Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Det borgerlige Danmarks virkelige paradigmeskift handler om ytringsfriheden

Eroderingen af ytringsfriheden åbner for, at fremtidige politiske flertal mere frit kan definere, hvilke ytringer der undergraver eller i strid med demokratiske værdier.

Jacob Mchangama kritiserer statsministeren og resten af V- og VLAK-regeringerne, »der har indført flere begrænsninger af ytringsfriheden på kortere tid i efterkrigstiden.« Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I lørdags kunne man i denne avis læse Justitias opgørelse over de mest markante af V- og VLAK-regeringernes indgreb i ytringsfriheden siden valget i 2015. Der er desværre tale om mange af slagsen på små fire år. Uden at have foretaget en egentlig optælling har jeg svært ved at finde et eksempel på en regering, der har indført flere begrænsninger af ytringsfriheden på kortere tid i efterkrigstiden. Når vi taler om, at det borgerlige Danmark har indført et paradigmeskift, er det således ikke kun på udlændingeområdet, men også i forhold til forståelsen og beskyttelsen af ytringsfriheden.

Jacob Mchangama Fold sammen
Læs mere

Udviklingen kan demonstreres ved at sammenligne udtalelser fra to Venstre-ledere, Poul Hartling og Lars Løkke Rasmussen. Som udenrigsminister udtalte Hartling i 1969 at »alle – også modstanderne af efterretningstjenester, af NATO, af Danmarks politiske system osv. – bør have frihed til at udtrykke deres mening, og til at arbejde på at få tingene ændret. At nægte mindretallet ytringsfrihed vil ikke være i overensstemmelse med demokratiet.«

I marts 2016 udtalte Lars Løkke Rasmussen, at »Vi vil gerne se på, om vi - med respekt for Grundlovens bestemmelser, herunder paragraf 67 om religiøs frihed – kan kriminalisere ytringer, der undergraver dansk lovgivning for på den måde at kunne komme efter de mennesker, som under dække af religion og teologi i virkeligheden undergraver vores samfund.«

På den baggrund er der indført love, som skal udelukke personer, der har fremsat »holdninger i strid med grundlæggende demokratiske værdier« fra indrejse i Danmark, ligesom Lars Løkke Rasmussen altså anså det for legitimt at kriminalisere ytringer, der »undergraver vores samfund«. Ligeledes er tildækningsforbuddet bl.a. begrundet med, at burqa og niqab »ikke er foreneligt med værdierne og sammenhængskraften i det danske samfund«.

»Danmark er stadig et af de lande i verden, hvor debatten er friest. Men det skyldes en bestemt politisk kultur, ikke naturlove.«


Ved at forbyde holdninger og meningstilkendegivelser, der strider mod bestemte »værdier«, har den borgerlige regering internaliseret logikken bag racismeparagraffen, som mange borgerlige politikere ellers har været modstandere af, hvor ord sidestilles med handlinger. Endvidere har de borgerlige politikere, der under Muhammed-krisen stod fast på, at man i et demokrati må finde sig i at få sine dybeste overbevisninger krænket og kritiseret, nu knæsat det princip, at demokrater ikke skal finde sig i en hvilken som helst ytring, der krænker demokratiet. Med denne erodering af ytringsfriheden er der åbnet for, at fremtidige politiske flertal mere frit kan definere, hvilke ytringer der undergraver eller er i strid med demokratiske værdier.

Et godt bud på en løftestang for sådanne fremtidige indskrænkninger er Rasmus Paludan, der turnerer landet rundt med et freakshow af Koranafbrændinger og antimuslimsk propaganda. Hvis Paludan havde været imam og angrebet Danmark, demokratiet og afbrændt Dannebrog og grundloven, er det svært at forestille sig, at den nuværende regering med dens parlamentariske grundlag havde ladet stå til. Men blandt oppositionspartier er der allerede luftet skepsis over for, hvorvidt Paludan fortjener politibeskyttelse. Og hvis imamer, der går ind for sharia, skal straffes, hvorfor så ikke Paludan, der går ind for en etno-nationalistisk stat med forbud mod islam og tvangshjemsendelse af personer med anden etnisk baggrund?

Danmark er stadig et af de lande i verden, hvor debatten er friest. Men det skyldes en bestemt politisk kultur, ikke naturlove.