Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Du kan indsende forslag til kommentarer på debat@berlingske.dk.

De forkerte populisters sejr

Efter opsigtsvækkende lokalvalg står Hollands borgerlige regeringspartier over for et skelsættende valg. Hvis de intet gør, taber de magten. Hvis de bevæger sig yderligere mod venstre, styrker de blot det parti, premierministeren hånligt plejede at kalde »de forkerte populister«.

Den hollandske premierminister, Mark Rutte, er havnet i en kattepine efter valget til landets provinsråd i onsdags. Fold sammen
Læs mere
Foto: Piroschka Van De Wouw / Ritzau Scanpix

Holland blev onsdag ramt af et politisk jordskælv. Ved valget til landets provinsråd vandt populisterne på den yderste venstre- og højrefløj en knusende sejr over midterpartierne og den borgerlige regering.

Med valgresultatet har regeringen mistet flertallet i parlamentets Førstekammer, der udpeges af provinsrådene og som skal godkende al lovgivning fra Andetkammeret. Et resultat, der meget vel kan blive skæbnesvangert for regeringen og få stor indflydelse på hollandsk politik i mange år frem.

Valgets store vinder blev det nye, borgerlige parti FvD, der gik fra nul til 13 mandater og derved blev det største parti i Førstekammeret. En sensationel sejr for partiets unge, karismatiske leder, Thierry Baudet, der på rekordtid er blevet rasende populær med sin anti-elitære, nationalkonservative politik.

Måtte æde sine ord

En politik, som premierminister Mark Rutte i forbindelse med det seneste parlamentsvalg døbte »den forkerte slags populisme«. Ifølge premierministeren og mange internationale kommentatorer var netop det valg et afgørende nederlag for den type populisme og et bevis på, at højrepopulismens sejrsmach i den vestlige verden kunne bremses. En konklusion, som helt ignorerede det faktiske valgresultat, der også dengang gav fremgang til højrepopulisterne og yderfløjspartierne.

Christian Foldager SH Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Foldager SH.

Den slags manipulerende spin kan ikke sløre sandheden denne gang. Hollænderne omfavnede i stor stil de »forkerte« populister, som vandt en banebrydende politisk sejr. Ydmyget af vælgernes dom måtte Rutte hurtigt æde sine egne ord og opfordre »de forkerte populister« til at forhandle om en politisk aftale, så regeringen kan fortsætte. Noget Baudet indtil videre har afvist. Han opfordrer i stedet Rutte til at udskrive valg til parlamentets Andetkammer, så hollænderne kan vælge en ny regering.

Hvis den i forvejen svage og handlingslammede regering skal overleve, kræver det således en aftale med oppositionen. Indtil videre har Rutte indikeret, at han er villig til at bevæge sig mod venstre og søge opbakning hos det rød-grønne parti, GroenLinks. En beslutning, som muligvis vil sikre ham magten lidt endnu, men som til gengæld kan blive livstruende for de borgerlige regeringspartier.

For en afgørende årsag til Baudets succes er regeringens midtsøgende og i mange tilfælde venstreorienterede politik. Senest har regeringens forslag til en ny klimalov mødt stor modstand blandt mange almindelige hollændere, som ikke vil betale regningen i form af højere skatter og afgifter.

Baudet har med sin vanlige fornemmelse for folkestemningen tordnet mod loven, som han påstår vil koste 1.000 milliarder euro og få virksomhederne til at flygte ud af landet i hobetal.

De borgerlige regeringspartier står med andre ord over for et skelsættende valg. Hvis de intet gør, taber de magten. Hvis de bevæger sig yderligere mod venstre, styrker de blot Baudets parti endnu mere frem mod næste valg. De forkerte populisters sejrsmarch er med andre ord ikke bremset endnu. Tværtimod. Den er måske kun lige begyndt.