Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Du kan indsende forslag til kommentarer på debat@berlingske.dk.

Kære bilist i København: kør ordentligt – eller hold dig væk

Jeg oplever morgen og eftermiddag flere gange i flere kryds i København, at biler hænger og blokerer. Det er ikke et uheld – det er noget, bilister i dag bare gør. Det er blevet new normal blandt bilister i København, og det må stoppe nu.

Trafik ved H.C Andersens Boulevard i Købehavn. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sofie Mathiassen

Det er fredag. I krydset på vej mod en af Københavns udfaldsveje er der trafik-panik om at komme først ud. Der køres fuldstændig råddent. Skiftes vognbane i ét væk. Hornet flere gange vildt i bund, og når køen synes for lang, prøves en genvej med hvinende dæk i håb om et kryds længere fremme før de andre. Med stor risiko, alt for stærkt og med speederen i bund. En smutvej, hvor det stadig er muligt, på små veje gennem byens boligkvarterer med legende børn.

Det er vildt risikabelt, stærkt kritisabelt og fuldstændig hensynsløst, det, jeg er vidne til ved krydset Ørestads Boulevard og Njalsgade. Både cyklister og gående vil være alvorligt i klemme og i livsfare, hvis vi ikke tog hensyn til bilerne og deres førere, der i den grad er helt uden for pædagogisk rækkevidde og kun med én tanke i hovedet: at komme hurtigst muligt hjem og videre.

Jon Stephensen Fold sammen
Læs mere

En time senere oplever jeg noget, der i dagens trafik er lige så normalt. I krydset Gothersgade og Store Kongensgade ved Kongens Nytorv venter jeg med min datter i en ladcykel på grønt lys. Da lyset skifter, er vejen foran mig totalt blokeret, ikke blot af en enkelt bil, men to køer af mange biler. Jeg kan ikke klemme mig igennem et eneste sted. Værst er det, da en af bilerne pludselig begynder at bakke uden udsyn til, hvad der sker bag ham for at give plads til en fodgænger. Det er kun et held, at det ikke går galt for en mor med barn på cykel, der samtidig passerer.

Kør ordentligt

Engang var det et særsyn at se en enkelt bilist fanget i et lyskryds. Nu er det normalt bare at køre »blindt« og tåbeligt frem og blokere for alt i håbet om, at man sikkert er nået over og kan holde i køen på den anden side. Jeg oplever morgen og eftermiddag flere gange i flere kryds på en kort strækning, at biler hænger og blokerer. Det er ikke et uheld – det er noget, bilister i dag bare gør.

Jeg vil vædde på – nej, jeg er sikker på, at Berlingskes læsere er blandt dem, der holder midt i krydset. Nøjagtig som jeg nok selv ville gøre det, hvis jeg daglig udsatte mig for den stress at sidde fast i trafikken, mens planlagte aftaler om afhentning af børn og aftaler med vennerne i badmintonhallen fordufter i diesel- og benzinos fra bilmotorer i tomgang.

Lige nu lanceres en cykelkampagne, og ja, jeg kunne som cyklist køre bedre og tage noget af den til mig. Men jeg er ikke på samme måde i fare for andre som den bil-trafikkultur, der i takt med større trængsel på Københavns veje i de seneste år har sneget sig ind blandt bilister. Og i øvrigt er dette ikke et enten-eller, men et både-og. Cyklisters adfærd skal også forbedres.

Men det, jeg oplever hver dag, er blevet new normal blandt bilister i København. Det må og skal stoppes. Kør ordentligt og forsvarligt – eller hold dig væk fra de steder, hvor det brænder allermest på. Tag cyklen, toget – eller en pille der nedsætter din mavesyre og styrker dit stress-forsvar og dømmekraft. Inden du har uskyldiges død og trafikskadede på din samvittighed.