Vrede i Rusland over Løkke-tale: »Kast ikke skam over din mor«

En tale af Lars Løkke Rasmussen (V) vækker vrede reaktioner i Moskva. Statsministeren fordrejer historien og kaster skam over sin familie, siger en russisk topdiplomat.

Talsperson for det russiske udenrigsministerium, Maria Sakharova, beskyldte onsdag Lars Løkke Rasmussen for at fordreje historien om Anden Verdenskrig. Fold sammen
Læs mere
Foto: Yuri KADOBNOV
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et par sætninger i en af Lars Løkke Rasmussens (V) taler udløste onsdag en skarp reaktion fra Rusland.

Ifølge en russisk topdiplomat har den danske statsminister nemlig både fordrejet historiske kendsgerninger og kastet skam over sin egen familie.

»Den slags udtalelser forværrer den negative atmosfære i det dansk-russiske forhold,« sagde Maria Sakharova på et pressemøde i det russiske udenrigsministerium i Moskva.

Vreden skyldes en tale, som Lars Løkke Rasmussen holdt i Europa-Parlamentet for en uge siden. Her nævnte han sin mors minder om de »russiske bombardementer« af Bornholm i maj 1945.

»Hun så de brændende ildspor, da bomberne faldt fra himlen,« sagde Lars Løkkes Rasmussen i talen.

Den bemærkning udløste fem minutters irettesættelse midt under et pressemøde om russisk udenrigspolitik. Topdiplomaten beskyldte Lars Løkke Rasmussen for bevidst at fordreje historien.

»Som eksempel på Anden Verdenskrigs rædsler nævnte han ikke den tysk-fascistiske besættelse, der bragte død og ødelæggelse over Europa, men den Røde Hærs befrielsesoperation på øen Bornholm,« sagde Maria Sakharova.

Hun henviste til citater fra datidens aviser og udtalelser fra datidens politikere som argumenter for, at den Røde Hær blev set som befriere. Talspersonen, der er leder af ministeriets informationsafdeling, anklagede på den baggrund statsministeren for at have fulgt dårligt med i skolen.

»Jeg vil gerne tale direkte til den danske statsminister: Kast ikke skam over din mor,« sagde Maria Sakharova.

Lars Løkke Rasmussens bemærkning var et lille hjørne i en tale om det europæiske samarbejde i Bruxelles onsdag i sidste uge. Talen er hidtil mest blevet set som et indlæg i debatten om EUs fremtid.

Det er imidlertid ikke første gang, at Rusland reagerer skarpt på udtalelser, som Moskva ser som et angreb på Sovjetunionens indsats i kampen mod Nazi-Tyskland.

Sovjetiske styrker bombede Rønne og Nexø 7.-8. maj 1945, da de tyske tropper nægtede at overgive sig til andre end briterne. Den Røde Hær gik i land på Bornholm 9. maj og forlod først øen 5. april 1946.

Skænderier om den Røde Hærs rolle i Anden Verdenskrig har de senere år kastet Rusland ud i diplomatiske slagsmål med flere nabolande. Ikke mindst i forhold til de tre baltiske lande, der blev besat af Sovjetunionen efter Anden Verdenskrig, og Polen, der efter Moskvas mening har forsømt sovjetiske krigsmindesmærker i landet.

Det er anden gang på en måned, at Danmark får en røffel fra Moskva.

For to uger siden udløste formuleringer i regeringens udenrigspolitiske strategi beskyldninger fra Moskva om, at regeringen havde »en antirussisk indstilling og reelle fobier«.

Statsministeriet meddeler, at man ikke har nogen kommentar til de russiske udtalelser.

Simon Kruse er Berlingske korrespondent i Rusland