Ukrainske soldater finder døde civile i gaderne efter russisk tilbagetrækning fra byen Butja

Den ukrainske forstad Butja skulle sammen med resten af Kyiv-regionen være tilbage i ukrainske hænder, men billeder viser en ødelagt by med lig i gaderne. Byens borgmester har senest meldt om 300 dræbte civile i byen.

En soldat tager et billede af sin kammerat, mens han poserer ved siden af en ødelagt russisk kampvogn og pansrede køretøjer, midt i Ruslands invasion af Ukraine i Bucha i Kyiv-regionen. Fold sammen
Læs mere
Foto: ZOHRA BENSEMRA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

OBS:Berlingske har efter en redaktionel vurdering valgt at vise de voldsomme billeder fra Butja. Billederne fungerer som dokumentation.

Ukrainske styrker rykker nu ind i de områder, som russerne de seneste dage har forladt. Og her bliver de mødt med uhyrlige beviser på russernes fremfærd og tilbagetrækning.

I Kyiv-forstaden Butja ligger døde civile i gaderne, skriver blandt andet The Guardian.

Billeder fra nyhedsbureauet AFP viser det samme. Forvredne kroppe i gaderne.

Ifølge byens borgmester, Anatoliy Fedoruk, er flere end 300 civile blevet dræbt, mens Nyhedsbureauet AFP har talt 20 lig i en enkelt gade lørdag.

Billeder fra byen viser ødelagte kampvogne og køretøjer, der er opstillet langs en gade sammen med døde kroppe. Samtidig viser billeder en massegrav ved en kirke, hvor hænder og fødder stikker igennem det jord, der var lagt ovenpå.

Døde civile i gaderne i byen Bucha efter den russiske tilbagetrækning fra Kyiv-regionen. Fold sammen
Læs mere
Foto: RONALDO SCHEMIDT.

Ukrainske soldater forsøger at befri byen Bucha, efter at det har været under angreb fra russiske styrker i ugevis. Fold sammen
Læs mere
Foto: ZOHRA BENSEMRA.

Billedet viser en mand, der leder efter mad i den ødelagte by Bucha. Fold sammen
Læs mere
Foto: RONALDO SCHEMIDT.

Et dødt menneske ligger på vejen i byen Bucha, som de russiske styrker har trukket sig tilbage fra. Journalister fra nyhedsbureauet AFP har set op mod 20 døde ukrainere i én gade i Bucha. Fold sammen
Læs mere
Foto: RONALDO SCHEMIDT.

Tegn på krigsforbrydelser

Menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch har søndag udsendt en rapport, hvor de har dokumenteret adskillige tilfælde af, at det russiske militær har brudt krigens love i besatte områder i Ukraine. Det drejer sig om områder i Chernihiv, Kharkiv og Kyiv-regionen.

Ifølge organisationen handler det om tilfælde af voldtægt, summariske henrettelser samt uretmæssig vold og trusler mod civile.

Samtidig har et vidne fortalt Human Rights Watch om en hændelse i Butja, hvor russiske styrker tvang fem mænd til at knæle i en vejkant, hvorefter soldaterne trak deres T-shirts over mændenes hoveder. Til sidst blev en af mændene angiveligt skudt i baghovedet.

Den britiske udenrigsminister, Liz Truss, har på Twitter sat ord på situationen i byen, og hun skriver blandt andet, at hun er »forfærdet over grusomheder i Butja og andre byer i Ukraine«.

»Storbritannien samarbejder med andre for at indsamle beviser og støtte Den Internationale Krigsforbryderdomstols efterforskning af krigsforbrydelser,« skriver hun.

Ukraines præsident Volodymyr Zelenskyjs rådgiver, Mykhailo Podoljak, har også kommenteret på de voldsomme ødelæggelser i byen. Han skriver ifølge Ritzau, at de dræbte mennesker ikke var i militæret, og at de ikke havde nogle våben.

»De udgjorde ikke nogen trussel,« skriver han, mens han også kommer med en appel til Vesten:

»Vi beder kun om én ting: Giv os våben, så vi kan beskytte civile. Alt andet gør vi selv.«

Rusland nægter, at landet angriber civile og afviser anklager om krigsforbrydelser.