Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Lad os sige klart fra over for »krænkelseskulturen«

Tendensen i en række sager på både CBS og KU vidner om en krænkelsessyge, der potentielt hæmmer undervisningen og de frie akademiske traditioner. Universiteterne må på banen med en fælles udmelding.

Foto: Marcus Knuth Marcus Knuth
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lederne af vores universiteter bør gå sammen om en fælles udmelding, hvor de én gang for alle siger fra over for den nye »krænkelseskultur«, der har indfundet sig hos en minoritet af studerende og medarbejdere. I Danmark har vores uddannelsesinstitutioner altid haft et stort frisind med brede rammer for ytringsfrihed, hævdelse af dansk kultur og humor. Det skal stå soleklart for vores undervisere, at de har fuld opbakning til fortsat at undervise med frie rammer, sådan som det hidtil har været i vores akademiske traditioner, uden at frygte en »krænkelsessag«.

Mit opråb til universiteterne kommer efter den seneste »krænkelse«, hvor nogle studerende påpegede det »stødende« i, at en lektor på Biologisk Institut på Københavns Universitet, Dean Jacobsen, fordelte statistikmateriale i »mænd« og »kvinder«. Undskyld mig, men hvordan skal man ellers forske i f.eks. forskelle i løn, levealder eller kroniske sygdomme hos mænd og kvinder? Og hvordan skal en jordemor så fremover fortælle nybagte forældre, om de har fået en dreng eller en pige? Og skal vi så til at bruge det kønsneutrale udtryk »hen«, som er blevet et accepteret ord i Sverige for intetkøn?

Foto: Marcus Knuth Marcus Knuth.

Reaktionen fra lektoren er desværre endnu mere skuffende. Han meldte ud, at han fremadrettet vil ændre sine eksempler i sin statistikundervisning som konsekvens af henvendelsen fra de »krænkede« studerende. I stedet for »mand« og »kvinde« vil han forsøge at bruge farver. Heldigvis understregede dekan på Natur- og Biovidenskabeligt Fakultet, John Renner Hansen, efterfølgende, at undervisningen fortsætter som hidtil.

Krænkelsessyge

Sagen viser, at der er brug for en stillingtagen, hvor vi får trukket den endelige streg i sandet over for denne krænkelsessyge. Lad os få alle universiteter på banen i en fælles offentlig udmelding, hvor de fastslår, at undervisningen fortsætter som hidtil, at vores lektorer ikke skal frygte eventuelle »krænkelser«, og at denne ekstreme politiske korrekthed ikke skal hæmme vores undervisning og frie akademiske traditioner.

I kølvandet på en anden sag fra CBS, hvor en vice-institutleder undskyldte for at have sunget »Den danske sang er en ung blond pige«, samledes jeg med en gruppe af mine kollegaer her på Christiansborg for at synge netop den sang foran de medier, der ville lytte med. Det gjorde vi for at slå fast, at vi synes, at det var helt uacceptabelt, at der for første gang var blevet klaget på CBS over sangen, og at der efterfølgende var blevet undskyldt. Vi skal selvfølgelig være stolte af vores højskolesange, og det kan ikke understreges kraftigt nok.

»Angsten for at blive anklaget for politisk ukorrekthed slår langsomt rødder i undervisernes sind.«


Jeg kommer med denne opfordring, fordi jeg helt ærligt frygter, at angsten for at blive anklaget for politisk ukorrekthed langsomt slår rødder i undervisernes sind, og at det så fremover hæmmer undervisningen på vores universiteter – og andre institutioner for den sags skyld.

Jeg forestiller mig en lektor, der pludselig skal bruge sin dyrebare tid på at ændre formuleringer, undervisningsmetoder, morgensange eller i værste instans lægge censur på sig selv for at imødekomme mindretallets urimelige krav om politisk korrekthed. Det har ikke været tilfældet hidtil, og det skal i hvert fald aldrig blive det.