Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Vi skal ikke gå i seng med Putin

Vi skal ikke gå i seng med Putin. Ellers er vi blot Kremls nyttige idioter i en situation, hvor Putin maksimalt søger at splitte sammenholdet i NATO og EU.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Karsten Møller argumenterer 24. november i et forsvar for Marie Krarups syn på Rusland, at vi skal nuancere synet på Rusland. Det skal vi. Men vi behøver ikke at gå i seng med Putin, fordi vi måtte have en fælles interesse i at bekæmpe militant islam.

Efter Sovjetunionens opløsning fik tidligere sovjetrepublikker samt medlemmer af Warszawapagten mulighed for frit at bestemme deres fremtid. Otte lande valgte politisk og økonomisk frihed og sikkerhed i NATO og EU. Rusland fik frie demokratiske naboer mod vest.

Med besættelsen af Krim demonstrerede Putin over for Estland, Letland, Litauen og os andre, hvordan Moskva nu vil skaffe sig »sikkerhed«.

Danmark og andre Østersølande trues i dag af Putin som mål for russiske atommissiler, fra Kaliningrad og Vestrusland. Vi har nok fælles interesser med bl.a. Rusland i kampen mod militant islam. Men vi har ikke fælles interesser, hvis det sker på bekostning af de helt fundamentale frihedsværdier. F.eks. i synet på udviklingen i Ukraine.

Så vi skal ikke gå i seng med Putin. Ellers er vi blot Kremls nyttige idioter i en situation, hvor Putin maksimalt søger at splitte sammenholdet i NATO og EU. Vores medlemskab i NATO er både et interesse- og et værdifællesskab. Og det kan vi ikke have med et land, der som en tyv om natten besætter et andet land.