Her er headhunterens moderåd til 2020

Den mere afslappede påklædning vinder fortsat frem i erhvervslivet, men headhunter advarer mod at slappe for meget af i en stadig mere globaliseret verden.

Den store modetendens i det danske erhvervsliv er et stadig større sammenfald mellem fritid og arbejde. Men ifølge headhunter Jakob Stengel bør man dog være opmærksom på globaliseringens betydning, når det kommer til forretningspåklædning. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skal ikke være din påklædning, der tager opmærksomheden. Det skal være det, du siger og gør.

Sådan lyder læresætningen fra Jakob Stengel, partner i headhunterfirmaet Case Rose, når Berlingske spørger til, hvilke råd han har til den rette mode i erhvervslivet.

For ganske vist bliver det også ifølge headhunteren mere og mere casual og mere fleksibelt.

»Alting kan mikses og blandes. Du kan se reklamebureaudirektører i three piece suits med pink slips og blankpolerede sko. Samtidig kan du se bankfolk – måske mere i den kreative afdeling af banken, men stadig – i T-shirt, jeans og sneakers,« siger han.

Globaliseringen har dog også haft konsekvenser for moden i erhvervslivet. Den tendens mod det mere afslappede, man ser i Danmark, sker også i de vestlige lande, bare ikke med samme hastighed.

Udenlandske topchefer tilpasser sig

Og uniformeringen i form af et jakkesæt betyder fortsat meget i en global kontekst, påpeger Jakob Stengel, fordi det er et redskab til at undgå signalforvirring

»Vi ser mange flere internationale topchefer, der kommer til Danmark, og de har sværere ved at afkode den danske tøjkultur. Jeg oplever flere kandidater stille følgende spørgsmål:

»What’s the executive catwalk dress code in Denmark?«

Mexicanske Mauricio Graber kom i 2018 til Danmark, hvor han overtog topchefrollen for den store ingrediensvirksomhed Chr. Hansen og dennes ca. 3.400 medarbejdere. Han var hurtig til at smide slipset i det mere uformelle danske erhvervsliv. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR-foto.

De udenlandske direktører kommer typisk fra Belgien, Holland, Tyskland og Frankrig. Det er alle kulturer, der er vant til at holde på formerne som noget helt naturligt.

»Men indtil videre assimilerer de udenlandske direktører sig til den danske tøjkultur.«

Hvis man skal begå sig internationalt, skal man ifølge Jakob Stengel være klar over, at det langtfra er alle steder, at man er lige så casual klædt som i Danmark. Tendensen herhjemme og i Norden går mod det stadigt mere afslappede og fleksible, og det gør sig også gældende i USA og Storbritannien. Men ikke ret mange andre steder.

»Den varierer fra land til land. Man kan ikke dukke op til et forretningsmøde i Schweiz uden at have jakkesæt, skjorte og slips på. Så tager de dig i hvert fald ikke seriøst,« siger han.