Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning.

Gigantvirksomheden, du aldrig har hørt om

De små og mellemstore virksomheder yder et imponerende bidrag til dansk økonomi. De er rygraden i dansk erhvervsliv. Vi burde nok lytte mere til dem.

»Det er nok muligt, at SMVerne ikke har en direkte telefonlinje til erhvervsministeren. Men de er de 99 procent. Og dem skal vi lytte til. For SMVerne tager et stort lokalt ansvar,« skriver Mia Amalie Holstein, vicedirektør i SMVdanmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forestil dig en stor dansk virksomhed. Med sine cirka 1,2 millioner fuldtidsbeskæftigede er den godt 25 gange større end Novo Nordisk på verdensplan. Det svarer til 46 procent af alle danske fuldtidsbeskæftigede.

Derudover omsætter virksomheden for cirka 2.125 milliarder kroner årligt svarende til 50 procent af danske virksomheders samlede omsætning.

»Hvorfor har jeg ikke hørt om denne virksomhed før?« tænker du måske.

En sandsynlig forklaring er, at virksomheden ikke har noget navn. Den har heller ikke en nystrøget direktør, der på daglig basis kan katapulteres ind på Børsens lyserøde sider. Og for at være ærlig er der i virkeligheden heller ikke tale om én virksomhed. Der er tale om mange virksomheder. Rent faktisk 99 procent af alle danske virksomheder.

Det er dem, vi sjældent hører fra; dem der sjældent tildeles taletid. Men de er rygraden i dansk erhvervsliv. Det er industrivirksomheden på havnen, tømrermesteren i baggården og frisøren i gågaden. Det er din fars, din vens eller din egen forretning. Og de er kæmpe succeser. De skaber arbejdspladser og fremgang. Vækst og velstand. Men succesen er forældreløs. For de er de mange bække små. Og de får alt for lidt opmærksomhed.

Under coronakrisen arbejdede SMVdanmark benhårdt for at give små og mindre virksomheder en stor stemme. Mange livsværk, mange skæbner og megen velstand var på spil. Endelig begyndte aviserne og ministrene at interessere sig for de små og give dem plads.

Den herskende klasse af multinationale selskaber måtte med rette vige. For ingen har råd til at tabe så stor en del af erhvervslivet på gulvet. Dette fokus bør fortsætte efter coronakrisen.

For hvad kunne vi ikke opnå ved at give de 99 procent bedre vilkår? Og hvor er det grundlæggende usundt, at så stor en del af erhvervspolitikken styres af særinteresser hos de 1,0 procent største virksomheder og deres lobbyister.

Det gælder for eksempel ønsket om at redde Aalborg Portlands cirka 360 arbejdspladser på bekostning af endnu flere navnløse SMV-arbejdspladser. For tag ikke fejl: Uanset hvad vil den grønne omstilling koste arbejdspladser. Og en omstilling baseret på støtte vil koste endnu flere arbejdspladser end en omstilling baseret på afgifter.

Det er politikerne, der bestemmer, hvor i økonomien byrden skal lægges, og her peger pilen på de små. Også selvom man flytter arbejdspladser fra mindre forurenende virksomheder til mere forurenende virksomheder.

Det gælder for eksempel, når midler, som var tiltænkt genopretning af SMVerne efter coronakrisen, ender hos de såkaldte erhvervsfyrtårne med Aalborg Portland og Novo Nordisk for bordenden, som pudsigt nok har valgt at bruge SMV-kronerne på henholdsvis carbon capture og fedmeforskning.

Mange af de små kopieres

Og det gælder, når man skynder sig alt for langsomt med at finde en måde at stoppe de store virksomheder, som kopierer de smås ideer og design. Vi så det for nylig, hvor detailgiganten Coop fik en bøde på 750.000 kroner for at have kopieret Ferm Livings design.

Mere end hver tredje af de små og mellemstore virksomheder er blevet kopieret, og mange mangler ressourcerne til at føre en retssag. De fattigste virksomheder har brug for fri proces, så de kan kæmpe imod, når deres rettigheder krænkes af de store.

Endvidere er der behov for, at de små finder modet og rejser sig mod de store. Det gælder for eksempel, når store virksomheder som eksempelvis FLSmidth bruger deres dominerende stilling til at sylte deres leverandører med urimeligt lange betalingsfrister på op til 180 dage for at forbedre deres økonomiske nøgletal.

Det er ganske enkelt ikke fair, at de små virksomheder skal agere bank for de store. Det politiske modsvar har været et kodeks for god betalingsskik. Som om det skulle være en løsning. I skrivende stund er 19 tilmeldte virksomheder, hvoraf den største meget symptomatisk er KFUMs Soldatermission i Danmark.

Vi skal lytte til de 99 procent

Det er nok muligt, at SMVerne ikke har en direkte telefonlinje til erhvervsministeren. Men de er de 99 procent. Og dem skal vi lytte til. For SMVerne tager et stort lokalt ansvar. De støtter den lokale fodboldklub og skaber liv i gågaderne. Det er dem, der tager det største sociale ansvar og ansætter forholdsmæssigt flere af dem med nedsat arbejdsevne.

Det er dem, der tager det største uddannelsesmæssige ansvar og ansætter 70 procent af alle lærlinge. De er rygraden i dansk erhvervsliv, og de holder Danmark i gang. Derfor skal vi lytte til dem. Også når Danmark ikke er i krise.