Udenrigsminister: Rusland brød raketaftale før Trump trak USA

USA trækker sig lørdag formelt fra central nedrustningsaftale med Rusland. Det forstår udenrigsministeren.

Foto af Udenrigsminister Anders Samuelsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ruslands adfærd er en direkte trussel. Derfor forstår udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) godt, at amerikanerne trækker sig fra en våbenaftale med russerne.

»En aftale, som kun overholdes af den ene part, er reelt ikke en aftale. Så derfor er det en naturlig konsekvens, at der trækkes en streg i sandet i forhold til russerne,« siger han.

USA trækker sig lørdag formelt fra INF-våbentraktaten, som er en nedrustningsaftale med Rusland, og med virkning om et halvt år.

En amerikansk tilbagetrækning fra traktaten har været ventet i måneder efter flere års stridigheder om Ruslands overholdelse af traktaten.

»Det er en naturlig konsekvens af, at russerne ikke har overholdt den klare frist, som amerikanerne med fuld Nato-opbakning satte i december måned,« siger Samuelsen.

Flere analytikere har frygtet, at det kan udløse et nyt våbenkapløb. Omvendt maner andre til besindighed.

USA annoncerede allerede sidste år, at stormagten ville trække sig fra nedrustningsaftalen INF (Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty).

Den blev underskrevet i 1987 og betegnes som en hjørnesten i supermagternes nedrustning.

Aftalen forbyder enhver opstilling af mellemdistanceraketter. Den blev indgået af de daværende ledere af USA og Sovjetunionen - Ronald Reagan og Mikhail Gorbatjov.

Bekymringen fra Nato er rettet mod en nyt russisk missil, som er et mobilt SSC-8 missil. Nato har tidligere sagt, at den kan ramme europæiske byer med "kort eller intet varsel".

»Det er en direkte trussel, når man er i gang med at udvikle landbaserede krydsermissiler, som, hvis de placeres i det vestlige Rusland, kan række hele vejen til Europa og hele Danmark,« siger Samuelsen.

Som led i aftalen blev atomare og konventionelle ballistiske missiler samt krydsermissiler med en rækkevidde på mellem 500 og 5500 kilometer tilintetgjort.

Rusland og USA har flere gange beskyldt hinanden for at bryde aftalen.

Et samlet Nato stod tidligere på måneden bag USA, der har konstateret, at Rusland ikke lever op til INF-aftalen.

Rusland hævder omvendt, at landet ikke har missiler, der er i strid med INF.

USA vil fra lørdag suspendere overholdelsen af traktaten og formelt trække sig fra den om seks måneder, hvis Rusland ikke holder op med de påståede krænkelser af aftalen.

/ritzau/