Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

SU på kandidatuddannelser bør være et rentefrit lån – ikke en gave

»Forudsætningen for at gøre SUen på kandidaten til et rentefrit lån, er, at pengene investeres andre steder i uddannelsessystemet med fokus på at øge den sociale mobilitet, og dermed gøre det nemmere for unge fra uddannelsesfremmede hjem at tage en uddannelse,« skriver Mia Fallentin og Carl Emil. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Er du nået så langt, at du går på en lang videregående uddannelse, så er du nået så langt, at det ikke er dig, som skal hjælpes, men dig som skal hjælpe til. Derfor skal SUen på kandidaten gøres til et rentefrit lån. Hvert år bruger vi 7,5 milliarder på SU, alene på videregående uddannelser, penge der kunne havde været brugt bedre og bredere.

Det er på tide, at vi tager en diskussion om, hvorvidt SUen i dens nuværende form er den sociale løftestang, som vi tror, den er. På trods af, at vi i Danmark bryster os af at være gode til at bryde den sociale arv, er det et faktum, at chancen for, at du tager en lang videregående uddannelse, stadig er væsentligt højere, hvis dine forældre har en lang videregående uddannelse. Der er ikke flere i Danmark fra uddannelsesfremmede hjem, som ender med at tage en uddannelse end i USA på trods af, at vi i Danmark både har gratis uddannelse samt SU.

Undersøgelser fra AE taler deres tydelige sprog: De uddannelser, som er bedst til at bryde den sociale arv, er erhvervsuddannelserne. Så hvorfor vil vi ikke bruge penge på dem? Allerede inden faglærte er færdige med deres uddannelse, er de en økonomisk gevinst for samfundet. På den måde er det betonarbejderen, der betaler for advokatens uddannelse. Det er omfordeling fra bund til top.

Som socialdemokrater vægter vi sociale fremskridt højest og mener derfor, at de steder, som skaber sociale fremskridt, skal prioriteres. Det betyder investering i de tidlige indsatser i folkeskolen og i erhvervsuddannelser.

Mia Fallentin Fold sammen
Læs mere

Hvis kandidatuddannelserne skulle til eksamen i at øge den sociale mobilitet, så ville de få -3.

Carl Emil Fold sammen
Læs mere

Udover at det at gøre SU på kandidaten til et rentefrit lån, ville frigøre midler til andre dele af uddannelsesvæsnet, ville det måske også være med til at lægge pres på at skabe et ordentligt bachelor-arbejdsmarked i Danmark. Derudover kan det have den afledte effekt, at flere mennesker ville overveje mulighederne for at få job efter endt uddannelse, hvis de vidste, at de skulle betale et lån tilbage, og derfor ville færre uddanne sig til arbejdsløshed.

Vi anfægter ikke, at SU er afgørende for, at nogle vælger at tage en uddannelse, og vi køber heller ikke SU på kandidaten som en spareøvelse, der skal bruges til skattelettelser, sådan som den seneste regering fremlagde det. Forudsætningen for at gøre SUen på kandidaten til et rentefrit lån, er, at pengene investeres andre steder i uddannelsessystemet med fokus på at øge den sociale mobilitet, og dermed gøre det nemmere for unge fra uddannelsesfremmede hjem at tage en uddannelse. F.eks kunne vi for samme beløb, som vi bruger på SU til kandidatstuderende, ca. tre milliarder kroner, have 19.000 ekstra pædagoger i fem år i landets vuggestuer, børnehaver og fritidshjem.

At leve i et fællesskab betyder, at man nogle gange skal lære at udsætte sine egne behov til fordel for at lade nogle andre med større behov komme foran i køen.