Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Vi kaster lys over Morten Nielsens død, men beskylder ingen for drab

DR undersøger en række kilder og udsagn, der kunne pege i retning af, at der muligvis kan være andre forklaringer på digteren Morten Nielsens død end den, der hidtil har været den officielle.

Ingen ved præcis, hvordan digteren Morten Nielsen døde under krigen. Men det betyder ikke, at vi frit kan spekulere og komme med beskyldninger, der bygger på antalgelser. Fold sammen
Læs mere
Foto: ukendt

I en artikel i printudgaven af Berlingske onsdag 2. januar kritiserer to historikere, at DR i en ny podcast-serie skulle give frihedskæmperen Citronen skylden for drabet på den anden frihedskæmper Morten Nielsen tilbage i 1944.

Dette er imidlertid ikke korrekt, hvad man også vil erfare, hvis man lytter til podcast-udsendelserne.

Mette Offenberg Fold sammen
Læs mere
Foto: Mette Offenberg SH.

Vi placerer nemlig ikke skyld i serien, men undersøger derimod en række kilder og udsagn, der kunne pege i retning af, at der muligvis kan være andre forklaringer på Morten Nielsens død end den, der hidtil har været den officielle.

Lytterne hverken loves eller får således nogle beviser, ligesom der aldrig har været nogen beviser i sagen om Morten Nielsens død. Fordi modstandskampen af politiske årsager foregik uden for lands lov og ret, var der sjældent nogen beviser for de dramatiske begivenheder, som foregik.

Historieskrivning er foranderlig

I den grundige research til serien støder vi på flere mulige forklaringer på Morten Nielsens død, som kan være ligeså sandsynlige som den officielle.

Enhver, der hører serien, vil derfor opleve, at vi åbent undersøger de forskellige mulige forklaringer fra en række særdeles tunge kilder og analyser, og lægger dem ligeså åbent frem med de meget tydelige forbehold, det kræver. Historieskrivningen er foranderlig, for nye vinkler, overleveringer, fund og beviser dukker op i takt med, at der kommer nye øjne til, der sætter vores viden og opfattelse af historien i et nyt lys.

Ingen havde i efterkrigstiden interesse i at sætte modstandsbevægelsen i et dårligt lys – og med god grund! For vi står i stor gæld til frihedskæmperne, som satte deres liv ind i kampen mod nazismen. Men det forhindrer naturligvis ikke, at vi mere end 70 år efter kan genbesøge historien om, hvad der skete, med nye øjne. Naturligvis med respekt for de afdøde.

Det er netop også derfor interessant, at den unge historiestuderende, Martin Grønne, der står bag udsendelserne, har set nye vinkler, som litteraturprofessor Thomas Bredsdorff overså i sit grundige studie af Morten Nielsen. Bredsdorff, som er en af vores kyndigste eksperter i Morten Nielsen herhjemme, anerkender således Grønnes undersøgelse og medgiver, at hans egen fremstilling ikke længere kan stå alene.

Det synes vi er værd at lytte til.

SVAR: DR blev forud for offentliggørelsen af artiklen tilbudt at svare på kritikken af podcasten om Morten Nielsen. DRs svar var imidlertid først redaktionen i hænde efter deadline på printavisen. Svaret er derimod at finde i netudgaven af artiklen.