Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning.

Sprit af, hold afstand og brug dine feriepenge – så bliver Mette F. glad

I et valg mellem det ene eller det andet virker det fornuftigt at lytte til formanden for regeringens ekspertudvalg, tidligere overvismand og Aarhus-professor Torben M. Andersen, som mandag i Politiken kaldte det »det bedste og mest enkle værktøj« at udbetale danskernes indefrosne feriepenge. Men forslaget om at udbetale de indefrosne feriepenge rummer både en politisk hovedpine og en økonomisk hovedpine.

Thomas Bernt Henriksen er erhvervsredaktør på Berlingske. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Hvad er egentlig enklere i forsøget på at genstarte dansk økonomi end simpelthen at udbetale danskernes egne penge til dem selv? Netop derfor spøger forslaget om at udbetale danskernes indefrosne feriepenge i kulisserne, når regeringen lige om lidt præsenterer sin sommerpakke for at sætte gang i forbruget og løfte humøret hos danskerne.

Kernen i forslaget om at udbetale feriepengene giver god mening. Der er tale om et beløb, der potentielt har en betydelig effekt på dansk økonomi.

Der er indefrosset for 100 milliarder kroner af danskernes feriepenge eller cirka 55 milliarder kroner efter skat. De store tal flyver om ørerne på os alle i disse måneder, men ifølge økonomer er de 55 milliarder kroner nok til at sætte 30.000 personer i sving. Størrelsen af feriepengepakken kan også sættes i forhold til udbetalingen af den særlige pensionsopsparing (SP) under finanskrisen. I runde tal er der tale om godt og vel dobbelt op i forhold til SP-pengeregnen på 22 milliarder kroner efter skat.

Problemet er, at pengene ikke står på en konto noget sted. Med andre ord skal staten låne 55 milliarder kroner for at uddele danskernes egne penge. Hertil kan man sige, at det trods alt virker mere sikkert at bruge penge, som man får ind igen fra arbejdsgiverne end at sende penge i omløb, som ikke kommer ind igen. Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen (V), har eksempelvis foreslået at halvere momsen indtil nytår, hvilket vil koste statskassen godt 40 milliarder kroner og formentligt udløse en hulens masse økonomisk støj, når momsnedsættelsen skal rulles tilbage igen.

I et valg mellem det ene eller det andet virker det klogt at lytte til formanden for regeringens ekspertudvalg, tidligere overvismand og Aarhus-professor Torben M. Andersen, som mandag i Politiken, kaldte det »det bedste og mest enkle værktøj« at udbetale danskernes indefrosne feriepenge.

Det er en pudsighed, at en beslutning om at udbetale de indefrosne feriepenge også vil være en slags triumf for borgerforslagsinstitutionen. I 2019 støttede 61.227 danskere borgerforslaget om at udbetale de indefrosne feriepenge, og det er nok til, at det kan blive fremsat i Folketinget. Sært nok er det kun et par uger siden, at borgerforslaget blev pandet ned ved andenbehandlingen i Folketinget.

Forslaget rummer både en politisk og en økonomisk hovedpine.

Den politiske hovedpine gælder Socialdemokratiet, som i årene efter udbetalingen af den særlige pensionsopsparing kritiserede den daværende borgerlige regering for at have udbetalt penge, som ikke havde nogen særlig effekt på privatforbruget. Især Enhedslisten og SF skal nok vide at kritisere regeringen for gå i VK-regeringens fodspor. SF og Enhedslisten vil hellere uddele penge til børnefamilier og lavtlønnede med en høj forbrugskvote.

Og man kan diskutere, om de indefrosne feriepenge vil blive omsat i forbrug eller brugt til at polstre bankkontoen. Det er den økonomiske hovedpine. I forvejen har danskerne masser af penge stående på bankkontoen. Det eneste større studie af effekten af udbetalingen af SP-pengene i 2009 peger på, at danskerne faktisk bruger flere penge, når de får dem. Professorerne Claus Thustrup Kreiner, David Dreyer Lassen og Søren Leth-Petersen fra Københavns Universitet viste i studiet fra 2011, at 60 procent af danskerne omsatte SP-pengene i forbrug. Men man ved jo aldrig. Den ledsagende økonomiske hovedpine er, om feriepengene vil være nok til at sætte gang i økonomien.

Hvis vi nu alle sammen lover at spritte af, holde afstand og bruge vores feriepenge, så kan det være, at Mette Frederiksen siger ja.