Tidligere Berlingske-formand: »Når jeg sidder på plejehjemmet, gider ingen høre om min erhvervskarriere«

Kim Graven-Nielsen, erhvervsmand og indtil i foråret formand for Berlingskes bestyrelse, har truffet det valg, mange drømmer om, men de færreste tør. Han har sagt farvel til magt og prestige for at forfølge en drøm om at sejle Jorden rundt med sin hustru.

»For mig, der har arbejdet i mediebranchen i mange år, er bestyrelsesformand for Berlingske noget at det største, man kan blive. Så det har gjort ondt at vælge det fra. Men det handler om at turde gøre det,« siger Kim Graven-Nielsen, der i foråret forlod posten som bestyrelsesformand for Berlingske Media for at sejle jorden rundt med sin kone, Marie Graven-Nielsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kim Graven-Nielsen lægger ikke skjul på, at han egentlig ikke er så meget for idéen om at stille op til et interview.

Den tidligere bestyrelsesformand for Berlingske fylder 60 år 23. november og er en privat mand med vestjyske aner. Han tilhører en gruppe af diskrete erhvervsfolk, der går mere op i opgaven end i at komme i medierne. Men Kim Graven-Nielsen har en historie at fortælle.

Han har nemlig sammen med sin svenskfødte hustru, Marie, truffet et eksistentielt valg, som går imod det, man normalt forventer af succesfulde erhvervsledere i en moden alder.

Kim Graven-Nielsen har gennem 30 år opbygget et ry som en erhvervsmand, der kan trimme virksomheder og gøre dem klar til salg. Alligevel har han valgt at lægge sin direktør- og bestyrelseskarriere med dertilhørende magt og prestige bag sig for i stedet at sejle Jorden rundt med sin kone.

Jorden rundt i sejlbåd

»Jeg har været 130 pct. på, ligesom mange andre mennesker har. Men på et tidspunkt hen ad vejen tror jeg, at jeg blev i tvivl, om det hele var arbejdsindsatsen værd. Drømmen om at sejle Jorden rundt har levet mellem Marie og mig i hvert fald de sidste 15 år. Det har været et fælles projekt. Det var naturligt at søge en næste fase i livet, som er meget forskellig fra vores tidligere liv,« siger Kim Graven-Nielsen.

Det er søndag eftermiddag, og Kim Graven-Nielsen, der i marts overlod posten som bestyrelsesformand for Berlingske til Connie Hedegaard, tager en pause fra en dagslang rundtur i København fyldt med overraskelser arrangeret af hans to voksne døtre i anledning af hans fødselsdag.

Ægteparret Graven-Nielsen har delt en fælles interesse for at sejle, siden de mødte hinanden for snart 30 år siden i Operaen i Stockholm. Derfor har de købt en 15 meter lang sejlbåd fra 2005 og sat sejlene til en jordomrejse.

Rejsen begyndte for halvandet år siden i Europa. Sidste år i december satte ægteparret kursen over Atlanten til Caribien med deres to døtre, Michaela på 24 og Alexandra på 27, og en god ven som gaster.

»Det handler om at turde gøre det«

Lige nu ligger skibet på land i Caribien i ly for de orkaner, der hærger området på denne tid af året, og der er tid til at besøge venner og familie i Danmark og varetage arbejdet i den ene bestyrelsespost, som Kim Graven-Nielsen har tilbage, nemlig en menig plads i Berlingskes bestyrelse.

Han lægger ikke skjul på, at det har været en svær beslutning for en mand, der har slået sine folder i dansk og internationalt erhvervsliv, at lægge et liv i fuld fart bag sig.

»For mig, der har arbejdet i mediebranchen i mange år, er bestyrelsesformand for Berlingske noget af det største, man kan blive. Så det har gjort ondt at vælge det fra. Men det handler om at turde gøre det. Du kan ikke være halvt ude at sejle. Du er nødt til at være der 100 pct.,« siger Kim Graven-Nielsen.

»Ingen skriver længere adm. direktør på deres gravsten«

Han er helt bevidst om, at valget har konsekvenser – og at han går op imod normen i erhvervslivet om, at man har en karriere, hvor man går fra topjob til topjob for at krone karrieren med en række prestigefyldte bestyrelsesposter.

»Men jeg er helt sikker på, at når jeg sidder på plejehjemmet, gider ingen høre om min erhvervskarriere. De vil heller høre om delfiner i Sydhavet og storme på Atlanterhavet. Der er jo heller ingen længere, der skriver købmand, slagtermester eller adm. direktør på deres gravsten,« siger Kim Graven-Nielsen.

»Vi er gradvist ved at identificere os mindre med det, vi laver, og mere med det liv, vi faktisk lever. Vores valg skal ses i det lys,« tilføjer han.

Kim Graven-Nielsen, jordomsejler og tidligere bestyrelsesformand i Berlingske

»Jeg er helt sikker på, at når jeg sidder på plejehjemmet, så gider ingen høre om min erhvervskarriere. De vil heller høre om delfiner i Sydhavet og storme på Atlanterhavet.«


Kim Graven-Nielsens far var manufakturhandler, først i Kolding, så i Hedensted og til sidst i Hadsten, hvor Graven-Nielsen har samlet et let anstrøg af østjysk dialekt op. Forældrene stammede fra Vestjylland, og farfaderen var indremissionær i Ringkøbing.

Forældrene valgte dog en mere lys version af kristendommen, men Kim Graven-Nielsen voksede op i et hjem, hvor moral og etik blevet taget meget alvorligt. Det har, mener han, præget ham lige siden og givet ham et meget klart moralsk kompas.

Reserveofficer og cand. scient. pol.

Efter en tur på sportskostskole ved Juelsminde og efterfølgende studentereksamen meldte han sig i 1978 som frivillig til Forsvaret på et tidspunkt, hvor militæret ikke var i høj kurs i hans omgangskreds. Det var et bevidst valg, fordi det var ét af de få steder, hvor man den gang kunne få en uddannelse i ledelse. Han blev reserveofficer, begyndte også at læse statskundskab på Aarhus Universitet og fik efterfølgende job i en lille, fremadstormende konsulentvirksomhed.

Her fik han en opgave for mediegiganten Thomsons nordiske afdeling. Efter halvandet års tid blev han tilbudt jobbet som adm. direktør for Mostrups Grønne Vejvisere. Det var en virksomhed, der ifølge Kim Graven-Nielsen ikke gik alt for godt, og han fik i en alder af 30 år fik til opgave at få vendt udviklingen.

Herefter gik turen til Belgien for at lede virksomheden CompuMark, der driver store databaser med varemærker og var en del af Thomson, inden han efter knap to et halvt år blev tilbudt jobbet som direktør med globalt ansvar for et af Thomsons daværende fem forretningsområder, patentområdet, og flyttede med familien til Boston.

I 2002 besluttede familien at flytte tilbage til Danmark af hensyn til de to døtre, som på det tidspunkt nærmede sig teenagealderen.

Tvivlen sniger sig ind

Kort efter hjemkomsten blev Kim Graven-Nielsen hentet ind som adm. direktør i den grafiske virksomhed Esko-Graphics, som på det tidspunkt var ejet af Lego-familiens holdingselskab, Kirkbi. Det var en virksomhed i mangeårig krise, men endnu en gang fik Kim Graven-Nielsen sammensat et team og gennemført en turnaround.

Jobbet i spidsen for Esko blev mere anstrengende, end han i første omgang havde forudset. Efter blot fire måneder i topchefstolen fusionerede Esko med et belgisk selskab og flyttede hovedkontoret til Gent i Belgien. Antallet af rejsedage kom hurtigt op på over 200 om året.

»Det var her, jeg blev i tvivl, om det var arbejdsindsatsen værd. Professionelt set var Esko rigtig spændende, men det var hårdt ved min familie, og vores ønske om at prøve noget andet blev forstærket,« siger Kim Graven-Nielsen.

Skifter til flybranchen

Kim Graven-Nielsen stoppede hos Esko og kastede sig i stedet i en alder af kun 47 år over en bestyrelseskarriere.

Han kom dog hurtigt til at savne at arbejde i et team på det operationelle plan og at have ledelsesopgaver i øjenhøjde med medarbejderne. Efter en periode, hvor han kombinerede bestyrelsesposter med lederjob i virksomheder, som havde brug for en turnaround, blev Kim Graven-Nielsen derfor adm. direktør i den ejerledede vækstvirksomhed Nordic Aviation Capital, NAC.

Her arbejdede han fra 2012 til 2015 med at klargøre virksomheden og bringe værdierne frem til overfladen. I 2015 valgte ejeren, Martin Møller Nielsen, at sælge en stor aktiepost til kapitalfonden EQT.

Kim Graven-Nielsen forlod kort efter posten som topchef, for at koncentrere sig som bestyrelsesformand om især den omstillingsproces, som Berlingskes ejer, belgiske De Persgroep, havde sat i gang.

Kim Graven-Nielsen sidder fortsat i Berlingskes bestyrelse og bidrager med det store kendskab, han har opbygget til Berlingske de seneste tre år. De kommende måneder er tankerne dog først og fremmest ude på søen.

»Lige om lidt er orkansæsonen ovre, og så sætter vi kursen mod Stillehavet. Så er vi langt væk,« siger Kim Graven-Nielsen, der glæder sig til at komme af sted:

»Når man sejler Jorden rundt, bliver man en del af en subkultur. Vi møder mennesker, som vi ellers ikke ville have mødt, og vi får mulighed for at møde andre kulturer og mennesker, som vi kun kan lære af. Når man laver det, jeg har lavet, møder man jo mest de samme mennesker. Så det er meget berigende og priviligeret.«