38 år efter DRs største jule-shitstorm - gør Poul Nesgaard det igen?

Poul Nesgaard stod bag DRs største jule-shitstorm. Nu er han tilbage med endnu et juleprogram, der viser, hvordan værten selv tilhører en uddøende art. Desværre.

»Endnu en Jul med Poul Nesgaard« er et metaprogram, hvor de første 23 programmer, udelukkende er forløbere for det optimale og sidste program, der vil folde sig ud d. 24. december. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmarks elskede filterløse og evige anarkist Poul Nesgaard startede sin mediekarriere i DR for 50 siden. Den fejrer Nesgaard og P1 ved at genbesøge en af den danske mediebranches største shitstorme. 1980 begik Poul Nesgaard med sin dengang uadskillige makker, Nulle, TV-forbrydelsen »Jul og Grønne Skove«, i bitre folkmunde bedre kendt som »Poul og Nulle i Hullet«.

Den komplet uortodokse »julekalender« brød samtlige konventioner. Forældre var kog-rasende. Børn var utrøstelige.

Min daværende klassekammerats 5-årige lillebror var så opløst af gråd, da de 24 dystopiske afsnit var til ende, at hans mor ringede DR op og forlangte, at de undskyldte over for hendes søn.

Personligt fandt jeg »Hullet« helt forrygende, da man f.eks. kunne vinde dyrekranier og krystaller, men jeg var absolut en minoritet og muligvis et underligt barn.

Nu, 38 år senere, er Nesgaard så tilbage. Denne gang med en radiojulekalender på P1.

Gentænkning af julen
»Endnu en Jul med Poul Nesgaard« er et metaprogram, hvor de første 23 programmer, udelukkende er forløbere for det optimale og sidste program, der vil folde sig ud 24. december.

Undervejs, sekunderet af et udvalg af medværter på prøve og to unge DR-folk i 30erne, taler Nesgaard med en bred vifte af gæster.

Byline foto billede 2018 Bylinefoto Søren Damm Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

Ambitionen med programmet er intet mindre at gentænke selve julen. Den har mistet sin oprindelige betydning - og vi skal i stedet rette julen mod det globale fællesskab. Det er naturligvis en naiv tanke, der er dømt til at fejle, men ingen kan tage drømmen fra Nesgaard. Det skal han nok selv bestemme.

»Forskellen mellem generationerne opsummeres allerbedst, da Poul Nesgaard spørger medvært på prøve, Thomas Skov, »Har du et projekt udover dig selv«, og Skov ikke kan finde svar. «


For Generation X (født 1965-1975) er Poul Nesgaard nostalgi og vores allesammens tossede onkel, som boede inde i TVet. Men der er også noget både beroligende og foruroligende ved Nesgaard. Han er heldigvis stadig uberegnelig i rollen som sig selv, og der er noget befriende ved, at det er den efterhånden aldrende og typisk velklædte herre - blandt purunge medværter - som udgør det kaotiske element i programmet.

Danmarks John Lennon
I dag er de unge blevet de sindige beskyttere af status quo, mens Nesgaard er en chesterfieldsofa i pangfarver med indbygget katapulthynde. Nesgaard er konstant drevet af oprigtig og filterløs nysgerrighed, parret med den komplette ubekymrethed over andres mening. Desuden rummer Nesgaard den helt særlige evne, hvor man lader hans ubehøvlethed passere, da næsten hver en fornærmelse ender med at folde en trodsig indsigt ud.

Nesgaard repræsenterer desværre en uddøende art, som oprindeligt blev støbt i en særlig DR-form, der nu er omsmeltet og istedet udstanser vrøvlende X Factor-dommere. En af de unge medværter udtaler at: »Nesgaard er Danmarks John Lennon«- det er sjovt, særligt fordi, der en snert af noget sandt i det. Og forskellen mellem generationerne opsummeres allerbedst, da Poul Nesgaard spørger medvært på prøve, Thomas Skov, »Har du et projekt udover dig selv«, og Skov ikke kan finde svar.

»Endnu en jul med Poul Nesgaard« er en udsøgt fornøjelse at lytte til, og er ligesom »Jul og grønne skove« nærmest dømt til at fejle. Spektakulært - og jeg er 38 år senere stadig fan!

Endnu en jul med Poul Nesgaard. Radiojulekalender i 24 afsnit på DR P1. Kan høres på P1 hver dag kl. 15.30 og streames på: https://www.dr.dk/radio/p1/endnu-en-jul-med-poul-nesgaard/endnu-en-jul-med-poul-nesgaard-1-24