Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Macrons angreb på Trump er fransk patriotisme, når den er mest usmagelig

Det er aldrig gået godt for Danmark, når vi har støttet os til Frankrig. Vi tabte bl.a. Norge på den måde.

Emmanuel Macron byder Donald Trump velkommen i Élyséepalæet ved markeringen af 100-året for afslutningen af Første Verdenskrig. Fold sammen
Læs mere
Foto: Vincent Kessler
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Præsident Donald Trump angreb i en af sine taler ved midtvejsvalget »corrupt globalism«. Han understregede, at han var USAs og ikke hele verdens præsident. I en anden sammenhæng sagde han, at han var nationalist. Dernæst understregede han, hvad vi ved, at han er vendt tilbage til den amerikanske »isolationisme«.

Kort efter svarede Emmanuel Macron indirekte på Trumps udsagn ved at angribe nationalismen og lovprise patriotismen. Lars Løkke Rasmussen (V) har tilsyneladende samme forhold til Macron, som Anders Fogh Rasmussen havde til George W. Bush. Derfor har Lars Løkke også undsagt nationalismen. Det er aldrig gået godt for Danmark, når vi har støttet os til Frankrig. Vi tabte bl.a. Norge på den måde.

Amerikanere er ofte stolte af deres land, og det hedder patriotisme. Nationalisme forbinder vi ellers ikke umiddelbart med det amerikanske. Thomas Jefferson var stolt over, at den nationale idé ikke havde sejret i Amerika, og politisk nationalisme kan i en amerikansk kontekst betyde overføring af magt fra staterne til forbundsregeringen. På den måde er Trump ikke nationalist.

»Det er paradoksalt, at Macron lovpriser patriotismen.«


Havde han ikke sagt, at han er nationalist, ville de fleste kalde ham patriotisk. Da Trump kaldte sig nationalist, havde »nationalisme« intet med fortidens nationalisme at gøre, men er derimod det modsatte af at være globalist. Nationalisme betyder anti-globalisme.

Ingen Wilson

Konteksten for Macrons tale var markeringen af afslutningen på Første Verdenskrig. Trump er ikke den progressive præsident Woodrow Wilson. Han er som efterfølgeren Warren Harding. Wilson gik ind for frihandel og national selv-bestemmelse, og for ham var uafhængighed selve formålet med befrielse ligesom i den amerikanske Declaration of Independence. Det førte til oprettelsen af nye, nationalstater i Europa, f.eks. Tjekkoslovakiet, Ungarn og andre.

Hans Hauge Fold sammen
Læs mere

Wilson udbredte nationalismen i Europa efter Første Verdenskrig, idet nationalismen skaber homogene nationer så vidt, det er muligt. Nationalisme var anti-imperialisme. Efter Anden Verdenskrig blev den etniske nationalstat den helt dominerende.

Men hvad er nationalisme i dag, for den skal ikke skabe nationer, for de er der jo? Og hvorfor skulle patriotisme være bedre? Vil Venstre fremme dansk patriotisme? Nationalisme betyder hos Macron anti-EU, ganske som det hos Trump betyder anti-globalisme.

Det er dog paradoksalt, at Macron lovpriser patriotismen. Første Verdenskrigs afslutning betød en dyb krise for fransk patriotisme, og i dag er den helt forsvundet. Han vil genoplive den for at bremse regionalismen (Girondismen). Sådan sluttede Macron: »Vive la France«. Det var en fornærmelse mod de indbudte gæster. Det var fransk patriotisme, når den er mest usmagelig.