Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Mette Eller Kaos. Eller er det Kaos-Mette?

Velkommen til mit første Borgerlingske-nyhedsbrev i dens daglige valgkampudgave. Syv dage om ugen, indtil valget er afholdt. Som altid er den min guide til borgerlige danskere om, hvilke samfundsdiskussioner det er værd at holde øje med. Nu blot med et folketingsvalg som ramme.

Så kom valget, vi alle har ventet på i uger. Statsminister Mette Frederiksen foran Marienborg onsdag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I dag bør vi alle slå vores fyldige og glansfulde hår ud, smile lidt mere og spise en velsmagende og velduftende karbonade til aften: Folketingsvalget er endelig udskrevet!

Det betyder også, at jeg skifter gear i din tjeneste, kære nyhedsbrevslæser: Fra og med i dag og til valget er overstået kommer Det Borgerlingske Nyhedsbrev hver eneste dag. Også i weekenden. Du bliver simpelthen ikke fri for mig i indbakken. Jeg beklager på forhånd!

Når nyhedsbrevet kommer hver dag, skifter det udover kadence også en anelse form. Forvent at det bliver kortere og en lille smule mere til sagen. Men stadig med et tema hver dag, som jeg vejleder borgerlige danskere til at være særligt opmærksomme på. Nå, til sagen:

»Det er os,« lyder teksten til Jensenius' berømte situationsberetning fra Kanslergade. Kanslergade-forliget blev indgået 30 januar 1933. Fold sammen
Læs mere

Arven fra Stauning

Jeg passerer ofte Kanslergade, når jeg tager cyklen på arbejde. Det er sådan en nydelig gade på Østerbro i København bestående af fine, højloftede herskabslejligheder med sprossede vinduer på kanten af Fælledparken, hvor ungdommen spiller bold, og hundene skider i buskene.

I sin i øvrigt meget velkomponerede nationens tilstand-tale ved Folketingets åbning tirsdag nåede statsminister Mette Frederiksen efter et langt tilløb frem til en hovedpointe: Hun vil, hvis hun bliver genvalgt, stå i spidsen for et nyt kanslergadeforlig, den store politisk-økonomiske aftale mellem Socialdemokratiet, Venstre og Radikale, som statsminister Thorvald Stauning stod bag i 1933, i øvrigt natten før Hitlers magtovertagelse i Tyskland.

Det bliver næsten ikke mere betydningsladet, som Berlingskes politiske kommentator Bent Winther konstaterede i sin analyse: Omkring os truer verden med krig, krise og kaos. Præcis som da Stauning efter kanslergadeforliget ved det efterfølgende folketingsvalg i 1935 sikrede sig 46,11 procent af stemmerne under parolen Stauning Eller Kaos, skal dette valg sikre Mette Frederiksen en ny periode som statsminister med det usagte, men umisforståelige budskab: Mette Eller Kaos.

Det ville dog være noget ude af karakter for Mette Frederiksen at aftale et kanslergadeforlig, eller en helhedsplan som hun kalder det med reminiscenser fra både Anker og Løkke, på Østerbro, som hendes egne ministre har talt så hånligt om. Der er ikke meget karbonade over Østerbro. Tro mig. Jeg bor der. Det er 2100 Spelt, for hulen!

Næh, skal hun som fortsættende regeringschef efter valget virkelig ramme plet og blive en statskvinde, der går over i historien, indgår hun et forlig hen over midten ved forhandlinger i staldbygningerne på en nedlagt minkfarm i nærheden af Inger Støjbergs hjemby, Hadsund. Det ville der være format over …

»Det er hele min fremtid, der er slut.« Sammen med sin far afliver Kim Henriksen fredag 13. november 2020 sin sidste mink på gården ved Støvring i Nordjylland. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged.

Borgerlingske-budskabet: Er Krise-Mette snarere Kaos-Mette?

Hvilket naturligvis er noget pjat at skrive, men alligevel ment alvorligt: Valget er udskrevet af en statsminister, der vil gøre alt, hvad der står i hendes magt, om det så indbefatter Stauning eller karbonader, for at overbevise det danske folk om, at det vil være katastrofalt at vælge nogen anden til at lede landet end hende. Hendes skæbne er at være blevet kriseleder.

Se blot scenariet, da hun trådte ud fra Statsministeriet tirsdag og gik ned i Folketingssalen for at tale: I midten var hun, Mette Frederiksen, den selvudråbte garant for velfærden og for at passe på fremtiden. Flankeret af to statelige mænd. Til venstre Nicolai Wammen, sindbilledet på økonomien. Til højre Morten Bødskov, forsvarets førstemand. Så bliver det ikke tryggere, vel?

Signalet er stabilitet, stærk ledelse, sikkerhed og styrke midt i en tid med krig, gassabotage, inflation, energimangel og alt muligt andet. I en »alvorlig tid«, i »svære tider i Europa«, som statsministeren uafladeligt betoner det i sine opslag på de sociale medier.

Mette Frederiksen har bare ét problem i valgkampen: Da det for alvor brændte på under coronaen i november 2020, udviste hun alt andet end stabilitet. I stedet gik hun og hele hendes system i panik og nedlagde minkerhvervet uden lovgrundlag. Og uden noget reelt sundhedsfagligt grundlag, som Berlingske som det eneste medie i Danmark faktisk har metodisk afdækket.

Derfor: Hold øje med det tema i valgkampen. Det bliver helt afgørende, om Mette Frederiksen lykkes med at fasttømre billedet af sig selv som kriseknuseren. Eller om oppositionen får held med at tegne billedet af en statsminister, hvis overilede krisebeslutninger ødelagde tilliden til myndighederne. Jeg tror, valget kan afgøres præcis her.

Berlingske nuancerer

Den demokratiske samtale er i krise, har regeringen sagt mindst tusind gange. Man har ikke altid fornemmelsen af, at selvindsigten i så henseende er overvældende, men på Berlingske griber vi gerne i egen barm: Nogle gange bliver samfundsdebatten unuanceret.

Derfor genopliver Berlingske et format, vi introducerede i sidste valgkamp: Berlingske nuancerer. Et faktatjek, hvor vi ikke udsteder sort/hvide domme, men netop – nuancerer. Jeg tror, der bliver god brug for det i en valgkamp, hvor partierne vil stå hårdt over for hinanden. Og du kan som læser stille spørgsmål, du gerne vil have nuanceret.

Power!

Folketingsvalg handler om, hvem der skal tildeles magten i Danmark. Både den lovgivende og som følge deraf den udøvende. Så denne uges sang måtte handle om magt, og hvilken gør det mere end Kanye Wests »Power« fra hans fremragende album fra 2020, »My Beautiful Dark Twisted Fantasy«.

Der har været talt meget om, hvor nødvendig magtkritik er. Her får den i hvert fald ikke for lidt. God valgkamp!