Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Trumps bizarre udmeldinger gør én ting klart: Der er brug for, at vi nytænker vores arktispolitik

Grønlands fremtid er op til det grønlandske folk, men det er på tide, at der kommer et øget fokus på Grønland fra Danmarks side.

»Som jeg efterhånden mange gange har måtte slå fast overfor diverse journalister fra hele verden, er Grønland ikke en handelsvare,« skriver Aaja Chemnitz, MF for Inuit Ataqatigiit (Photo by Jonathan NACKSTRAND / AFP) Fold sammen
Læs mere
Foto: JONATHAN NACKSTRAND
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lad mig først og fremmest slå fast, at det selvfølgelig ikke kan lade sig gøre for Danmark at sælge Grønland.

Grønlands fremtid er op til det grønlandske folk. Det slår Selvstyreloven fra 2009 fast, hvori vi formelt blev anerkendt som et »eget folk« set i et folkeretligt lys. Ligesom der i FN-regi også er klare regler for oprindelige folk, der forhindrer et såkaldt »salg« af os og vores land.

Idéen, om at Grønland enten kan købes af USA eller sælges af Danmark er blot et ekko fra fortiden. De seneste dages udmeldinger fra USAs præsident Donald Trump har på mange måder været bizarre. Som jeg efterhånden mange gange har måtte slå fast overfor diverse journalister fra hele verden, er Grønland ikke en handelsvare.

Aaja Chemnitz Larsen Fold sammen
Læs mere

Tager vi de positive briller på, er det øgede fokus på Grønland også en kærkommen mulighed for at få snakket om Grønlands internationale relationer, den grønlandsk-danske relation og ikke mindst Grønlands stadig større betydning for Danmark.

Først og fremmest: Det klæder det danske medielandskab og danske politikere at være mere opmærksom på Grønland. Det er ofte op ad bakke og til tider en ensom kamp at få Grønland på dagsordenen i mit daglige arbejde som folketingsmedlem. Det gælder både, når vi taler om sikkerhedspolitikken i Arktis og om det ansvar, som regeringen og Folketinget har, når det gælder Grønland.

»Tilbage til sikkerhedspolitikken. For som vi må forstå, handler Trumps Grønlands-intentioner i bund og grund om sikkerhedspolitik.«


Lad mig tage det sidstnævnte først. Som det er i dag har Danmark (regering og Folketinget) fortsat ansvaret for 32 sagsområder i Grønland, blandt andet politi, domstole og forsvaret. Langt størstedelen af disse områder halter bagefter og trænger til markante løft. I dag træffes mange beslutninger, der vedrører disse sagsområder, i diverse forlig. Politiet i politiforliget, forsvaret i forsvarsforliget osv. Ønsker man som politiker indflydelse, kræver det, at man sidder med ved bordet. Derfor mener jeg også, at det ligger lige til højrebenet, at Inuit Ataqatigiit bliver inviteret med i de forlig, der vedrører Grønland, på ligeværdige vilkår med resten af Folketingets partier.

Tilbage til sikkerhedspolitikken. For som vi må forstå, handler Trumps Grønlands-intentioner i bund og grund om sikkerhedspolitik. Summa summarum: Grønland har stor betydning for den nationale sikkerhed i USA. Arktis rører på sig.

Spørgsmålet er, om Arktis også fremadrettet kan defineres som et lavspændingsområde. Og i den forbindelse, om vi ikke fra Grønland, i samarbejde med Danmark, burde se på Grønland og resten af Arktis med nye briller. Der er brug for, at vi nytænker og forstærker vores arktispolitik, diplomati, forsvar og samarbejde med vores arktiske naboer. Set i dette lys er et tæt samarbejde med USA uomgængeligt.