Ungarns Orbán skal stå skoleret for det borgerlige Europa

»Et håbløst tilfælde« kalder Sveriges borgerlige parti Moderaterna den ungarske premierminister, der er en del af den samme konservative politiske familie i Europa. Lørdag morgen står Orbán til at få en seriøs opsang fra EPP-familien i Bruxelles efter flere opsigtsvækkende tiltag.

Ungarns premierminster, Viktor Orbán, stillede onsdag op til debat i EU-Parlamentet. Orbán er under stor kritik fra egne europæiske søsterpartier på grund af en ny universitetslov, der kan lukke et af landets mest anerkendte universiteter. Samtidig har en »Stop Bruxelles«-kampagne chokeret i den stærkt proeuropæiske partigruppe EPP, som Orbáns Fidesz-parti er medlem af. Lørdag skal Orbán derfor stå skoleret for EPPs ledelse. / AFP PHOTO / EMMANUEL DUNAND Fold sammen
Læs mere
Foto: EMMANUEL DUNAND
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fortæl mig, hvem dine partifæller er, og jeg skal sige dig, hvad du står for.

Derfor gider Europas magtfulde konservative, kristendemokratiske parti European People’s Party (EPP) ikke finde sig i mere fra den ungarske premierminister Viktor Orbáns side. Og lørdag er Orbán derfor indkaldt til at forklare sig foran EPPs ledelse, der på europæisk plan rummer toppolitikere som Tysklands kansler Angela Merkel.

Den svenske EU-parlamentariker Gunnar Hökmark, der udtaler sig på vegne af det svenske parti Moderaterna, kan ikke rumme mere ballade fra Orbán.

»Vi anser Orbán for at være uden for vores værdifællesskab. Selv i meget bred forstand. Han er et håbløst tilfælde. Jeg synes ikke, han hører hjemme i EPP,« siger Hökmark.

EPP er det mest magtfulde politiske partigruppe i EU-systemet. De sidder på flest pladser i EU-Parlamentet, og samtidig besidder konservative og kristendemokratiske politikere fra EPP de tre store formandsposter i EU-Kommissionen, EU-Parlamentet og Det Europæiske Råd.

Konfrontationen mellem EPP og Orbán har været tiltagende i årevis, og onsdag tog EU-Kommissionen det første juridiske skridt mod Ungarn på grund af en ny universitetslov, der truer med at lukke et af landets mest anerkendte universiteter. Loven strider ifølge Kommissionen mod den akademiske frihed og retten til at etablere uddannelsesinstitutioner. Dertil kommer, at Orbán har lanceret en »Stop Bruxelles«-kampagne, der har chokeret i det stærkt proeuropæiske EPP.

Imidlertid er EPP ikke interesseret i at smide alle Fidesz’ EU-parlamentarikere ud.

»Hvis man organisatorisk udelukker hele partiet, får det jo også en konsekvens for den politiske udvikling i Ungarn. Der er ingen værdi i, at vi støder dem over til EU-skeptikere som Marine Le Pen eller Nigel Farage,« siger Hökmark.

Det er dog langt fra kun svenskerne, der er trætte af Orbán.

»Der er en tiltagende utilfredshed. Lørdag skal vi diskutere, hvilke skridt der er nødvendige fra den ungarske regering for at leve op til Kommissionens ønsker,« siger EPP-partiets talsmand, den rumænske EU-parlamentariker Siegfried Muresan.

Også EPPs formand, Joseph Daul, har på forhånd gjort det klart, at EPP forventer, at Orbán retter ind, som EU-Kommissionen ønsker.

I Danmark er Det Konservative Folkeparti medlem af EPP, men partiets formand, justitsminister Søren Pape Poulsen, vil ikke fortælle Berlingske, hvad han synes om Orbán.