Stort skridt op for ny Vestas-boss: »Det er kæmpestore sko, der skal fyldes ud«

Der bliver meget at leve op til, når Henrik Andersen til august sætter sig CEO-stolen i Vestas. Hans forgænger har gjort det godt, men efterlader Henrik Andersen med en opgave, der ligner den, han rejser fra i Hempel: Omsætning og indtjening skal i vejret.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Henrik Andersen overtager en relativt velsmurt Vestas-maskine, når han til august afløser Anders Runevad som topchef for vindmøllegiganten. Under Anders Runevads seks år som CEO er Vestas-aktien steget med knap 460 pct. efter hans vellykkede turnaround af virksomheden.

Omsætningen har dog været stagnerende de seneste tre år og indtjeningen faldende, men det ændrer ikke ved, at der bliver noget at leve op til for Henrik Andersen, lyder det fra analysechef Jacob Pedersen fra Sydbank.

»Investorerne ved, hvad de har med Runevad. Det har været kedeligt, enkelt og effektivt. Modsat under Ditlev Engel. Runevad er lykkedes 110 pct. Det er kæmpestore sko, der skal fyldes ud,« siger Jacob Pedersen til Ritzau Finans.

Senest har 51-årige Henrik Andersen været CEO for den langt mindre virksomhed, fondsejede Hempel, der producerer maling til skibe, huse, broer og vindmøller. Hempel omsatte i 2018 for ti mia. kr., mens børsnoterede Vestas, som han snart får ansvaret for, rundede en omsætning på 75 mia. kr. i 2018.

En grim sag landede på skrivebordet

I Hempel satte Henrik Andersen sig i direktørstolen i 2016, og knap var han tiltrådt, før en grim sag landede på hans skrivebord. En stor sag om bestikkelse, som efterfølgende har vist sig at være den hidtil værste af slagsen i Danmark. Sagen kostede Hempel en historisk stor bøde på 220 mio. kr.

Hempel meldte selv sagen til Bagmandspolitiet, og Henrik Andersen valgte fuld åbenhed om sagen fra første færd. Det fik nogle til at undre sig. Hvorfor hængte han det snavsede vasketøj til tørre i fuld offentlighed? Det havde Henrik Andersen et godt svar på.

»For det første giver det udadtil et billede af en virksomhed, der tager afstand fra den slag. For det andet er det vigtigt internt, at medarbejderne kan se, at sådan noget kan ikke få lov til at leve,« sagde han til Berlingske.

Han havde håndteret kriser før. Både privat og i karriere. Første gang var, da han som 32-årig og nybagt far pludselig mistede sin mor, mens et nyt liv samtidig skulle begynde. Og senere gennem sine 15 år hos rengøringskoncernen ISS, hvor han sluttede med titel af global group COO.

»Det er bedre at adressere det direkte og fortælle folk, hvad der er foregået, og så komme videre,« forklarede Henrik Andersen i Berlingske, hvor han karakteriserede sig selv som en ukompliceret person.

»Som leder virker det bedst, hvis man fortæller, hvornår man er rigtig glad eller rigtig skuffet og irriteret over noget,« sagde han.

Nyt job, samme opgave

Det nye job i Vestas er hans første som CEO for en børsnoteret virksomhed, men Vestas er ikke noget nyt bekendskab for Henrik Andersen. Han har siden 2013 været medlem af Vestas' bestyrelse, og det må have haft positiv betydning for bestyrelsens valg af ham som ny topchef for selskabet.

Om baggrunden for at udnævne Henrik Andersen til ny topchef fremhæver Vestas' bestyrelsesformand Bert Nordberg følgende:

»Henriks veldokumenterede evner til at opbygge og transformere globale virksomheder vil være et stort aktiv for Vestas på virksomhedens vej mod globalt lederskab inden for bæredygtige energiløsninger.«

Hempels resultater har dog ikke været prangende de seneste år. Både omsætning og indtjening er faldende. Dermed ligner Henrik Andersens nye opgave i Vestas den, han forlader i Hempel: Omsætningen og indtjeningen skal i vejret.