Vink farvel til vatpinde, sugerør, bestik: EU forbyder engangsplastic

Verdens have og Europas strande skal ikke længere flyde med bunker af plastic. Ny EU-lovgivning, der forbryder en stribe plasticprodukter, regnes så godt som på plads her til morgen.

EU tager »kæmpe stort skridt« mod at gøre noget ved plastic i verdenshavene ved at forbyde engangsplastic. Her er det ved Christmas Island uden for Australien. Foto:Handout/Reuters. Fold sammen
Læs mere
Foto: HANDOUT

Renser du ører med en vatpind af plastic? Drikker du sodavand med et plasticsugerør? Spiser du med plasticbestik, når du tager takeaway med på stranden?

Så skal du til at ændre på dine vaner.

For det er nu en realitet, at en stribe engangsplasticprodukter bliver forbudt i hele EU inden for få år.

EUs institutioner har indgået en aftale om omsiggribende ny plasticlovgivning. Der mangler enkelte skridt i lovgivningsproceduren, men det anses af Miljø- og Fødevareministeriet for at være ren formalia.

Miljøminister Jakob Ellemann-Jensen mener, EU har taget »et kæmpe skridt« og erklærer sig »meget, meget begejstret«.

»Plasticaffald og overflødige plasticprodukter er et kæmpe problem, Det er det på strandene, og det er det i havet. Det her er en fælles udfordring, fordi plastic bevæger sig på tværs af landegrænser. Det er noget, vi bliver nødt til at komme til livs i fællesskab,« siger han.

Elisabeth Köstinger, det er den østrigske minister for bæredygtighed og turisme, der har været politisk forhandler på Plasticdirektivet, minder om dyster advarsel fra World Economic Forum:

At der i 2050 målt på vægt ville være mere plastic end fisk i verdenshavene, hvis vi fortsætter som nu.

»Det kan vi ikke lade ske. Derfor tager EU handling og forbyder brug af visse plasticprodukter til engangsbrug, hvor der findes gode plasticfri alternativer. Og vi vil sikre, at plasticproducenter er med til at betale for at rydde op,« siger Köstinger, der har forhandlet lovgivningen på plads.

Tobaksproducenter skal betale

For direktivet omfatter andet end forbuddet mod selve produkterne af engangsplastic. Producenter og importører skal også tage deres del af ansvaret og stå for indsamling og affaldsbehandling.

Ifølge baggrundsmateriale fra Rådet er filtre fra tobaksprodukter for eksempel det produkt, der sviner næstmest i EU af alle engangsplasticprodukter.

Derfor bliver tobaksproducenter forpligtet til at betale regningen for de mange cigaretskodder, som smides i offentligheden.

Forbuddet mod engangsbestik, engangstallerkener, vatpinde, og sugerør af plastic vil reducere plasticaffald på de europæiske strande med 17 procent.

Alt i alt er der forventningen, at forbuddene og plasticdirektivets øvrige initiativer vil gøre kål på samlet set 70 procent af det affald, der i dag bliver smidt på de europæiske strande, skriver Miljø- og Fødevareministeriet.

Direkte adspurgt, hvad de virksomheder, der lever af at lave produkter af engangsplastic i dag, skal gøre, svarer Ellemann, at de må »lave noget andet«.

»For de her ting, man går ind og forbyder, skal der være et bæredygtigt alternativ, som også giver økonomisk mening. Se bare på vatpinde i plastic. De laves ganske udmærket i træ. Så er der andre produkter, som vi er afhængige af at kunne bruge på sygehuse og i medicinalindustrien. Det er klart, der skal vi ikke kaste barnet ud med badevandet,« siger han.

Eva Jung er Berlingskes korrespondent i Bruxelles.