Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning.

Hvad skulle al balladen med Warnøe til for, Lars Tvede?

Efter en sjældent forbitret kamp mellem to tidligere venner, som Lars Tvede toppede med politianmeldelse af Peter Warnøe for bedrageri og mandatsvig, står Tvede noget forpjusket tilbage efter forliget om Nordic Eye forleden. Nu er alt forladt.

Rigmand og iværksætter Lars Tvede kæmpede med alle midler for at få sandheden frem om partneren Peter Warnøe. Nu har de to indgået forlig. Men hvad skulle al balladen egentlig til for, Tvede? Fold sammen
Læs mere
Foto: Oscar Scott Carl

»Alt forladt Peter, du kører bare.« Det er essensen af det forlig, som den respekterede rigmand, forfatter, tænker og udlandsdansker Lars Tvede forleden indgik med sin tidligere ven Peter Warnøe om magten over det lovende ventureselskab Nordic Eye. Tvede har ellers beskyldt Warnøe for ulovligheder, stævnet ham og meldt ham til bagmandspolitiet for bedrageri og mandatsvig.

Lars Tvede har sat sin personlige prestige på spil i kampen mod Warnøe om millionerne i venturefonden Nordic Eye. I gamle dage ville de to have mødtes med blanktrukne klinger i en duel. I dag er våbnene mere civiliserede, men Lars Tvede har benyttet sig af et bredt udsnit af det moderne arsenal i angrebene på Warnøe.

En stribe beskyldninger

Peter Warnøe har beriget sig på Tvedes bekostning, Warnøe har beriget sig på venturefondes bekostning, Warnøe har hævet 20 ulovlige millioner kroner i aktionærlån fra sine personlige selskaber, Warnøe har udbetalt ulovlige millioner til partnerne fra Nordic Eye og bragt ham, Tvede, i en ubehagelig situation.

Undervejs søgte Lars Tvede at gennemtvinge en uafhængig granskning af Nordic Eye, men måtte opgive. Granskningen skulle have undersøgt alvorlige anklager mod Warnøe om, at han havde spist, drukket og ferieret på fondens regning.

»Al respekt for at Lars Tvede kæmper hårdt for en sag, han finder det værd at kæmpe for.«


I februar stævnede Tvede så fondens magtfulde administrationsselskab, som Warnøe kontrollerer, og meldte Peter Warnøe til bagmandspolitiet for bedrageri og mandatsvig med påstand om, at det var hans, Tvedes, klare opfattelse, at der var sket et systematisk og væsentligt misbrug af penge.

»Jeg vil have sandheden ud,« sagde Lars Tvede til Børsen. »Jeg er personligt i besiddelse af ubestrideligt bevismateriale for ulovligheder, som har påført diverse implicerede betydelige omkostninger. Herunder i øvrigt mig selv i millionklassen,« sagde han til Berlingske.

Al respekt for at Lars Tvede kæmper hårdt for en sag, han finder det værd at kæmpe for. Men hvorfor strækker han våben uden at have fulgt de mange beskyldninger, politianmeldelse og stævning til dørs?

Mandag offentliggjorde Warnøe og Tvede i fællesskab et forlig, hvor Lars Tvede æder så mange ord i sig, at det må vare noget, inden han har fordøjet måltidet og igen er klar til en tur på skiløjperne i Schweiz, hvor han bor. Peter Warnøe forbliver partner i venturefondens mest magtfulde selskab, administrationsselskabet, mens Tvede må nøjes med at være aktionær i partnernes fælles investeringsselskab, hvor han også får del i partnernes særlige gevinst, den såkaldte carry.

Gevinst for investorerne

Men er der slet ikke kommet noget konstruktivt ud af den årelange strid? Jo. Fondens governance er styrket med nye compliance procedurer og en aftale om udveksling af bestyrelsesreferater og information til et nyt Investor Board i fonden. Board'et kan begære udpegelse af en yderligere revisor for managementselskabet og en observatør i bestyrelsen. Godt for investorerne, så ingen – heller ikke Peter Warnøe – fristes til at betragte butikken som deres egen.

En pæn professor fra Aalborg Universitet har betegnet Peter Warnøes ulovlige aktionærlån og omfattende bilagsrod som »giftigt« og spåede, at ingen ordentlige erhvervsfolk ville have med venturefonden Nordic Eye at gøre. Men i virkelighedens verden er der masser af erhvervsfolk, der gerne vil investere i »rainmakeren« Warnøe. Han har et særligt talent, som de gerne vil abonnere på. Det gælder åbenbart også Lars Tvede.