Læge: Når coronavirus kan koste 39.000 danskere livet og true vores velfærd, er mediedækningen ikke for voldsom

Vi skal glæde os over, at vi i Danmark lever i et åbent demokratisk samfund med pressefrihed. Vi står i dag i en situation, der kan få afgørende indflydelse på vores tilværelse fremover.

 
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Læge Ida Donkin skriver i Berlingske 27. februar, at mediedækningen af coronavirus-udbruddet er alt for voldsom, og at den omfattende medieomtale kan få os alle til at miste besindelsen og nære en frygt, der er ude af proportioner. Hendes hovedargument mod massiv mediedækning er, at den nye coronavirus, covid-19, ikke er nær så farlig som den almindelige sæsoninfluenza.

Men det er nødvendigt at vurdere konsekvenserne af covid-19 i et bredere perspektiv.

Det er bekymrende, at smittekilder og smitteveje i mange tilfælde ikke er kendt. Hvorfor dukkede covid-19 pludselig op i Italien? Og hvordan kunne den sprede sig der og videre til nabolande med lynets hast? Covid-19 er mere smittende end sæsoninfluenza og har højere dødelighed, trods et effektivt sundhedsvæsen.

I Danmark har covid-19, ifølge professor Allan Randrup Thomsen fra Københavns Universitet, potentialet til at smitte en tredjedel af Danmarks befolkning og kan i værste fald medføre, at to pct., ca. 39.000, personer, dør.

Konsekvenserne af coronavirus har lammet det kinesiske samfund, hvor fabrikker og andre arbejdspladser står tomme. Stop i produktionen får konsekvenser for den globale forsyningskæde og skaber mangel på livsvigtige varer som f.eks. lægemidler.

Virksomheder med produktion i Kina, f.eks. Grundfos, forudser betydelige økonomiske tab som følge af nedgang i produktionen. Covid-19 forårsager styrtdyk i aktiekurserne verden over.

Økonomisk nedgang kan føre til tabte arbejdspladser. Virksomheder vil i ringere grad bidrage økonomisk til velfærdssamfundet, herunder en effektiv offentlig sektor og et stærkt sundhedsvæsen. Også på længere sigt kan det aktuelle coronavirus-udbrud derfor få betydelige negative konsekvenser for vores velfærd. Der er med andre ord en hel del at skrive hjem om!

Erfaringer med viruspandemier viser, at befolkningen efterspørger information i stort omfang. Under svineinfluenzapandemien i 2009/10 var jeg ansat i Lægemiddelstyrelsen. Jeg var dengang i kontakt med et stort antal borgere, der ønskede at vide mere om den nye virus og ikke mindst om den vaccine, som i hast blev fremstillet. Mange betvivlede grundlaget for godkendelsen af vaccinen, som myndighederne havde været hurtige til at give fri. I langt de fleste tilfælde kunne frygten manes i jorden, fordi der var en god og overbevisende forklaring på det hurtige forløb. Medierne bidrog dengang til at sikre åbenhed og effektiv kommunikation, og det lykkedes sundhedsmyndighederne at skabe tillid til vaccinen.

De seneste uger har medierne i rigt mål givet myndigheder og andre eksperter mulighed for at komme til orde om coronavirus. De spektakulære sensationsprægede overskrifter har ikke fået lov at stå alene.

Covid-19 har udstillet det kinesiske samfunds fatale mangel på åbenhed. Vi skal glæde os over, at vi i Danmark lever i et åbent demokratisk samfund med pressefrihed. Vi står i dag i en situation, der kan få afgørende indflydelse på vores tilværelse fremover. Tak til medierne for at tegne et alsidigt billede af det, der foregår.

Doris I. Stenver er læge, MPA, konsulent og indehaver af Unique Advice