Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Det skal være nemt at blive skilt

Jeg er nervøs for, om samfundet igen langsomt vil gøre det sværere at blive skilt. Jeg er nervøs for at fastholde mennesker - voksne og børn - i skadelige miljøer, hvis samfundet igen vil gøre det vanskeligere at blive skilt.

»Hvis man allerede har truffet beslutningen om at blive skilt, bør vi så ikke stole på, at parret allerede har gjort sig alle de fornødne overvejelser? Jeg mener, at der mangler en erkendelse af, at der går mange overvejelser forud for en skilsmisse. Det er ikke noget, et ægtepar 'bare' lige gør,« mener Katrina Gillies Rasmussen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Rune Evensen / Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forældre, som søger om skilsmisse fra 1. april 2019, skal igennem en »refleksionsperiode« på tre måneder, inden de kan blive skilt. De skal også igennem et obligatorisk digitalt forløb på en halv time, så de bliver tvunget til at tænke over, hvordan en skilsmisse ser ud fra barnets synspunkt, og hvordan man fremadrettet bør kommunikere med sin tidligere ægtefælle.

Jeg synes, at det er en god idé at forældre gennemgår et forløb, hvor de er tvunget til at tænke over, hvordan deres nye, anderledes virkelighed ser ud. Men jeg synes samtidig, at vi skal passe på med at blande os i, hvornår og hvordan et ægtepar skal gå fra hinanden. Det er kun op til det enkelte par.

Katrina Gillies Rasmussen Fold sammen
Læs mere

Tidligere skulle ægtepar ind i en vis mæglingsfase, derefter separation og afslutningsvis var der mulighed for skilsmisse, hvis de to andre tiltag slog fejl. Jeg er nervøs for, om samfundet igen langsomt vil gøre det sværere at blive skilt. Jeg er nervøs for at fastholde mennesker - voksne og børn - i skadelige miljøer, hvis samfundet igen vil gøre det vanskeligere at blive skilt.

Hvis man allerede har truffet beslutningen om at blive skilt, bør vi så ikke stole på, at parret allerede har gjort sig alle de fornødne overvejelser? Jeg mener, at der mangler en erkendelse af, at der går mange overvejelser forud for en skilsmisse. Det er ikke noget, et ægtepar »bare« lige gør.

Ikke for nemt

»Det er for nemt at blive skilt i Danmark«. Den sætning har du med al sandsynlighed hørt før, og måske har du endda selv sagt det. Der er nemlig efterhånden opstået en konsensus om, at ægteskaber går itu for nemt, og at par ikke længere kæmper for deres forhold. Det hedder sig, at parrene simpelthen giver for nemt op.

Men selvfølgelig er det ikke »for nemt« at blive skilt. Og at påstå andet er at negligere alle de tanker, følelser og overvejelser, der er gået forud for skilsmissen. Når en skilsmisse bliver besluttet, er der oftest rigtig gode grunde til det. Og som de fleste af os ved, har en skilsmisse vidtrækkende konsekvenser. Skilsmissen påvirker nemlig ikke kun parret, men også børn og andre pårørende, der er tæt på ægteparret. Der er ingen mennesker, der drømmer om at blive skilt.

Jeg tror ikke på, at skilsmisseprocenten er høj, fordi vi ikke er villige til at arbejde på vores forhold, eller fordi det er »for nemt« at blive skilt. Jeg tror nærmere på, at vi udvikler os gennem hele livet, og nogle gange betyder det, at vi vokser fra hinanden. Jeg tror, at vores parforhold stille og ubemærket siver ud mellem fingrene på os, hvis ikke vi er utrolig opmærksomme på hinanden. Der kan altså være mange gode, velovervejede grunde til at blive skilt.

Jeg tror på, at skilsmissen er den sidste udvej, når alle andre alternativer allerede er blevet prøvet af. Og jeg stoler helt grundlæggende på, at ægteparret allerede har gjort sig en masse tanker om, hvorvidt skilsmissen er den bedste løsning for dem. Vi - som samfund - skal derfor være meget varsomme med at blande os i, hvilke betingelser et ægtepar skal skilles under.