WikiLeaks-stifteren Julian Assange vil løslades på grund af coronavirus

Whistlebloweren og stifteren af WikiLeaks, Julian Assange, er i fare for at blive smittet med coronavirus i fængslet. Det mener Assanges advokater, som ønsker ham løsladt fra fængslet mod kaution.

 
Coronavirus har ramt hele verden. Få et overblik her. Video: Reuters, Ritzau Scanpix. Redigering: Caroline Nørkjær Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Julian Assange – stifteren af det berømte og berygtede WikiLeaks, der i øjeblikket sidder fængslet – har via sine advokater indgivet en ansøgning om kaution.

Assange er fængslet for at have brudt betingelserne for sin kaution, da han søgte tilflugt i Ecuadors ambassade i London i juni 2012, efter at Sverige ønskede ham udleveret i en sag om påståede seksuelle overgreb.

Men nu kræver hans advokater onsdag, at han bliver løsladt, fordi han angiveligt er sårbar over for viruspandemien, mens han er i fængsel. Det skriver blandt andre Bloomberg.

Australieren bliver holdt i Storbritanniens mest berygtede fængsel, Belmarsh, i det sydøstlige London, der har omkring 800 fanger. Hans amerikanske udleveringsforsøg begyndte i februar og blev udsat til 18. maj, og retssagen kan blive yderligere forsinket.

En støttegruppe for whistlebloweren har udsendt en udtalelse, hvor de kritiserer, at Julian Assange sidder fængslet, da coronasmitten for dem at se udgør en særlig risiko for indsatte.

»Fængsler betragtes som epicentre for spredning af covid-19 på grund af overfyldning og virussens tilbøjelighed til at sprede sig i lukkede miljøer,« skriver gruppen Don't Extradite Assange ifølge Bloomberg.

USA ønsker Julian Assange udleveret på baggrund af anklager om, at han har konspireret for at modtage og afsløre hemmelige dokumenter, som blev sendt til ham af den tidligere efterretningsanalytiker i hæren Chelsea Manning. Sidste uge sagde hans mor, Christine Assange, at hendes søn skulle løslades, fordi han er en »lavrisiko-fange«, der ikke er dømt for en forbrydelse.

I 2010 offentliggjorde WikiLeaks blandt andet en video fra Irak-krigen, der viser irakiske civile og journalister blive beskudt fra en amerikansk helikopter. Videoen var fra juli 2007 og skabte stor debat internationalt.

Julian Assanges advokater vil have ham løsladt, da de mener, at han er i fare for at blive coronasmittet. Arkivfoto: Andy Rain/EPA/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Senere offentliggjorde WikiLeaks omkring 90.000 hemmelige amerikanske dokumenter – primært fra krigen i Afghanistan. Disse dokumenter stammede fra soldaten Chelsea Manning, som dengang hed Bradley Manning.

Assange er af USA blandt andet anklaget for at hjælpe Bradley Manning med på ulovlig vis at få adgang til fortrolige dokumenter fra regeringscomputere.

Det amerikanske justitsministerium sagde i maj sidste år, at WikiLeaks' offentliggørelser bragte adskillige menneskers liv i fare.