Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Basale menneskerettigheder går forud for kultur og religion

Fremtiden er usikker, men optimismen reel. Det viser fremskridtene i en lang række udviklingslande, hvor universalismens grundtanker er på fremmarch.

Kvinder fra Pokot-stammen i Katabok, Uganda, danser, inden de skal fortælle om kvindelig omskæring. Fold sammen
Læs mere
Foto: Yasuyoshi CHIBA

Den liberale verdensorden er død og universelle værdier lagt i graven. Sådan lyder det ofte i den offentlige debat. Men der er ikke grund til defaitisme. Verden over kæmper millioner af mennesker for de værdier, vi har taget for givet og nu stiller spørgsmålstegn ved. Og selv om vejen er lang er der masser af sejre, der demonstrerer det unikke mobiliseringspotentiale for universalistiske ideer om frihed og fremskridt.

Lad os starte i Marokko, hvor en ny lov, der skal bekæmpe vold og misbrug af kvinder, blev vedtaget I september 2018. Vi bliver i Nordafrika og i Tunesien, hvor regeringen i november 2018 godkendte et lovforslag, der skal sikre kvinder ligestilling i arveforhold, der ellers er underlagt patriarkalsk sharia-lovgivning. Vedtages loven, bliver Tunesien det første muslimske land i MENA-regionen, med ligestilling på dette område.

Jacob Mchangama Fold sammen
Læs mere
Foto: Jacob Mchangama SH Jacob Mchanga.

Også i Malaysia har regeringen spillet progressivt ud og meddelt, at man vil ophæve dødsstraffen og standse alle planlagte henrettelser, hvilket kommer godt 1.200 dødsdømte fanger til gode.

I Pakistan risikerer man stadig dødsstraf. Også for blasfemi. I tæt ved ti år sad den kristne pakistanske kvinde Aisa Bibi på dødsgangen dømt for netop blasfemi efter en strid med sine muslimske naboer. Men 31. oktober 2018 frifandt den pakistanske højesteret Bibi på baggrund af manglende beviser. Et stærkt eksempel på, at uafhængige institutioner og retsstatsprincipper kan være forskellen på liv og død.

I Pakistans naboland, Indien, fastslog Højesteret i september 2018, at kriminalisering af homoseksualitet er i strid med forfatningen, da forbuddet er »irrationelt, uforsvarligt og åbenbart vilkårligt«. En vigtig sejr for individets ret til at leve efter egne værdier.

»Fremtiden er usikker, men optimismen reel. «


Koordineret indsats har givet resultater

I Danmark har omskæringsdebatten ofte været hård. Men uanset om man er for eller imod et forbud mod drengeomskæring kan ingen være i tvivl om, at kønslemlæstelse af kvinder i udviklingslande udgør et langt mere alvorligt problem. En koordineret indsats har dog gjort problemet mindre i Afrika. Helt konkret tyder en undersøgelse fra 2018 på, at omfanget af piger i alderen 14 år og yngre, der kønslemlæstes, er faldet fra 71 pct. til 8 pct. fra 1995 til 2016. En kæmpe sejr for både børns og kvinders rettigheder, der ville have været utænkelig uden ideen om, at menneskerettigheder går forud for kultur og religiøse praksisser.

Også i Malawi og Nepal er der gode nyheder at fejre for børn og piger. I Malawi bliver omkring halvdelen af alle piger gift bort, før de er 18. Men en række kvindelige ledere har gjort op med denne skadelige praksis. I et distrikt er 850 børneægteskaber blevet annulleret på tre år, så unge piger både kan vende tilbage til skolen og undgå seksuelt misbrug. I Nepal er det både drenge og piger, der nyder godt af progressive værdier med rod i universalistiske oplysningstanker. I 2018 blev Nepal således det 54. land i verden, der afskaffede revselsesretten.

Mens demokrati er på retur verden over, har Etiopiens nye premierminister, Abiy Ahmed, gennemført omfattende reformer, der peger i retning af åbenhed og demokrati i en af Afrikas mest berygtede politistater. Ahmed har endda udpeget 50 pct. kvinder i sin regering. Fremtiden er usikker, men optimismen reel. Det samme kan siges om Gambia, hvis mangeårige diktator Yahya Jammeh i 2016 tabte valget og til sidst måtte overlade magten til oppositionslederen Adama Barrow. Siden da er Gambia i Freedom Houses seneste opgørelse gået fra at være »ikke frit« til »delvis frit«.

Alle disse gode nyheder betyder konkrete forbedringer af leveforholdene for mennesker af kød og blod. De ideer, der har gjort det muligt, er stadig værd at kæmpe for.