Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Skal vi samle Danmark, skal vi have minoriteterne med

Hvis de etniske minoritetsdanskere begynder at engagere sig i den demokratiske valghandling fremover, kan de modsat tidligere tilbyde danske partier magt.

»Bedømt ud fra afstemninger på den kun få dage gamle facebookgruppe »Muslimer til stemmeboksen i 2019« og dens 16.000 medlemmer, så vinder Det Radikale Venstre, Enhedslisten og Alternativet de minoritetsetniske mandater d. 5. juni.,« skriver Niddal El-Jabri. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kommer vi til at se den højeste valgdeltagelse nogensinde blandt landets minoritetsetniske borgere med familiær baggrund i såkaldte ikke-vestlige lande? Noget tyder på det.

Vi har i Danmark ca. 50.000 andengenerationsdanskere fra ovennævnte kategori, som er fyldt 18 år. For førstegenerations danskere er lidt over 315.000 personer fyldt 18 år.

Ifølge Danmarks Statistik har to tredjedele af indvandrerne stadig deres udenlandske statsborgerskab, mens to tredjedele af efterkommere er statsborgere. Det giver i runde tal 150.000 stemmeberettigede minoritetsborgere, uden at vi kender det præcise tal.

Niddal El-Jabri Fold sammen
Læs mere

Der er ca. fire millioner stemmeberettigede borgere i Danmark (tal fra FV15). De 150.000 udgør 3,8 procent af de potentielle stemmer. Med 3,8 procent af 175 danske mandater, kan såkaldte ikke-vestlige minoritetsetniske borgere bidrage med seks til syv mandater, hvis valgdeltagelsen er repræsentativ. Det var den ikke i 2015. Her var det kun 66 pct. blandt indvandrerne og 53 pct. blandt efterkommerne, mod et landsgennemsnit på 87 pct.

Til de fremtidige valg vil især efterkommergruppen vokse. 90 pct. er ikke fyldt 30 endnu og heraf er to tredjedele ikke fyldt 18. Med andre ord: hvis de etniske minoritetsdanskere begynder at engagere sig i den demokratiske valghandling, kan de modsat tidligere tilbyde danske partier magt.

Bedømt ud fra afstemninger på den kun få dage gamle facebookgruppe »Muslimer til stemmeboksen i 2019« og dens 16.000 medlemmer, vinder Det Radikale Venstre, Enhedslisten og Alternativet de minoritetsetniske mandater 5. juni.

Blå blok vil have et paradigmeskift, men stiller højreradikale kræfter dem i en vanskelig position? Hos rød blok ser det ud til, at netop dette tema er afgørende for, hvem der kan danne regering. Men der er altså en løsning. Danmark må godt have en skarp linje ift. mennesker, der kommer udefra, og samtidig have en samlende politik for vores egne minoriteter. Hos Mino Danmark kalder vi det for bæredygtig, liberal minoritetspolitik. Vi skal tilbage til at rumme individet og respektere forskelligheden.

Er det huller i danmarkskortet, når 90 pct. af alle såkaldt ikke-vestlige borgere ikke bor i en »ghetto«? Det vidste du ikke? Ved du, at over 100.000 bor i parcelhus?

Danmarks Statistik har som overskrift, at blandt 25-årige er ledigheden væsentligT højere. Skyldes det at de ikke gider tage et arbejde? Ifølge hovedorganisationen Akademikerne er nyuddannede 20 måneder om at få et arbejde. For »oprindelige« danskere er det »kun« ti måneder.

Bæredygtig liberal minoritetspolitik handler om at anerkende og få ligestillet minoritetsetniske borgere med majoritetsetniske borgere. Det er et opgør med dehumanisering gennem generationer. Det er kort sagt muligheden for at »samle Danmark igen«. Det burde indgå i et nyt regeringsgrundlag.