Kvinder brænder og opkøber forhadt bog om børneputning: »Den skal bare væk«

Den kontroversielle bog om børneputning »Godnat og sov godt« har vakt så stor vrede hos en gruppe danske kvinder, at de i en koordineret indsats opkøber bogen for at få den væk fra markedet. Nu vil Gyldendal få bogens indhold genvurderet af fageksperter.

Blogger Luna Munk. Privatfoto Fold sammen
Læs mere

Nogle af kvinderne har i årevis opkøbt bogen i det skjulte for at få den væk fra hylderne. Andre har i få tilfælde afbrændt bogen. De fleste hader den bare inderligt for dens budskab om at lade børn græde sig i søvn bag en lukket dør.

En gruppe danske kvinder har i Facebook-gruppen »Farvel til Godnat og sov godt bogen« samlet sig i kampen om at få den kontroversielle bog om børneputning og dens opdragelsesidé om »cry it out« manet helt i jorden, så uvidende forældre ikke ender med at gøre skade på de små.

Siden 2000 er bogen »Godnat og sov godt« blevet udgivet i Danmark. Den er skrevet af den spanske læge Eduard Estivil og introducerer en puttemetode, hvor forældre skal gå ind til deres barn efter et minutiøst tilrettelagt skema, så barnet lærer at sove af sig selv.

25-årige Luna Munk fra Randers er administrator af Facebook-gruppen, der har over 1.000 medlemmer, og hvor man sammen opkøber tidligere udgaver af bogen sat til salg af private på platforme som Den Blå Avis. Hun har selv opkøbt fire eksemplarer af bogen på Reshopper og efterfølgende destrueret dem, og hun anslår, at gruppen samlet har bortskaffet mellem 50 og 100 bøger.

»Det, der er så angribeligt ved den her bog, er, at den er forældet i sin rådgivning. Vi mener, at dens indhold er skadeligt for børnene. Den opfordrer blandt andet til, at man skal lade sit barn ligge alene på værelset og græde i 22 minutter uden at reagere som forælder. Det strider jo mod al sund fornuft. Nogle forældre vil helt sikkert godt kunne sortere i dens indhold, men mange er meget autoritetstro. Derfor vil vi bare have den væk, så der ikke findes sådan en guide,« siger hun.

I de seneste dage har Luna Munk modtaget beskeder fra folk, der ligeud sammenligner gruppen med nazityskere og anklager dem for at knægte en fundamental forfatterfrihed. Men hun insisterer på, at når en bog er skadelig, skal den væk.

»Engang mente man også, at det var o.k. at slå sine børn. Vi er heldigvis blevet klogere. Det samme gælder denne metode. Der er nogen, der skal råbe op og være børnenes talerør i det her. Vi vil bare gerne have bremset noget skadeligt indhold, der griber ind i børns liv. Bogen er en faglig blåstempling af noget, der minder om omsorgssvigt. Det er ikke i orden.«

Ingen gråd

Det er ikke måden, hvorpå børn sover, der er til debat, fortæller Luna Munk. I gruppen er der mødre, der både ammer deres børn i søvn eller lader dem sove på eget værelse. Det er bogens grundidé om, at forældre skal ignorere deres børns gråd, lyder det.

»Metoden virker, men den virker, fordi børnene til sidst giver op og holder op med at græde. Men der ligger et barn, der lider afsavn, og som bliver pumpet med en masse stresshormoner i kroppen. Potentielt kan barnet risikere en usikker tilknytning til forælderen.«

Debatten om bogens indhold er også sivet ind i de faglige rækker. Til TV 2 har sundhedsplejerske og ph.d. i sundhedsvidenskab Else Guldager udtalt, at »ingen fagpersoner, der har dybt kendskab til børns udvikling, vil sige, at man roligt kan lade sit barn græde og roligt følge rådene i bogen«.

På sin Facebook-side har Lola Jensen, familierådgiver og foredragsholder, skrevet, at hun omvendt har tillid til forældrenes egen sunde fornuft i forhold til at vurdere bogen.

»Godnat og sov godt« blev udgivet af Borgens Forlag i 2000 og fulgte senere med, da Gyldendal overtog Borgens Forlag i 2013. Mange er fortsat interesserede i at købe den. Derfor er den stadig på hylderne her i 2018.

Hos Gyldendal forklarer redaktør Mette Korsgaard, at da den kom på det danske marked, skete det med faglige anbefalinger fra sundhedsplejersker.

»Siden har holdningerne til børns sunde soverutiner muligvis ændret sig. Og man kan være enig eller uenig i bogens metode. Sådan er det med mange bøger – vores rolle som forlag er ikke at indtage den ene eller anden holdning til eksempelvis søvn, men at udgive bøger af faglig og litterær kvalitet. At »Godnat og sov godt« skulle være direkte sundhedsskadelig, er vi ikke bekendt med, men på baggrund af henvendelser fra en gruppe læsere her i weekenden sender vi nu bogen til faglig vurdering for at finde ud af, om det skulle være tilfældet,« skriver hun til Berlingske.