Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Huawei, 5G og AI: USA og Kinas trådløse stormagtsrivalisering

Der var kortvarig glæde på de finansielle markeder, da præsident Trump og den kinesiske leder Xi aftalte en told-våbenhvile ved G-20 topmødet. Trump talte om »endeløse muligheder« efter mødet, men samtidig er der en deadline til marts til eventuelt at nå frem til en aftale.

Der var massiv mediedækning, da retten i British Columbia, Canada, skulle tage stilling til spørgsmålet om løsladelse mod kaution af Huaweis finansdirektør, Meng Wanzhou, der er datter af firmaets stifter. hendes anholdelse er blot det seneste eksempel på sammenstød mellem de to stormagter USA og Kina. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jason Redmond/AFP/Ritzau Scanpix

Lige så stor var markedernes forskrækkelse og rutschetur nedad, da de canadiske myndigheder på en amerikansk arrestordre tilbageholdt en af det kinesiske teleselskab Huaweis topledere, Meng Wanzhou. Det illustrerer meget godt, at selv om Trump søger en storstilet handelsaftale med Kina, drejer hjulene internt i den amerikanske kongres og administration mod en klart hårdere Kina-kurs, der defineres som en vedvarende stormagtsrivalisering.

Den rivalisering kommer til at medføre en række mindre stedfortrædersammenstød mellem de to stormagter. Det får betydning for virksomheder og for amerikanske allierede. Kampen om den næste generation af trådløs kommunikation, det såkaldte 5G, og kunstig intelligens kommer til at blive to sådanne konfliktzoner. På kunstig intelligens søger både USA og Kina at blive globale ledere. Kina poster mange midler heri, men beskytter samtidig sine egne firmaer med solide subsidier og bag udviklingsmure. Derudover er den kinesiske industri omfattet af Kinas interne censur- og kontrolregler, som gennem trådløse forbindelser kan spredes globalt.

Jonas Parello-Plesner Fold sammen
Læs mere

På trådløs er Huawei - og i mindre offentlig grad det andet store kinesiske teleselskab, ZTE - kampzonen. Firmaerne er ugleset i USA. Deres investeringer i USA er gennem en årrække blevet blokeret pga. nationale sikkerhedshensyn og frygten for spionage. I Kongressen arbejdes der også på at undersøge alle eksisterende amerikanske forskningssamarbejder med Huawei. Amerikanske tætte allierede, særligt inden for det såkaldte Five Eyes format, som også tæller Australien, New Zealand, Canada og UK, er begyndt at blokere Huaweis adgang til 5G i deres lande. UKs regering har ikke besluttet sig. Man er i store kvaler som tæt amerikansk allieret, men har også satset på kinesiske investeringer til at forsøde en post-brexit tilværelse.

I resten af Europa er der fortsat uhindret adgang for Huawei. For blot en uges tid siden annoncerede Portugal, at firmaet kommer til at stå for landets 5G opgradering. Huaweis solide elektroniske fodaftryk ses også i Danmark på det nuværende 4G system.

Ingen fremgang uden partiet

Selv om Huawei i kinesisk sammenhæng er registreret som et privat selskab, fungerer det kinesiske styre således, at det kinesiske kommunistparti er centralnerven i alle større samfundsanliggender. Eksempelvis kom det for nylig frem, at Jack Ma, entreprenørstifter af Alibaba, er medlem af kommunistpartiet. Selv som privat erhvervsdrivende har man brug for en livline til partiet. I Huaweis tilfælde er det kontakter til det kinesiske militær, som bekymrer. Derudover fastslår kinesisk lovgivning, at kinesiske selskaber er forpligtet til at understøtte den kinesiske efterretning i udlandet. Og vel at mærke inden for rammerne af et autoritært system, der ikke just er kendt for retssamfundsregler. (Kære læser, hvis De skulle forledes af et »er det ikke det samme som USA?«, så klart nej. Der er ikke nogen relevant sammenligning med USA og dets efterretningstjenesters virke. Disse indgår i et demokratisk system med kontrolmekanismer og er med til at beskytte os alle sammen som NATO-allierede).

Meng Wanzhou sidder pt. tilbageholdt i Canada. Kinesiske statsstyrede medier omtaler det som en »menneskerettighedsovertrædelse«. Et ret upassende ordvalg fra et autoritært land, som holder store umenneskelige lejre i den muslimske Xinjiang-provins med meget mere. Næste skridt i forhold til Meng forventes at være en udlevering til USA, også selv om Kina lægger massivt modsatrettet pres på Canada, og retsforfølgelse for overtrædelse af amerikansk sanktionslovgivning på Iran.

Det bliver interessant at følge den retssag, da der kan fremkomme retsdokumenter om Huaweis globale business-opførsel, som kan kaste offentligt lys på de løbende efterretningsadvarsler.