Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

EU skal forsvares og også stille med et stærkt angreb

Vi må og skal tale Europa og det europæiske samarbejde så meget op, som vi overhovedet kan. Ikke kun fordi verden omkring os brænder. Men i lige så høj grad fordi den velstand og fred, vi har oplevet i årtier, er under massivt pres, hvis vi bare ser fem-ti år ud i horisonten.

Foto: André Rogaczewski SH André R

Både Lars Løkke Rasmussen og Mette Frederiksen leverede brandtaler på Tænketanken Europas store EU-konference i sidste uge. Ingen dør stod på klem for en farlig afstemning a la den britiske. Og det er vigtigt! Ikke mindst med Trump i Det Hvide Hus, Putin skarpt fokuseret på at underminere den vestlige verdensorden, og et Kina der buldrer frem uden skelen til de fundamentale rettigheder, vi værdsætter så højt i Europa.

Vi må og skal tale Europa og det europæiske samarbejde så meget op, som vi overhovedet kan. Ikke kun fordi verden omkring os brænder. Men i lige så høj grad fordi den velstand og fred, vi har oplevet i årtier, er under massivt pres, hvis vi bare ser fem-ti år ud i horisonten. Derfor skal vi nu sætte konkret handling bag de visioner, de fleste af os deler for et styrket Europa, men hvordan? I disse håndboldtider skal der fokuseres både på forsvar og angreb.

»Uligheden er ikke stor i Danmark, og vi har som fælles mål, at den ikke skal vokse sig større.«


Forsvarsmæssigt må EU aldrig gå på kompromis med sine grundlæggende værdier. Disse skal forsvares for enhver pris. Det må aldrig hedde sig, at EU er dobbeltmoralsk i den forstand, at vi fordømmer andre lande, mens vi stiltiende accepterer, at medlemslande som Polen og Ungarn ledes af regeringer, som undertrykker civilsamfundet med ikke-demokratiske tiltag. Forsvaret består også i at sikre Europas ydre grænser således, at debatten omkring ukontrolleret indvandring bliver kalibreret og ikke fortsat nærer populistiske strømninger.

Tid til modernisering

Angrebet skal bestå i en modernisering af EU, hvor vi bliver vindere i den nye tid, af den digitale tid, hvor vi vil skabe et endnu bedre samfund og sikre os imod arbejdsløshed, miljøkatastrofer og truslen om politisk ragnarok. Enhver borger skal, i modsætning til hvad der er tilfældet i USA, kunne se sig i et moderne digitalt samfund, hvor kapitalisme og globalisering udnyttes til at skabe velfærd på balanceret vis. Uligheden er ikke stor i Danmark, og vi har som fælles mål, at den ikke skal vokse sig større. Lad os sige det højt. Det har vi heller ikke ambition om i Europa. Til gengæld skal vi også anspore virkelyst, ambitioner, entreprenørskab og drømme. Det er en balance.

I stedet for gamle (og vigtige) travere som handelsstandarder og toldpolitik fremført af bureaukratiske, korrekte embedsmænd og finansgenier, skal vi forklare vores befolkninger, at EU inden for de næste fem år skal have indført helt nye digitale »autobahns« i forhold til vores samhandel og samarbejde. Digitale motorveje som ved hjælp af teknologier som blockchain indfører sporbarhed, forbrugersikkerhed, stor effektivitet og øget tillid mellem samarbejdspartnere. Her ligger utrolige gevinster både i forhold til optimering af transport og energiforbrug, tillidsopbygning til europæiske produkter og services. Vi skal sætte fart på europæisk forskning og innovation og sikre, at vores virksomheder er de dygtigste inden for grøn produktion. Danmark er på alle disse områder et mønsterland, som skal gå i spidsen. Til angreb!

André Rogaczewski er CEO for Netcompany, formand for Teknologipagtrådet, formand for DI Digital og medl. af advisory board for tænketanken Europa