Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Opråb: Respekten er væk!

En sval opfordring til lidt takt og tone inden empati og næstekærlighed helt forlader landet. De voksne starter.

»Vi er stolte over, at vores statminister sætter USAs præsident på plads. (...) Ingen er blege for at kommentere hans gøren og laden, og dette i helt samme toneart, som han bruger. Man giver igen uden at se, at man er blevet lige så stor en bully selv og de politiske og samarbejdsmæssige konsekvenser, det kan føre med sig,« skriver Esther Dora Rado. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nicholas Kamm / Ritzai Scanpix

Situationen med Tyrkiet har givet anledning til endnu en gang pegefingre og skingre røster mod både tyrkerne og Trump. Europa lægger op til, at Tyrkiet får det svært, hvis landet ikke stopper sit forehavende. Men det er jo næsten en joke. Det er Europa, som får det svært, hvis tyrkerne åbner grænserne, så de massevis af flygtninge kommer ind, som vi så diplomatisk har aftalt os fra ved at lade Tyrkiet agere buffer for til gengæld at komme med i fællesskabet.

Trump får en over nakken og kaldes forræderisk for at have trukket sine tropper ud. Retorikken er meget kendetegnende for politik og samfundsdrejning på det seneste. Og hvilke spor trækker det efter sig? Alle synes at have glemt, hvad vores dyder går ud på, alt det, vores forældre og skolen har lært os.

Især når venstrefløjen er i opposition, synes de at have carte blanche til at sige, hvad der passer dem, demonstrere, være aggressive, oppositionen i USA skal have ret til at brænde af og kaste med sten til stor fryd herhjemme. Sig mig, siden hvornår er det nogensinde blevet noget at hylde?

Vi er stolte over, at vores statminister sætter USAs præsident på plads. At der sættes store babyballoner ud i gaderne, og politikerne kalder ham alt mellem himmel og jord. Ingen er blege for at kommentere hans gøren og laden, og dette i helt samme toneart, som han selv bruger. Man giver igen uden at se, at man er blevet lige så stor en bully selv og de politiske og samarbejdsmæssige konsekvenser, det kan føre med sig. SF brugte penge på at sætte sjove Trump-ansigter på busser til alles underholdning. »Han har fortjent det!« - really? Er det det, vi lærer børn i dag? Øje for øje, tand for tand?

Esther Dora Rado Fold sammen
Læs mere

Og det er værd at tale om. Hvad lærer vi af den stigende grovhed og selvretfærdighed? Hvad lærer børn, når forsvar af ytringsfrihed bliver lig med forsvar af retten til at krænke? Når forpligtelsen og ansvaret, som friheden kommer med, forsvinder, fordi tilsvining af andre politikere, krænkende Muhammed-tegninger og udhængning af en 16-årig klimaaktivist - udføres og forsvares af voksne mennesker, politikere, uden at udvise et gram af empati og ønske om at hæve sig over det bedrøvelige plan? Had, hån og bedreviden dyrkes - på allerhøjeste politiske niveau. Det er eksemplet.

Og man undrer sig over de problemer, vi har, når først empati og respekt forsvinder. Teenagere, der hader hinanden, gruppevoldtager hinanden, efterlader hinanden i buske, filmer hinanden. Mænd m/k, der ikke kan styre sig til firmafester, og politikeres aparte forslag til løsninger i form af, at virksomheder skal være med til at opdrage voksne mænd m/k.

Det er hult, for det hører almen dannelse til at opføre sig ordentligt, tale ordentligt, interagere ordentligt. Eller det gjorde det - for mange politikere går forrest og viser, at respektløs opførsel er acceptabel og endda kan være fortjent. Stop nu. Grovhed er usmagelig - og at give igen? Two wrongs doesnt make a right. Eksemplarisk ledelse, tak!