Verdens mest udadvendte finne vil være formand for EU-Kommissionen

Finlands tidligere statsminister Alexander Stubb går nu efter at blive Nordens første formand for EU-Kommissionen. Berlingske tegner et portræt af »jernmanden«, der bogstaveligt talt giver alle baghjul.

BELGIUM-GREECE-EUROGROUP-DEBT
Finlands tidligere statsminister Alexander Stubb (til venstre) går efter at blive Nordens første formand for EU-Kommissionen. Alexander Stubb, der dyrker triatlon, var en markant allierede til Tyskland under krisen om Grækenland  i 2015. På trods af det støtter Angela Merkel og hende tidligere finansminister Wolfgang Schäuble (til højre) ikke Stubbs kandidatur. De satser på, at Tyskland kan få posten for første gang siden Walter Hallstein, der var den første formand. De tyske konservatives kandidat er Manfred Weber. Politisk vil Tyskland dog også kunne leve med Stubb. Fold sammen
Læs mere
Foto: THIERRY CHARLIER / AFP / scanpix

Tirsdag gjorde Finlands tidligere statsminister Alexander Stubb, det klart, at han stiller op til at blive den konservative EPP-gruppes spidskandidat til Europa-Parlamentsvalget i maj 2019.

Ingen, der har mødt Alexander Stubb, glemmer ham. Tag bare følgende ordveksling forleden til Dansk Industris topmøde, efter at den finske EU-kommissær, Jyrki Katainen, havde holdt et tørt indlæg.

»Han kunne altså godt lære noget af Stubb, der var her for nogle år siden.«

»Ja, kan du huske hans vittighed? Hvad er forskellen på en indadvendt finne og en udadvendt finne? En indadvendt finne kigger ned på sine egne sko, når han taler med dig. En udadvendt finne kigger på dine sko, når han taler med dig.«

Udadvendt finne

Med sin karismatiske og netop udadvendte facon har Alexander Stubb nærmest gjort det til sit varemærke at afmontere alle de fordomme over for finner, som folk måtte have.

Det lykkedes i en sådan grad, at hans »ufinske«, selvsikre fremtoning var én af årsagerne til, at han i juni 2016 blev væltet som formand for det konservative samlingsparti.

13. sal. Det er den sal Alexander Stubb og Manfred Weber kæmper om at indtage i Berlaymont-bygningen. Her sidder Kommissionsformanden og de øvrige kommissærer. Hvis Stubb bliver formand, vil han være den første fra Norden, der indtager posten. En af de højeste repræsentanter fra Norden var danske Henning Christophersen, der i mange år var viceformand for Kommissionen og blandt andet spillede en afgørende rolle op til lanceringen af den fælles mønt, euroen. Fold sammen
Læs mere
Foto: OLIVIER HOSLET / EPA /scanpix.

Lynkarriere

Forinden havde han gjort lynkarriere og var i perioden 2008 til 2016 udenrigsminister, europaminister, statsminister og senest finansminister. I dag er han vicepræsident i Den Europæiske Investeringsbank.

Netop hans erfaring fra regeringskontoret bliver et af Stubbs trumfkort, når han 8. november på hjemmebane i Helsinki skal forsøge at slå Manfred Weber (CSU) og blive EPP-gruppens spidskandidat. Tyskeren har nemlig hidtil kun slået sine folder i Europa-Parlamentet.

Dertil kommer, at finnen – igen i kontrast til Weber – er ferm til sprog. Med en bachelorgrad fra USA, en kandidatgrad fra Europa-kollegiet i Brugge og en ph.d. fra London School of Economics (LSE) er han flydende på engelsk og fransk.

Tysk behersker han ligeledes, og som søn af en finlandssvensker har også styr på de nordiske sprog.

Manfred Weber (til venstre) er Alexander Stubbs hovedkonkurrent i EPP-gruppen til at blive formand for Kommissionen. Den konservative gruppe har p.t. formandsposten med Jean-Claude Juncker fra Luxembourg. Til højre ses den hollandske viceformand for Kommissionen, Frans Timmermans, som ifølge medier overvejer at stille op som socialisternes spidskandidat. Valget til Europa-Parlamentet er i maj 2019, og den gruppe, hvis spidskandidat (»Spitzenkandidat«) får flest stemmer, har gode chancer for at blive formand for Europa-Kommissionen. Fold sammen
Læs mere
Foto: PATRICK SEEGER /EPA /scanpix.

Stikpille til Weber

Op til sit kandidatur holder Stubb sig ikke for fin til at komme med stikpiller mod konkurrenten. »Stats- og regeringscheferne skal have tillid til, at Kommissionsformanden kan gennemføre en telefonsamtale med Donald Trump« siger han til Der Spiegel.

Alexander Stubb, Finlands tidligere statsminister

»Stats- og regeringscheferne skal have tillid til, at Kommissionsformanden kan gennemføre en telefonsamtale med Donald Trump.«


Hvis ikke Stubb havde valgt politik, kunne han i dag have været professor på f.eks. LSE, hvor han skrev sin ph.d. i sluthalvfemserne om »integration i flere hastigheder.« Siden udgav han flere grundbøger om EU.

Alexander Stubb er sportsmand med stort S. På hans Instagram-profil kan næsten 24.000 følgere få kronisk dårlig samvittighed over, at de ikke nåede morgenløbeturen, når Stubb lige får passet en ironman ind i kalenderen.

Åbent brev

I et åbent brev til Europas konservative lægger Stubb ikke skjul på, hvorfor han stiller op. For det første er tiden nu kommet til at »gå på barrikaderne for at forsvare Europa«, da »Europas værdier er under angreb både inde- og udefra«. Ungarns premierminister Viktor Orbán og USAs Donald Trump er her de erklærede hovedmodstandere.

I modsætning til Weber er Stubb ikke i tvivl om, at Orbán bør forlade EPP-gruppen, med mindre han retter ind. »Enten er du med os eller imod os. Du må simpelthent overholde reglerne«, siger han til Financial Times.

For det andet betyder Trump og Brexit, at pilen nu peger på en styrkelse af Europa. Det samme gør digitaliseringen, der »vil ændre logikken bag økonomi, politik og videnskab. Hvis ikke vi sammen forbereder fremtiden, vil Europa blive hægtet af,« skriver han i det åbne brev.

Østrigs Sebastian Kurz (til venstre) og Ungarns Viktor Orbán (i midten) skal som konservative ledere tage stilling til, hvem de ønsker, der skal være EPP-gruppens spidskandidat – Manfred Weber eller Alexander Stubb. Lars Løkke Rasmussens parti, Venstre, er medlem af den europæiske liberale gruppe, ALDE. Det er endnu uklart, hvem der bliver spidskandidat for de liberale. Det skyldes også, at ALDE i øjeblikket sonderer med Frankrigs En Marche-bevægelse om et samarbejde. En Marche er Emmanuel Macrons parti. Fold sammen
Læs mere
Foto: BARBARA GINDL /AFP /scanpix.

Andre muligheder

I weekenden annoncerede Frankrigs Michel Barnier, der i dag er Brexit-chefforhandler for EU, at han ikke stiller op som spidskandidat for EPP-gruppen. Indtil videre skal Stubb derfor kun kæmpe imod Weber, der dog har Angela Merkels og Tysklands støtte. Vinderen vil have gode chancer for at blive formand for Kommissionen, da de konservative står til at blive den største gruppe i Europa-Parlamentet.

Stubb håber, han kan spille »underdogkortet« og få opbakning fra de mindre medlemsstater, så som de nordiske og de baltiske. Han skal dog næppe forvente stor opbakning i Sydeuropa, hvor mange stadig husker hans finansministertid, hvor han bakkede op om Merkels hårde kurs over for Grækenland.

Selv om finnen bestemt har chancer for at blive den første fra Norden, der sætter sig i formandsstolen for EU-kommissionen, kan hans kandidatur derfor også ses som et forsøg på at komme i spil til en af de mange andre poster, der skal besættes næste sommer. Det er i hvert fald også en fordel at kunne tale flere sprog som EUs udenrigsminister.