USA aflyser historisk våbenaftale: Nyt våbenkapløb i Europa truer

USA mener, at Rusland overtræder nedrustningsaftale om atomvåben, der blev indgået i 1987. Hvis den falder til jorden, kan en bommert føre til krig i Europa, mener ekspert.

USAs udenrigsminister, Mike Pompeo, meddelte i går, at USA vil trække sig fra nedrustningsaftale. Foto: Jim Lo Scalzo/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

USAs udenrigsminister, Mike Pompeo, har annonceret, at USA fra lørdag suspenderer den historiske nedrustningsaftale om atomvåben, INF-traktaten, der har været et centralt element i europæisk sikkerhed siden Den Kolde Krig.

»Ruslands overtrædelser af aftalen sætter millioner af europæere og amerikanere i større risiko. Det er vores pligt at reagere korrekt,« siger Mike Pompeo.

INF-aftalen, der forbyder opstilling af langtrækkende mellemdistanceraketter, blev indgået mellem den amerikanske præsident, Ronald Reagan, og den sovjetiske leder, Mikhail Gorbatjov, i 1987. Aftalen blev set som et stort skridt i retning af en normalisering mellem Øst og Vest hen mod afslutningen på Den Kolde Krig og som afvikling af et våbenkapløb, der nu frygtes at tage fart på ny.

USA og Rusland har flere gange beskyldt hinanden for at bryde INF-aftalen.

Ifølge amerikanerne bryder russerne aftalen med nye missiler, som Rusland har udviklet og som vurderes at have en rækkevidde på omkring 2.000 kilometer – langt over den ifølge aftalen tilladte på 500 km. Ifølge NATO kan Rusland dermed ramme de fleste europæiske storbyer med kort eller intet varsel og på bare få minutter.

Obama-administrationen anklagede også Rusland for brud på aftalen, og de seneste måneder har præsident Trump talt om at suspendere aftalen. I december gav USA russerne en frist på to måneder til at rette ind. Den frist udløber lørdag.

Pompeo siger nu, at USA har givet Rusland »rigelig med tid« til at vende tilbage og til at overholde aftalen.

»I årevis har Rusland overtrådt betingelserne i traktaten om at give sig selv uforholdsmæssigt store atomare kræfter uden at angre,« siger Pompeo.

NATO erklærer, at forsvarsalliancen støtter amerikanernes exit fuldt ud.

USA vil ikke alene overholde aftalen

Pompeos annoncering af aflysning af aftalen giver Rusland 180 dage og dermed en sidste chance til at trække missiler helt tilbage fra frontlinjen og bringe sig i overensstemmelse med den 32 år gamle aftale.

»USA har fuldt ud overholdt INF-traktaten i mere end 30 år, men vi ønsker ikke at være begrænset af dens vilkår, mens Rusland misligholder den,« siger Trump i en erklæring.

»Vi kan ikke være det eneste land i verden, der ensidigt lader sig binde af denne traktat eller af andre.«

Torsdag mødtes USAs viceminister for våbenkontrol, Andrea Thompson, med den russiske viceudenrigsminister, Sergej Ryabkov, i Beijing.

Til det russiske statsmedie TASS sagde Ryabkov, at amerikanerne »forblev meget hårde og ultimatum-lignende«.

»Vi fortalte amerikanerne, at det er umuligt at have en dialog under disse afpresningsagtige betingelser,« sagde Sergej Ryabkov.

Bommert kan føre til krig

Til CNN siger Sam Nunn, formand for Nuclear Threat Initiative som arbejder for at reducere de risici, der er knyttet til atomare, biologiske og kemiske våben, at USAs afsked med aftalen gør »alt mere farligt« i Europa.

»Når du installerer disse mellemdistancesystemer i Europa, forkorter det på beslutningstider. Når du har kort flyvetid, har du kort beslutningstid. Hvis du reagerer på en falsk advarsel, kan du pludselig være i krig på grund af en bommert,« siger Nunn.

Michael Bjerre er Berlingskes korrespondent i USA