Soulaima Gourani: Vælg din chef med omhu!

Hver femte dansker siger deres job op primært på grund af én person, chefen. Alt for mange ledere har for lidt erfaring, for lidt empati og alt for lidt perspektiv og meget ringe selvindsigt.

Soulaima Gourani, konsulent for nogle af verdens største og mest indflydelsesrige virksomheder, Gamble Gardens, Palo Alto, Californien, 3. juli 2019. Soulaima Gourani, a consultant to the world's largest and most influential companies in Gamble Gardens, Palo Alto, California, July 3rd, 2019. Fold sammen
Læs mere
Foto: Talia Herman Talia Herman

Forleden morgen cyklede jeg ned ad den vej, jeg bor på, og så en gruppe unge stå foran et hus. Ved siden af dem stod et skilt med ordene »Boss Camp«. Ungerne var cirka ti år gamle. Jeg cyklede videre og tænkte over ordet »boss«.

Hjemme hos os taler vi med vores børn om, at din chef er faktisk vigtigere for dit helbred end din læge. Har vi fat i noget?

En undersøgelse blandt 777 psykologer, om hvilke problemer deres klienter kom med, viser faktisk, at dårlig ledelse og utilfredsstillende forhold på arbejdspladsen er en væsentlig årsag til, at folk går ned med stress.

Der er virkelig mange dårlige chefer derude, og jeg er tidligere blevet citeret for, at der skal 100 chefer til, før jeg møder en dygtig leder – 99/1 er virkelig barske tal.

I mit arbejde som konsulent møder jeg mange chefer. Ofte når jeg kører hjem fra en opgave, tænker jeg på, hvor heldig jeg er, at jeg ikke arbejder i den virksomhed for dén chef.

Jeg har helt normale og realistiske forventninger til chefer, synes jeg.

Jeg er fra generation X og sætter naturligt spørgsmålstegn ved om, hvad værdien af en chef egentlig er.

Jeg anerkender ledelse. Men chefer?

Soulaima Gourani

»En leders arrogance er næsten altid relateret til usikkerhed og ofte et udtryk for ringe selvtillid.«


Jeg møder mange usikre – og dermed usunde – chefer og ser, hvor stor en negativ indflydelse de har på folks liv. En leders arrogance er næsten altid relateret til usikkerhed og ofte et udtryk for ringe selvtillid.

Der er alt for mange ledere med for lidt erfaring, for lidt empati og alt for lidt perspektiv og meget ringe selvindsigt. Men sådan behøver det faktisk ikke være.

Der eksisterer faktisk alternative måder til at bestemme, hvem skal lede hvem hvornår. Lad mig forklare.

Kan du forestille dig, at du kan skifte chef, alt efter hvilket humør du er i?

Hvilken chef er du lige i humør til at have i år, kan jeg spørge?

En der passer lidt på dig, og som coacher dig, fordi du lige er blevet far for første gang, eller fordi du står midt i en afgørende livskrise?

Hvilken type chef har du mon lyst til næste år?

En chef der presser dig, fordi du vil sætte nye mål og gerne vil udvikles?

Måske vil du slet ikke have en chef?

Sagen er den, at du ændrer dig igennem livet, og det bør afspejles i dine arbejdsopgaver, dine ansvarsområder og så ja, selvsagt også i hvilken chef, du har.

Du kender det sikkert fra din tid i folkeskolen, at den eneste måde at slippe af med en lærer, du ikke kunne med, var enten at skifte skole eller komme i en ny klasse.

Vi hænger ofte på en chef i flere år, medmindre vi avancerer, chefen går, eller vi finder et andet job.

Der findes næsten ikke noget værre end en chef, man ikke kan sammen med.

Soulaima Gourani, konsulent for nogle af verdens største og mest indflydelsesrige virksomheder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Talia Herman/Arkiv.

Vi ender ofte med at skifte job for at få ny inspiration og udfordringer eller for at få en chef, der passer bedre til, hvem vi er, og hvor vi nu er i livet – eller er på vej hen.

Hver femte dansker siger faktisk deres job op primært på grund af én person, chefen (Voxmeter).

Jeg udkom med en bog for et par år siden, der hed »Tag magten over din karriere«, og et af mine argumenter var, at i fremtiden kommer du selv til at kunne vælge din chef, ganske som hvis det var en onlineauktion, hvor du byder på en sofa eller en guldring. Folk lo af den påstand.

I det digitale konsulenthus Devoteam Danmark har man faktisk valgt den metode. Dér vælger medarbejdere nemlig selv deres leder og kan frit skifte ud én gang årligt. De har stor succes med dette! Det får cheferne op på tæerne og gør dem til bedre ledere!

Er din chef nok fremme i skoene til, at du ville til vælge ham/hende, hvis du fik muligheden for et fravalg?