Lederhosen, guitar og schlagermusik. Tysk bud på ny formand for EU-Kommissionen slår nye toner an

Kampen om at blive ny formand for EU-Kommissionen skydes for alvor i gang, når den konservative gruppe EPP torsdag åbner for mulige kandidater. Meget tyder på, at tyske Manfred Weber, som de færreste uden for Bruxelles og Bayern har hørt om, har gode chancer.

GERMANY-POLITICS/
Manfred Weber (CSU) sammen med Angela Merkel. Lederen af den konservative gruppe tippes gode chancer for at blive kandidat til EU-Kommissionsformandsposten. Fold sammen
Læs mere
Foto: Michaela Rehle /Reuters / scanpix

»At kunne læse et publikum og kunne mærke, hvad der får dem til at gå amok – det var den bedste skole for en politiker.«

Sådan sagde Manfred Weber, der i dag er den konservative gruppes leder i Europa-Parlamentet, da han i sommer blev spurgt til sine kvalifikationer.

I alderen 15 til 35 år spillede han nemlig guitar i bandet »Peanuts« i hjembyen Wildenberg, 90 kilometer nord for München. Tyske schlagere, men også klassikere som »Stairway to Heaven« var på repertoiret til bryllupper og bayerske ølfester.

I løbet af sommeren har den 46-årige taget adskillige trin op ad trappen mod 13. sal i EU-Kommissionens Berlaymont-bygning. Her sidder kommissionsformanden med sit hold af kommissærer.

På besøg hos Macron og Merkel

Ikke alene har han været forbi Frankrigs Emmanuel Macron; i tirsdags var han til møde hos kansler Merkel.

Ifølge tyske aviser lod hun efterfølgende forstå, at hun ikke vil stå i vejen for Webers kandidatur som spidskandidat for den konservative gruppe. Hun er dog fortsat åben over for andre kandidater.

I henhold til Lissabon-traktaten skal den nye kommissionsformand afspejle resultatet til Europa-Parlamentet.

Da den konservative gruppe står til at blive den største ved Parlamentsvalget, vil en konservativ kandidat have gode chancer for også at sætte sig i stolen.

Allerede i sidste uge kom det frem, at Merkel foretrækker en tysker på formandsposten i Kommissionen frem for på præsidentposten i den europæiske centralbank.

Manfred Weber (CSU)

»Jeg havde valget: at være der, hvor folk tror, de vigtige beslutninger bliver taget. Eller tage derhen, hvor rammevilkårene for vores fremtidige liv med hinanden afgøres. «


Næstformand i CSU

Weber er medlem af Merkels bayerske, konservative søsterparti, CSU.

I modsætning til de ledende politikere i CSU, formand Horst Seehofer og ministerpræsident Markus Söder, har han et mere positivt syn på EU.

Karrieren i Bruxelles og Strasbourg er derfor ikke et fravalg, men et tilvalg: »Jeg havde valget: at være der, hvor folk tror, de vigtige beslutninger bliver taget. Eller tage derhen, hvor rammevilkårene for vores fremtidige liv med hinanden afgøres,« har han sagt til avisen Die Welt.

Det har bestemt ikke skadet Webers chancer hos Merkel, at han under sommerens regeringskrise om flygtningepolitikken støttede kanslerens ambition om at finde en »europæisk løsning på flygtningekrisen«.

Manfred Weber (CSU) med Østrigs kansler, Sebastian Kurz. Fold sammen
Læs mere
Foto: Peter Kneffel/AFP/Ritzau Scanpix.

Tættere på Kurz end på Merkel

Men intet tyder nu på, at Weber som EU-formand blot bliver kanslerens forlængede arm.

I flygtningepolitikken ligger han faktisk tættere på Merkels argeste kritiker, Østrigs kansler, Sebastian Kurz.

»Jeg satser fuldt og helt på det østrigske formandskab og Sebastian Kurz,« har han f.eks. sagt med henvisning til, at grænsekontrollen skal styrkes. Desuden skal der oprettes modtagelseslejre i bl.a. Afrika.

Kursen er også skarpere end hos Jean-Claude Juncker, den nuværende kommissionsformand.

Bayersk brobygger

Trods guitaren er Weber, hvis fornavn på bayersk udtales »Mamfred«, et stille gemyt.

I Strasbourg omtales han ofte som brobyggeren, der med undtagelse af sin insisteren på, at optagelsesforhandlingerne med Tyrkiet skal afbrydes, sjældent kommer med egne klare meldinger.

Det kan styrke hans formandschancer, da et succesrigt kandidatur vil kræve, at han kan få opbakning fra så forskellige konservative ledere som Merkel og Ungarns Orban.

Reinhard Bütikofer, der er tidligere formand for De Grønne i Tyskland og i dag medlem af Europa-Parlamentet, har givet Weber følgende skudsmål med på vejen:

»Manfred Webers store styrke er, at han fører mennesker sammen og går frem på en rolig og overbevisende måde.«

Manglende statsministererfaring trækker fra

Derimod trækker det fra, at Weber vil bryde den uskrevne regel om, at kommissionsformanden helst skal have været regeringschef i et medlemsland.

Af andre konservative kandidater til posten nævnes Frankrigs Michel Barnier og Finlands Alexander Stubb.

Muligheden for at stille op som konservativ spidskandidat udløber 17. oktober 2018. Kandidaten skal vælges på EPP-kongressen i Helsinki 7.-8. november 2018.