Hempel-topchefen fik travlt med at fjerne en stor, sort plet

Et halvt år efter at være tiltrådt sad Hempels administrerende direktør, Henrik Andersen, med en omfattende bestikkelsessag på sit skrivebord.

»Som leder virker det bedst, hvis man fortæller, hvornår man er rigtig glad eller rigtig skuffet og irriteret over noget,« siger Hempel-topchef Henrik Andersen - der som ny topchef måtte se en kæmpeskuffelse i øjnene, da malingkoncernen blev ramt af en omfattende bestikkelsessag. Arkivfoto: Ólafur Steinar Gestsson Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I et interview for et år siden ved sin tiltræden som ny topchef for malingkoncernen Hempel lagde Henrik Andersen roligt fra land. Ikke noget med at få båden til at vippe. Som ny CEO, der i modsætning til begge sine forgængere ikke var vokset op i virksomheden, ville Henrik Andersen for alt i verden ikke opfattes som en, der var kommet til for at ændre Hempel. Strategien var lagt. Hans rolle var at eksekvere den. På sin måde.

Seks måneder efter Henrik Andersen tiltræden var det imidlertid noget andet end Hempels strategi, der løb med opmærksomheden. En sag om bestikkelse i Hempels tyske datterselskab ramte virksomheden og dens selvforståelse.

Henrik Andersen valgte at gå offentligt ud med den dårlige nyhed: Hempel fortalte, at fire ansatte var fyret med øjeblikkeligt varsel, og at overtrædelserne blev anset for et angreb på virksomhedens kunder, kultur og værdier og medarbejdere. For nylig oplyste Hempel, at sagen koster en hensættelse på 300 mio. kr.

Henrik Andersen har mødt undren over sin beslutning om at gå ud i fuld offentlighed med så dårlig en sag. Var det den rette strategi?

»Ja,« lyder den uden tøven fra Henrik Andersen.

»For det første giver det udadtil et billede af en virksomhed, der tager afstand fra den slags. For det andet er det vigtigt internt, at medarbejderne kan se, at sådan noget ikke kan få lov til at leve,« siger han.

Han har håndteret kriser før. Både privat og i karrieren. Første gang var, da han som 32-årig og nybagt far pludselig mistede sin mor, mens et nyt liv samtidig skulle til at begynde. Og senere gennem sine 15 år hos rengørings­koncernen ISS.

»Det er bedre at adressere det direkte og fortælle folk, hvad der er foregået, og så komme videre,« siger Henrik Andersen, der beskriver sig selv som en ukompliceret person.

»Som leder virker det bedst, hvis man fortæller, hvornår man er rigtig glad eller rigtig skuffet og irriteret over noget,« siger han.

Topchef med »passion og viljestyrke«

Ikke overraskende vil Henrik Andersen hellere tale om fremtiden end om bestikkelsessagen.

Hempel skal vokse sig større og helst i et hurtigere tempo end konkurrenterne i malingbranchen. Opkøb kan også komme på tale. Det har Henrik Andersen stor erfaring med fra sine mange år hos ISS, hvor han arbejdede tæt sammen med ISS’ topchef, Jeff Gravenhorst, i næsten alle 15 år.

Han betegner Henrik Andersen som en ildsjæl, men også som en »sjælden karakter, der er meget konsistent i sin væremåde«.

»Han har passion og viljestyrke og et ønske om at gøre en forskel for både kunder og ansatte. Han er et af de mennesker, der konstant er i færd med at prøve at gøre tingene bedre,« siger Jeff Gravenhorst.