører debatten igen.

Gyldendal har nemlig valgt at beholde den omstridte søvnbog »Godnat og sov godt« på hylderne. I efteråret kom forlaget og bogen ellers under pres fra en række kritikere, der mente, at bogen var skadelig for børn. Forlaget satte en undersøgelse i gang med henblik på at vurdere, om bogen skulle fjernes fra hylderne eller ej.

Mette Korsgaard, redaktionschef Gyldendal

»Metoden har både fortalere og kritikere, men ingen har kunnet præsentere evidens for, at den er skadelig.«


Hos Gyldendal har man nu undersøgt sagen og kigget på forskning fra ind- og udland. Redaktionschef hos Gyldendal Mette Korsgaard siger til Berlingske.

»Metoden har både fortalere og kritikere, men ingen har kunnet præsentere evidens for, at den er skadelig.«

Kritikken af »Godnat og sov godt« er rettet mod en helt specifik metode i bogen. Metoden kaldes cry-it-out og handler om, at man skal lade sit barn græde sig selv i søvn uden trøst, når man søvntræner det i jagten på bedre søvn. Metoden bruger tidsintervaller, så barnet eksempelvis kan græde alene i op til 17 minutter uden trøst fra hverken mor eller far. I bogen beskriver forfatterne også, hvordan barnet i forsøg på at få opmærksomhed kan benytte sig af et »trick« og »finde på« at kaste op af gråd. Gør barnet det, skal man som forælder forsøge at »virke upåvirket«. Cry-it-out-metoden blev opfundet af den amerikanske læge Richard Ferber i 1980erne.

Else Guldager, sundhedsplejerske

»Bogen er oprindeligt spansk. Den er skrevet i en anden kultur, hvor man opdrager børn på en anden måde, og hvor børnesynet er anderledes. Det gennemsyrer jo hele bogen. Der er ikke tænkt nyere børnepsykologiske teorier om tilknytning, forældreskab og moderne forældre- og børneliv ind. Det kunne være klogt at lave en ny og moderne bog, der passer til det liv, vi lever her hos os, og som passer til vores børnesyn.«


»Godnat og sov godt«, der er skrevet af spanske Eduard Estivill og Sylvia de Béjar, udkom i 2000 og første gang på dansk i 2006. Den blev udgivet på Borgens Forlag og er fortsat på repertoiret hos Gyldendal efter opkøbet af Borgens Forlag.

Vrede på Facebook

Gyldendals beslutning om fortsat at udgive bogen vækker mildest talt ikke begejstring blandt brugerne på Facebook. På Gyldendals Facebook-side er der opstået noget, der minder om en shitstorm.

»Kære Gyldendal, Hvilke eksperter har I spurgt? Vil I lægge det frem? Der er talrige studier, der viser, at børn kan tage varig skade af ikke at blive trøstet når de græder. Jeg hjælper jer gerne med at finde dem. Affektreguleringsteori, tilknytningsteori ... Alle de store evidensbaserede udviklingsteorier inden for småbørnsområdet påpeger også dette (...) Mange hilsner Tine, psykolog OG forsker i små børns emotionelle udvikling,« kommenterer brugeren Tine Steenhoff.

Flere andre psykologer blander sig i debatten på Facebook, og stemningen er, at Gyldendal bør fremlægge dokumentation for, hvilke eksperter man har rådført sig med.

»Gyldendal, jeg er psykolog: Kan Gyldendal dokumentere, at bogens anbefalinger ikke er skadelige for børn? I bedes venligst fremlægge de kilder og den forskning, der ligger til grund for jeres beslutning om IKKE at fjerne bogen,« skriver brugeren Christine Posselt.

En kommentar påpeger, at da man forbød retten til at revse sine børn, var der heller ikke entydigt bevis for, at det var skadeligt at slå sine børn.

Kommentar fra Facebook-brugeren Katrine Spiegelhauer på Gyldendals opslag. Hun sammenligner bogen med dengang man afskaffede revselsesretten. Fold sammen
Læs mere

Initiativtager er vred: »Det er helt absurd«

Luna Munk er en af initiativtagerne til Facebook-gruppen »Farvel til Godnat og sov godt bogen«. Det var denne gruppe, der i efteråret 2018 aktivt satte ind på at oplyse andre om bogens synspunkter og specifikt havde til formål at opkøbe bogen og fjerne den fra markedet. Luna Munk har via Facebook-gruppen selv været i dialog med Gyldendal om at få fjernet bogen fra hylderne. Hun er vred og skuffet over beslutningen om ikke at gøre det og står tilbage med flere spørgsmål end svar:

»Jeg synes, det er helt forkert. Jeg er vred. Jeg føler, de har holdt os hen. Hvem er de eksperter, de har talt med? De gør det kun for profitten. Med denne beslutning siger de, at penge er vigtigere end børns trivsel. Man vil altid kunne finde forskning, der taler både for og imod emnet. Selvfølgelig vil man kunne finde nogle, der siger, at det ikke er skadeligt. Men når der er et tvivlsspørgsmål, så synes jeg ikke, Gyldendal burde have en bog på hylderne, hvor der er den mindste tvivl om, at den kan være skadelig. Når de så samtidig går ind og censurerer Halfdan Rasmussens børnerim for ikke at støde nogen, så synes jeg, det er helt absurd. Det er en ommer«, siger Luna Munk.

Luna Munk er studerende og mor til tre. Hun er medstifter af Facebook-gruppen »Farvel til Godnat og sov godt bogen«. Hun har aktivt opkøbt den omtalte bog, for at fjerne så mange eksemplarer som muligt. Der er 2216 medlemmer af gruppen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Privat.

Luna Munk er selv mor til tre. For hende er det blevet en mærkesag at udbrede synspunktet om, hvor dårlig en bog, hun synes, »Godnat og sov godt« er. Hun er godt klar over, at hun for nogle kan fremstå som en »sindssyg pylremor«. Det er en rolle hun gerne påtager sig, særligt når hun har en række eksperters holdninger i baghånden.

»Jeg føler, at jeg er nødt til at informere om det her. Mange har et børnesyn, der hedder, at børn tager ikke skade af at græde. Over for folk, der har den holdning, kan jeg virke som en »sindssyg pylremor«. Men igen må jeg tale på børnenes vegne. Jeg rammer måske ikke alle, men det kan være, det giver nogle refleksioner for nogle. Vi hæfter os også ved de eksperter og den forskning, der taler imod brugen af denne metode,« siger Luna Munk.

Sundhedsplejerske undrer sig over forældet menneskesyn

Sundhedsplejerske og ph.d. i sundhedsvidenskab Else Guldager har mere end 40 års erfaring med småbørns trivsel. Hun undrer sig over, at man fortsat vil have bogen på hylden.

Bogen »Godnat og sov godt« om søvntræning af børn har mødt masser af modstand. Gyldendal har bogen på repertoiret, og efter undersøgelser, har forlaget ikke fundet evidensbaseret forskning, der påviser at bogens cry-it-out-metode skulle være skadelig. Derfor beholder Gyldendal nu bogen på hylden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Andreas Fitz/Modelfoto.

»Jeg var ét stort spørgsmålstegn, da jeg hørte det. Har man ikke så mange ressourcer, at man kunne lave en ny og tidssvarende bog om et emne, der er så væsentligt for forældrene? Bogen er oprindeligt spansk. Den er skrevet i en anden kultur, hvor man opdrager børn på en anden måde, og hvor børnesynet er anderledes. Det gennemsyrer jo hele bogen. Der er ikke tænkt nyere børnepsykologiske teorier om tilknytning, forældreskab og moderne forældre- og børneliv ind. Det kunne være klogt at lave en ny og moderne bog, der passer til det liv, vi lever her hos os, og som passer til vores børnesyn,« siger Else Guldager.

Gyldendal hæfter sig ved, at der ikke er nogen evidensbaseret forskning, der peger i retningen af, at børn tager skade, og at bogen derfor fortsat skal være på markedet. Er du enig i den tilgang?

»Vi baserer jo ikke hele vores liv på evidensbaseret forskning. Det er uhyre kompliceret at lave evidensbaseret forskning på et emne som børns søvn,« siger Else Guldager.

»Det er Gyldendals beslutning, og jeg har respekt for den, men hvis alle Gyldendals andre publikationer skulle være evidensbaserede, så tror jeg ikke, at forlaget så helt sådan ud.«

Trods kritik har Gyldendal valgt at beholde puttebogen »Godnat og sov godt« på hylderne. Fold sammen
Læs mere