Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning.

Danmark er langt fra tilbage på sporet

Danmark er ingenlunde kommet igennem krisen endnu. Første del af krisen måske, men der er mange flere faser endnu. Vi fik et chok, og reagerede med at lukke alt ned. Det var klogt og nødvendigt. Hvad så nu? Går livet så videre? Nej, det gør det ikke. Vi har muligvis en lille pause lige nu. Tallene i Danmark vil gå op og ned i lang tid endnu, og derfor er det vigtigt ikke at skåle i sejrschampagnen alt for tidligt.

Soulaima Gourani, konsulent for nogle af verdens største og mest indflydelsesrige virksomheder, Gamble Gardens. (ARKIVFOTO). Fold sammen
Læs mere
Foto: Talia Herman Talia Herman

Der er tre ting, vi skal indstille os på; mundbind, meget mere onlineskole og arbejde hjemmefra og selvsagt ingen håndtryk. Gør vi det, skal Danmark til gengæld nok komme tilbage på sporet.

Jeg kan på de sociale medier følge modstanden mod at bruge mundbind i det offentlige rum. Hvorfor skal man dog det, når ikke der er flere indlagte og så få syge? Det skal du, fordi det beskytter dig selv og andre, og ved at holde tallene nede vil Danmark være meget mere attraktiv for turister, investorer og udenlandsk arbejdskraft. Kort sagt elementer, der skal til for at komme i førersædet globalt.

De næste fem år – indtil den nye vaccine er blevet udrullet i alle verdens lande – skal vi lære at leve med en virus, der smitter fuldstændigt vildt, og hvis langsigtede bivirkninger vi ikke kender konsekvensen af.

Jeg har de sidste ti uger hver eneste uge siddet i onlinemøder med politikere og erhvervsledere fra hele verden, og stort set uden undtagelse er alle enige om, at vil man coronavirussen til livs, må du hver eneste dag gøre DIT til, at den ikke spreder sig og dermed holde smittetallene nede.

Imens du gør det, skal din statsminister og de lokale virksomheder, hvor du bor, nok gøre alt det, de kan for at sikre, at du ikke mister dit job.

Der er næsten ikke noget emne, der pt. kan få flere mennesker delt i to lejre, end om mundbind er en god eller en dårlig idé. Det forstår jeg virkelig godt. Selv om mange af dem nu er »smarte« og ligefrem moderigtige, er de upraktiske, varme at gå med, og de skjuler, hvem du er, og forhindre andre i at læse dit ansigtsudtryk.

Soulaima Gourani

»Du kan ligeså godt bruge lidt tid på at indrette dit hjemmekontor, for du er ikke færdig med det.«


Her i USA er masker, som vi kalder dem, blevet et politisk signal. Der er allerede alt for mange eksempler på folk, der bliver banket eller sågar slået ihjel, hvis de påpeger, at masker er lovpligtige for at komme på bussen, for at komme ind i supermarkedet etc.

De danske coronatal stiger stille og roligt igen. Det svært at forestille sig, at Danmark kan blive lukket ned igen. Det er bestemt en mulighed. Den er lille, men den er der.

Vi må i hvert fald indstille os på en hverdag, der løbende bliver forstyrret med rullende nedlukninger lokalt. I næste måned er det måske Grenå og om ni uger Odense C, der oplever et lokalt udbrud. Vi ved det ikke, men det er helt sikkert, at coronavirussen ikke er væk, bare fordi du ikke lige kan »se« den. Danmark har fået en velfortjent pause, men løbet er ikke løbet færdigt.

De kommende nedlukninger vil være lokale og være til stor frustration for dem, der bliver ramt.

Bedst som du troede, at du skulle til bryllup på lørdag eller skulle have havefest næste fredag eller til mundtlig eksamen, vil du med kort varsel blive bedt om at finde en virtuel løsning på din eksamen, dit møde etc.

Bedst som tusinder af danskere har kylet deres webkamera og deres »zoom-brugernavn« i skraldespanden og er stormet på ferie, må jeg beklageligt meddele, at du nok får brug for det igen.

Du kan ligeså godt bruge lidt tid på at indrette dit hjemmekontor, for du er ikke færdig med det.

Din kommende chef, elever, dine patienter, medarbejdere etc. vil forvente, at du kan optræde præcis ligeså myndigt og stilsikkert online som i rigtigt levende live.

Med andre ord; du kan ligeså godt blive utroligt gode venner med dit webkamera, fordi du er langt fra færdig med at være online.

Da jeg spurgte på min Facebook-væg, hvad folk mest af alt glædede sig til, efter at Danmark åbnede op igen, så skrev langt de fleste »at knuse andre.«

Før coronavirussen kom til Danmark, kan du da huske, hvor ofte du i løbet af en dag gav hånd eller gav et kram? Jeg kan huske, at jeg engang plejede at undervise min børn i, hvordan de gav et solidt håndtryk. Den tid er forbi. Nu lærer vi dem »social distance«, og vi taler om andre måder at udvise høflighed og kærlighed på.

Skal Danmark tilbage på sporet, vil det kræve et solidt sporskifte, og det vil kræve et mentalt skifte i måden, vi opfatter, hvad det vil sige at være »sammen på.«