70 år: Crazy, britisk julehumor

Vivienne McKee har optrådt i mange forskellige sammenhænge, siden hun valgte at slå sig ned i Danmark. I alt fald kender man hendes stemme.

Vivienne McKee har bidraget til dansk teater med både humor og engelsk dramatik. Foto: Emil Hougaard / Ritzau Scanpix  Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Hougaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For mange er den årlige Crazy Christmas Cabaret, hvor britisk og dansk humor forenes i skøn samdrægtighed, blevet en tradition på linje med julefrokost og andesteg.

Kvinden bag er engelske Vivienne McKee, instruktør, forfatter, skuespiller plus en hel del mere – 70 år 24. juli. Og har man ikke set hende, så har mange i det mindste hørt hende. McKee er kvinden, som på det smukkeste engelsk byder rejsende velkommen i DSB-togene, når de tager fra Københavns Lufthavn.

Baggrunden har hun i orden. Vivienne McKee er uddannet skuespiller fra en af de store engelske teaterskoler, Bristol Old Vic Theatre School. Dertil har hun en akademisk grad fra Bristol University i drama og fransk.

Inden hun slog sig ned i Danmark, var hun et etableret navn i hjemlandet. Hun spillede over for Richard Chamberlain i filmen »The Slipper and the Rose«, og på TV kunne hun bl.a. ses i en af  verdens længst løbende serier, »Coronation Street«. Dertil kom den kvindelige hovedrolle i krimiserien »The XYY man« i 1976-77.

Teatret trak også med flere tilbud, og det var på en turné i Danmark i 1979, at hun mødte gymnasielærer Søren Hall. Parret besluttede, at det fælles hjem skulle ligge her i landet, og de har sammen fået sønnen Daniel, som har gjort de to til bedsteforældre.

Shakespeare og Hopla

Siden bosættelsen i Danmark har Vivienne McKee optrådt i mange forskellige sammenhænge, herunder med optræden på Det Kongelige Teater, undervisning på Café Teatrets skuespilskole, medvirken i Otto Leisners populære TV-show »Hopla« – og så altså grundlæggelsen af London Toast Theatre, the English Theatre of Copenhagen.

Det har ikke bare været sjov og ballade og crazy julekabaret. McKee har haft fingrene i Shakespeare-produktioner, f.eks. »Macbeth« i den gamle Alexandrabiograf og »As you like it« i Kanonhallen, samt moderne engelsk dramatik af Harold Pinter, Alan Ayckbourn og Arnold Wesker på forskellige københavnske scener.

Hun er desuden en efterspurgt konferencier. I år har hun haft succes med forestillingen »Oh Baby – it’s Cole«, og hun har her i sommervarmen været i gang med at forberede  den 37. Crazy Christmas Cabaret.