28-årig dansk forfatter bliver den yngste modtager nogensinde af fornem international pris

Danmark rendte med de mest eftertragtede priser, da Nordisk Råd ved et stort prisshow tirsdag aften uddelte hæder.

Den 28-årige forfatter Jonas Eika har netop modtaget Nordisk Råds Litteraturpris 2019. Fold sammen
Læs mere
Foto: Cicilie S. Andersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nordens mest prestigefyldte litteraturpris går i år til en kun 28-årig dansker. En forfatter, som de færreste uden for det litterære miljø nok kender.

Jonas Eika får Nordisk råds Litteraturpris for sin novellesamling »Efter Solen« og er dermed den yngste modtager af prisen nogensinde. Prisen blev givet første gang i 1962 og er den største litterære hæder, man som forfatter kan modtage på vore breddegrader, hvis man ser bort fra Nobelprisen.

»De fleste havde nok spået det andet danske bud, Helle Helle, langt større chancer«


Finske Sofi Oksanen var 33, da hun i 2010 modtog Nordisk Råds Litteraturpris og svenske Sara Stridsberg 35, da hun blev hædret i 2007.

Jonas Eika er født i Aarhus i 1991, blev færdig på Forfatterskolen i 2015 og debuterede samme år med romanen »Lageret Huset Marie«. »Efter Solen« er blot hans anden bog.

»Jonas Eika modtager prisen for et værk, som påminder os om præcis, hvorfor litteraturen kan andet og mere end at spejle det, vi allerede kender til,« lød det blandt andet i motiveringen.

Helle Helle lignede en vinder

»Efter Solen« består af fire længere historier forankret i en på overfladen genkendelig virkelighed. Fortællingerne foregår i København, Mexico, London, Nevada og handler om finansspekulanter, hjemløse drenge, der arbejder som såkaldte beach boys på et dyrt resort i Cancún, stofbrugere og ikke mindst folk, der tror på rumvæsener. En realisme med magiske elementer, viser det sig efterhånden.

At Nordisk Råds Litteraturpris i år går til en dansker, er ikke en stor overraskelse, men de fleste havde nok spået det andet danske bud, Helle Helle, langt større chancer. Hendes roman »De« lignede en stærk kandidat i feltet, der i år består af bl.a. norske Eldrid Lunden, svenske Sami Said (født i Eritrea),  islandske Kristin Ómarsdóttir og finske Lars Sund.

»Bliver det Helle Helles store dag?« lød en forventningsfuld overskrift i Politiken da også tirsdag formiddag.

Men sådan gik det altså ikke.

Med Nordisk Råds Litteraturpris følger 350.000 kr. Sidst en dansker modtog prisen var i 2017, med Kirsten Thorup. Tidligere har blandt andre Kim Leine, Henrik Nordbrandt og Naja Marie Aidt fået den. Sidste år gik prisen til islandske Auður Ava Ólafsdóttir.

May el-Toukhys »Dronningen« med Trine Dyrholm og Gustav Lindh i hovedrollerne løb med den anden store pris, da Nordisk Råd uddelte hæder tirsdag aften. Fold sammen
Læs mere
Foto: Rolf Konow.

Dansk Oscar-bud får filmprisen

Litteraturprisen var ikke den eneste hæder til Danmark ved Nordisk Råds store prisfest, der foregik i Koncerthuset i Stockholm tirsdag aften. En anden tung pris, filmprisen, gik nemlig også til et dansk bidrag: May el-Toukhys »Dronningen«.

Dramaet om en kvinde (Trine Dyrholm), der på overfladen lever i et lykkeligt ægteskab, indtil hun indleder en affære med sin 17-årige stedsøn (Gustav Lindh) er også Danmarks Oscar-kandidat og har fået topkarakterer af anmelderne herhjemme.

»»Dronningen« er en film, der trin for trin udforsker, hvordan en tragisk familiehemmelighed opstår i og med, at konsekvenserne af hybris, lyst og løgne konspirerer for at skabe et usandsynligt dilemma,« lød det bl.a. i motiveringen tirsdag aften.

»Dronningen« var oppe imod svenske »Rekonstruktion Utøya«, norske »Blindsone«, islandske »Hvítur, hvítur dagur« og finske »Aurora«. Nordisk Råds Filmpris blev først indført i 2002. Ligesom med litteraturprisen følger der 350.000 danske kroner med prisen.

Ved gallafesten i Koncerthuset i Stockholm blev der tirsdag aften også uddelt børne- og ungdomslitteraturprisen, som norske Kristin Roskifte fik, musikprisen, som gik til den islandske performer og multiinstrumentalist Gyða Valtýsdóttir og endelig miljøprisen, som den svenske stjerne-miljøaktivist Greta Thunberg modtog.