Interesseorganisation går nye veje for at få flere piger ind i IT-branchen

Der er stadig hårdt brug for kvinder i IT-branchen og på de uddannelser, der leder ind i den. Interesseorganisationen Technology Denmark er blandt de aktører, der har tænkt anderledes for at skubbe til udviklingen.

Premieren på IT-Landsholdet, der fandt sted i Odense 7. december, var et stort trækplaster. Fra venstre er det Malene Christiane Nielsen, Portia A. Mogensen og Katrine Thoft. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR-foto

Hvordan i alverden får vi flere kvinder til at vælge en fremtid i IT-branchen? Spørgsmålet har været centralt i årevis, og problemet er ikke blevet mindre af, at store dele af sektoren skriger på forretningskritisk arbejdskraft, som IT-specialister ofte udgør.

Problemstillingen handler på mange måder om at få unge kvinder til at vælge en IT-uddannelse – ikke kun for at skabe flere kandidater, men også for at sikre diversiteten. På dette punkt er der stadig et stykke vej at gå. Ifølge interesseorganisationen Technology Denmark er 25 procent af alle IT-job besat af kvinder, mens det på optagelsesprocenten til IT-uddannelserne sidste år viste, at 28 procent af de optagne var kvinder.

Technology Danmarks direktør, Mette Beck-Nielsen, mener, at det er nødvendigt at tage usædvanlige tiltag i anvendelse for at kunne tackle udfordringen. Et eksempel på dette så dagens lys i december, hvor en håndfuld unge kvinder på IT-uddannelserne kom i centrum, da de blev udnævnt til IT-Landsholdet. Interesseorganisationen står bag konceptet i samarbejde med seks uddannelsesinstitutioner.

»Ideen er at sætte fokus på forbilleder. Man ved, at såfremt unge piger skal have interessen for IT vakt, er rollemodeller en god idé. Med IT-Landsholdet har vi forsøgt at iscenesætte dette på en anderledes og spændende måde. Det handler om at vække nysgerrighed, og det handler om at få vakt interessen blandt piger med et utraditionelle greb,« siger Mette Beck-Nielsen.

Mere end én målgruppe

IT-Landsholdet består af seks unge kvinder, der kommer fra de universiteter, der deltager i samarbejdet. IT-Landsholdet er studerende superkodere, der stiller op til events med stort publikum og demonstrerer deres evner ved at løse udvalgte kodningsopgaver i real time, altimens deres arbejde bliver kommenteret af en speaker.

Premieren fandt sted i december i forbindelse med det store e-sportsarrangement ESL Pro League 2019 i Odense, som udgør en afdeling af verdens største turnering i spillet »Counter Strike«. Her kunne tusindvis af tilskuere se med, da verdenseliten i spilkonkurrencen rettede sigtekornene mod hinanden, men også da IT-Landsholdet kastede sig over kodningsopgaven.

Premieren på IT-Landsholdet i Odense 7. december gave gode udfordringer til de kloge kodere. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR-foto.

Premieren gik med Mette Beck-Nielsens ord »megagodt«. Publikum var nysgerrigt og feedbacken positiv. Om nogle unge kvinder i den forbindelse fik blod på IT-tanden er for tidligt at sige, ligesom det da også var en event, hvor deltagerne i overvejende grad var hankøn, fortæller Mette Beck-Nielsen.

Dette gør dog ikke så meget, mener Technology Danmarks direktør:

»Vi vil selvfølgelig gerne påvirke pigerne direkte, men vi kan også nå dem på andre måder, eksempelvis gennem deres forældre. Det handler om at sige: »Kig nu på de her seje piger og gå hjem og fortæl jeres døtre, at der er brug for dem«. Vi skal nå pigerne på mange måder, og vi skal nå dem tidligt, for jobpræferencer bliver ofte dannet i en meget ung alder.«

Diversiteten er vigtig

IT-Landsholdet er et af flere redskaber, som Mette Beck-Nielsen og Technology Denmark anvender for at højne opmærksomheden om IT-branchen blandt unge kvinder. Mette Beck-Nielsen så gerne, at kønsfordelingen bliver 50-50, og hun mener, at der er et væld af gode argumenter for at arbejde hårdt på, at det sker.

»Vi har i Danmark en stor specialistudfordring på dette område, og dette er en måde at løse den på. Der er brug for kvinder til at tegne den teknologiske fremtid. Det er godt for virksomhedernes vækst, men også diversiteten er vigtig – den smitter af på både arbejdsklima og bundlinjen,« siger Mette Beck-Nielsen.

Premieren på IT-Landsholdet i Odense 7. december gav mange piger blod på tanden til at gå videre med IT-udfordringerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR-foto.

Technology Denmark er langt fra den eneste aktør, der arbejder på denne agenda. Universiteterne, der er deltager i samarbejdet, gør også deres. En central aktør er IT-Universitetet i København, som dog ikke er en del af IT-Landsholdet, men som på flere måder forsøger at trække udviklingen i samme retning.

IT-Universitetets rektor, Martin Zachariasen, peger på, at der er gode grunde til at sætte ind tidligt.

»Kultur spiller en stor rolle, når unge søger uddannelse, og derfor er det nødvendigt at gøre kvindelige gymnasieelever opmærksomme på IT-uddannelserne. Det gør vi blandt andet med IT-Camps, coding-cafeer, tech-karrieredage samt rollemodelkampagner målrettet kvindelige gymnasieelever, som vi lancerede i 2018,« siger han.

Flere events på vej

Martin Zachariasen mener i det hele taget, at det vil have stor værdi, hvis alle aktører går et ekstra stykke vej for at påvirke unge kvinder, så de får øjnene op for mulighederne i IT-sektor.

»Vi mener, at vi som samfund har interesse i, at både mænd og kvinder er med til at præge den digitale udvikling. Fordi mange mænd traditionelt søger ind på IT-uddannelserne, har vi på IT-Universitetet gjort en ekstra indsats for at tiltrække flere kvinder,« siger Martin Zachariasen.

Dette har med andre ord potentiale til at komme alle til gode, såfremt det lykkes at dreje IT-faget i retning af noget, som i højere grad tiltaler unge kvinder.

Mette Beck-Nielsen fra Technology Denmark oplyser, at planen er at fortsætte med IT-Landsholdet i 2020, så budskabet om mulighederne i IT-uddannelserne kan komme bredere ud:

»Vi skal nu ud og finde sponsorkroner til at komme videre. Planen er samme event næste år, men også at lade dem komme ud og vise sig i løbet af året, ligesom en digital kampagne, der følger op på de fysiske events. Dette var lakmusprøven, og jeg kan med ro i maven sige, at det gør vi helt sikkert igen.«