Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Tom Jensen svarer på kritik

Berlingske bliver kritiseret af en gymnasieelevs mor for et debatindlæg, som blev bragt i avisen 26. december. Her svarer chefredaktør Tom Jensen på kritikken.

Tom Jensen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Berlingske bragte 26. december et indlæg, som problematiserer elevernes motivation for at gå i gymnasiet. En elev skrev her om sine medstuderende i flertal og nævnte også et eksempel med et gruppearbejde, hvor en unavngiven elev »ikke lavede noget«. Læserbrevet indeholdt dog ingen opfordring til at smide nogen ud af gymnasiet. Det blev ikke forelagt den nævnte elev, da vedkommende netop ikke var navngivet.

Da Berlingske 10. januar blev gjort opmærksom på, at en elev på det pågældende gymnasium følte sig genkendt, rettede vi straks i læserbrevet for at fjerne detaljer, der kunne bidrage til en identificering: elevens køn, opgavens karakter og tidspunktet for gruppearbejdet. På det tidspunkt gjorde elevens mor det klart for vores debatredaktion, at hun ikke ønskede at skrive et modsvar, da hun ikke ville have, at hendes datter skulle kunne genkendes yderligere. Det hensyn har vejet tungt for os.

Berlingske kan her kun gentage beklagelsen af, at indlægget blev publiceret i sin oprindelige form. Vi havde sikret os, at ingen var nævnt ved navn, men de oprindelige formuleringer var så konkrete, at der opstod risiko for, at nogen på det pågældende gymnasium kunne identificere, hvem der var omtalt. Vi har siden været optaget af at undgå, at den pågældende elevs identitet på nogen måde kan blive gjort kendt for en større offentlighed og eksempelvis gjort søgbar på internettet.

Det er også af hensyn til denne anonymisering, at vi i dag ikke bringer debatindlægget fra elevens mor under fuldt navn.

Læs den omtalte kritik af Berlingske her.

Når Berlingske har publiceret flere artikler omhandlende sagen, men stadig uden at identificere den elev, der blev nævnt i det oprindelige debatindlæg, skyldes det, at der fremkom nye oplysninger i sagen. Herunder at Lyngby Handelsskole valgte at give Katrine Fischer en advarsel. Dette afstedkom samtidig ny debat om sagen, både i Berlingske og i en række andre medier.

Berlingske tilbød eleven og hendes mor et interview, hvor de kunne fortælle deres side af sagen. Det skete allerede, inden jeg i Radio4 beklagede sagen og gav udtryk for, at det ville være rimeligt at lade eleven komme til orde.

Da eleven og moderen under interviewet fremkom med en række kritiske påstande om Katrine Fischer og Lyngby Handelsskole, måtte vi forelægge denne kritik for de angrebne parter, som vi efter de presseetiske regler er forpligtet til.

Berlingske er uenig i, at journalisten fremkom med egne subjektive vurderinger af sagen. Berlingske havde aftalt med eleven og moderen, at de ville få mulighed for at læse hele artiklen med henblik på at rette faktuelle fejl eller misforståelser, men avisen fastholdt redigeringsretten. Moderen vendte imidlertid tilbage med så mange detaljerede rettelser og krav om substantielle ændringer af artiklens indhold, at Berlingske vurderede det umuligt at imødekomme dem.

Som et alternativ fik moderen til eleven tilbudt at skrive et debatindlæg af samme længde som Katrine Fischers oprindelige debatindlæg.

Tom Jensen er ansvarshavende chefredaktør for Berlingske