Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Derfor er det så vigtigt, at EU og USA er enige om samhandel

EUs og USAs styrke og sikkerhed ligger i vores fælles værdier og interesser – og frem for alt i vores samhandel.

Det vigtigt at forstå, at vores styrke og sikkerhed ligger i vores fælles værdier og interesser – og frem for alt i vores samhandel, skriver USAs ambassadør i Danmark og hendes danske kollega i Washington. Her mødes Løkke og Trump i det Hvide Hus 30. marts 2017. Fold sammen
Læs mere
Foto: CARLOS BARRIA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Båndene mellem USA og Danmark er stærke. 1850-1950 emigrerede næsten 350.000 danskere til USA. Disse mennesker, som med tiden blev til dansk-amerikanere, var med til at bygge USA op gennem deres hårde arbejde og personlige ofre.

Da Europa og Danmark under Anden Verdenskrig atter oplevede hårde tider, stod USA klar til at hjælpe. I årtierne efter krigen forblev USA engageret i Europa og sikrede stabilitet og gode levevilkår. For mere end 70 år siden, i marts 1948, blev Marshallplanen, eller »Den europæiske genopbygningsplan«, som den blev kaldt dengang, vedtaget af den amerikanske Kongres.

Carla Sands Fold sammen
Læs mere
Foto: Carla Sands.

Planen tilførte enorme summer penge til det krigshærgede Europa, stoppede en humanitær katastrofe og var med til at sikre en langvarig økonomisk genopretning. Marshallhjælpen og den stigende vækst i denne periode ansporede til en kæmpestor økonomisk fremgang i de efterfølgende årtier, som både Europa og USA fik gavn af. Og Marshallplanen blev desuden grundlaget for det langvarige gode forhold, der eksisterer mellem USA og Europa.

Efter Anden Verdenskrig var både USA og Danmark medstiftere af et udstrakt net af multilaterale organisationer som FN, NATO og Bretton Woods-institutionerne. Det blev grundlagt for at sikre, at verden aldrig mere skulle opleve en så voldsom konfrontation. Den dag i dag forpligter vi os stadig til et regelbaseret internationalt samarbejde, fordi det er det eneste, der kan sikre vores nationer fred og fremgang. Og selvom de organisationer, vi sammen har skabt, bliver nødt til at tilpasse sig nye udfordringer og reformer, er de stadig helt essentielle i det internationale samarbejde.

Lars Gert Lose Fold sammen
Læs mere
Foto: Lars Gert Lose.

Seriøse udfordringer

De trange kår fra efterkrigstiden ligger langt bag os nu, men vi bliver stadig mødt af flere seriøse udfordringer, som truer med at afspore vores økonomier og undergrave vores demokratier.

Set i det lys er det vigtigt at forstå, at vores styrke og sikkerhed ligger i vores fælles værdier og interesser – og frem for alt i vores samhandel.

Det økonomiske bånd mellem USA og Danmark er uhyre vigtigt for begge vore nationer. Vi handler for omkring ti milliarder dollars hvert år, og denne handel skaber jobs på begge sider af Atlanten.

USA er Danmarks tredjestørste handelspartner og den største udenfor Europa. Tal fra 2016 viser, at 75.000 amerikanere arbejdede for 760 danske datterselskaber i USA, og det var faktisk en forøgelse på 6,5 procent fra året før. I Danmark beskæftiger mere end 450 amerikanske firmaer næsten 40.000 danskere.

Vores økonomier er flettet mere sammen end nogensinde før, og det er der en god grund til: Danmark gavner amerikansk erhvervsliv og omvendt.

Fælles tro på fri og fair handel baseret på gensidige muligheder har været fundamental for de stærke økonomiske bånd imellem os.

Det er ingen hemmelighed, at USA de sidste par måneder har forsøgt at skabe en bedre balance i handelsaftalerne med resten af verden, heriblandt Europa. Selv om det indimellem gør forholdet lidt anstrengt, er vores partnerskab stadig standhaftigt og stærkt.

Vi er ikke enige om alting, når det kommer til verdenshandelen, men vi ved, at det er i vores fælles interesse at arbejde og løse diverse udfordringer sammen. Og hvis ikke USA og EU arbejder sammen om at sætte globale standarder for international samhandel, så vil andre gøre det.

Det er det, der er det smukke ved det dansk-amerikanske og EU-amerikanske forhold. Nogle gange er vi uenige, men som venner og allierede kan vi tale åbent sammen og løse vores uoverensstemmelser på en måde, der gavner begge parter.

Nej til handelskrig

USA og EU er klar til at arbejde sammen om at skabe nye muligheder og forbedre selve det globale handelssystem. I den nærmeste fremtid vil vi forsøge at holde en åben dialog og fokusere på de virkelige udfordringer, der ligger foran os, i stedet for at lade os distrahere ved at starte en handelskrig.

Vi er enige om, at der må forandringer til. Global overkapacitet i stål-sektoren skader vores økonomi, og visse landes markedsforvridende offentlige tilskud skaber unfair konkurrence. Vi bliver også nødt til at adressere problemet med utilstrækkelig beskyttelse af vores intellektuelle ejendomsrettigheder.

Men den eneste måde at adressere disse problemer på er ved at revidere reglerne sammen. USA og EU bør derfor arbejde sammen på de områder, hvor vi har fælles interesser.

Ligegyldigt hvad fremtiden bringer, skal der ikke herske tvivl om, at vores partnerskab også fremover er en solid drivkraft bag den trivsel, sikkerhed og velstand vi nyder på begge sider af Atlanten.

Vores nationer er partnere, og vi arbejder sammen.