Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning.

Du står i vejen, chef!

Der findes virksomheder uden egentlig ledelse og hierarki. En af dem er blandt de største på sit felt.

Morning Star Company er Californiens største tomatdyrker. Virksomheden har ingen chefer, og den benytter sig ikke af titler eller strukturelt hierarki. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Dåsetomatproducenten Morning Star Company er Californiens største tomatdyrker og verdens største producent af dåsetomater. Altså ikke aktieanalysevirksomheden Morning Star, men dåsetomatproducenten af samme navn.

Selskabet har flere end 500 fastansatte medarbejdere og 4.000 sæsonarbejdere i fire måneder om året. Virksomheden omsætter for tæt på 700 millioner dollar. Virksomheden er interessant, hvilket blandt andet fremgår af en artikel i Harvard Business Review.

Blandt andet fordi Morning Star Company ikke har chefer og ikke benytter sig af titler eller har et strukturelt hierarki.

Altså er der ingen forventninger om, at ledelsen fikser problemerne. Og ingen over eller under, man ikke tør udfordre eller søge hjælp hos.

Overordnet følger alle medarbejdere virksomhedens to grundprincipper: Alle interaktioner indgås frivilligt og uden brug af magt. I hverdagen arbejder man måske i sorteringsafdelingen, fordi det er der, man gerne vil arbejde, og ikke fordi man har fået besked på det.

Alle skal leve op til de forpligtelser, de indgår med hinanden. Det betyder, at når man eksempelvis foreslår at tage ansvar for udskiftning af centerrullen på sorteringsbåndet, lever man også op til dette ansvar.

Erik Algreen

»Når jeg mister modet, ryger jeg direkte tilbage i den visionsløse og forandringsfjendtlige tilgang, risk management. Så begynder jeg at fortælle andre, hvad de skal gøre, og misser fuldstændig muligheden for at udnytte andre menneskers fantastiske kompetencer og ressourcer, ligesom jeg samtidig stjæler deres grundlag for arbejdsglæde.«


For at strukturen kan fungere, har Morning Star Company defineret et stærkt formål med hele virksomheden, for hver afdeling og for hver medarbejder.

Medarbejderen har naturligvis selv været med til at definere sit eget formål med at gå på arbejde og kollektivt defineret formålet for teamet. Logikken er, at hvis virksomheden inkluderer dig og dine værdier, vil du være langt mere tilbøjelig til at engagere dig i virksomheden.

Rekrutteringsplatformen Glassdoor giver mulighed for, at ledige medarbejdere kan poste anmeldelser af en virksomhed, og her kan man så aflæse det aktuelle billede af Morning Star Company set fra medarbejderperspektiv. Dette eksempel dækker ganske godt:

»Jeg har arbejdet i Morning Star fuld tid i mere end ti år. Fordele: fed kultur med selvledelse. God løn. Ulemper: ingen på nuværende tidspunkt.«

Kantar Gallup foretager med jævne mellemrum en undersøgelse, som instituttet kalder State of the Global Workplace. Undersøgelsen dækker cirka 150 lande, blandt andet Danmark, og den seneste, der er fra 2017, konkluderede, at 73 procent af danske medarbejdere fra alle organisationslag og alle faggrupper går uengagerede på arbejde. Hver dag.

Det er rystende, at så mange tilsyneladende accepterer denne tilgang til arbejde. Både fra virksomhedens og samfundets side, men absolut også fra et eksistentielt perspektiv.

Det er værd at nævne, at i samme undersøgelse fra 2013 var det »kun« 69 procent af danskerne, der gik uengagerede på arbejde. Det er altså ikke blevet bedre med tiden.

Den libanesiske filosof Khalil Gibran havde et helt andet billede, da han i sin bog »Profeten« fra 1923 skrev om arbejde:

»Det er gennem dit virke, at din kærlighed bliver synlig.«

Jeg bruger denne tilgang til arbejdet hver dag. Både i forhold til kunder og til medarbejdere.

Vi har defineret formålet for virksomheden, og alle medarbejdere kender deres formål. Tilsammen giver det os et stærkt, fælles udgangspunkt, men kun når jeg er i mit es, og selvtilliden kører. Når jeg mister modet, ryger jeg tilbage i den visionsløse og forandringsfjendtlige tilgang, risk management. Så begynder jeg at fortælle andre, hvad de skal gøre, og misser muligheden for at udnytte andre menneskers fantastiske kompetencer og ressourcer, ligesom jeg samtidig stjæler deres grundlag for arbejdsglæde.

På tirsdag skal jeg spise middag med min partner, Oliver, og her forpligter jeg mig til at finde nye strukturer, der sikrer, at hverken han eller jeg står i vejen. Det bliver kærlighed i tomat!