Trumps svigersøn har lagt en fredsplan for Mellemøsten, som selv Trump-støtter er imod

End ikke Donald Trumps udenrigsminister tror på Jared Kushners fredsplan for Mellemøsten. Nu taler også en række eksperter mod planen. De vil på ingen måde have den fremlagt.

Jared Kushner er Trumps svigersøn, Mellemøsten-rådgiver og frontfigur i arbejdet med en fredsplan, som kan løse den flere årtier lange konflikt mellem israelere og palæstinensere. Nu er han snart klar til at fremlægge planen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Yuri Gripas/Ritzau Scanpix

Donald Trumps svigersøn har forberedt sig i årevis. Jared Kushner har udarbejdet en fredsplan for Mellemøsten, som skal løse årtiers konflikt mellem Israel og palæstinenserne.

Allerede inden planen er blevet fremlagt, bliver den mødt med massiv modstand. Og det er ikke kun palæstinensere, der er imod planen. Også konservative tænketanke og Israel-tilhængere taler nu imod overhovedet at fremlægge planen, som de frygter kan blive et dødsstød til den i forvejen vingeskudte tostatsløsning og føre til fornyet vold mellem palæstinensere og israelere. Det skriver Politico.

»At fremlægge fredsplanen for Mellemøsten i det nuværende miljø ville være en lose-lose-lose-situation,« skrev Robert Satloff, direktør for tænketanken Washington Institute for Near East Policy, i Foreign Policy tilbage i april.

Og nu giver eksperter fra hele det politiske spektrum ham ret, skriver Politico.

»De bør helt sikkert ikke fremlægge den nu,« lyder det for eksempel fra en konservativ tænketank, der har bedt om anonymitet, til Politico.

»Denne plan er dødsdømt,« medgiver Ilan Goldenberg fra tænketanken Center for a New American Security, der blandt andet har arbejdet med Israel-Palæstina-konflikten under Barack Obama.

Tamara Cofman Wittes, der er mellemøstekspert ved tænketanken Brookings Institution, kalder fredsplanen »klodset« og uundgåeligt »skæbnebestemt til at fejle«.

Ifølge rygter vil Kushners plan udelukke en tostatsløsning og i stedet foreslå, at palæstinenserne skal bo i Gazastriben og et område af Sinai-ørkenen, som i dag tilhører Egypten.

Selv fra Donald Trumps udenrigsminister, Mike Pompeo, har det i en lækket lydoptagelse for nylig lydt, at fredsplanen kan være »ueksekverbar« – altså umulig at gennemføre. Også Donald Trump, der tidligere har kaldt fredsplanen for »århundredets aftale«, har nu erkendt, at Pompeo »måske har ret«.

»Vi må se, hvad der sker,« fortalte præsidenten pressen, kort inden han tog til Storbritannien, hvor han nu befinder sig.

»Vi gør vores bedste for at hjælpe Mellemøsten,« fastslog Trump.

Fremlæggelsen af planen er flere gange blevet udskudt. Først til efter det israelske valg, der fandt sted i april, og nu – efter at Benjamin Netanyahu er blevet tvunget til at udskrive nyvalg – er den angiveligt blevet udskudt på ubestemt tid. Dette har fået flere af Trumps støtter til at opfordre Det Hvide Hus til helt at lægge aftalen på is, skriver Politico.

»At fremlægge planen nu ville få USA til at fremstå useriøs,« siger James Carafano, seniorforsker ved den konservative tænketank Heritage Foundation, der som regel støtter Donald Trumps politiske linje, skriver Politico.

»Det er bedre at vente, måske indtil efter det amerikanske præsidentvalg.«

Jared Kushner har dog tilsyneladende ikke tænkt sig at begrave fredsplanen.

Senere i juni vil han fremlægge den økonomiske del af fredsplanen på en konference i Bahrain, hvor repræsentanter fra flere arabiske regeringer samt Israel forventes at deltage. De skal tale om muligheden for investeringer i de palæstinensiske områder, har det tidligere lydt.

Det palæstinensiske selvstyre, som på Vestbredden ledes af Mahmoud Abbas fra partiet Fatah og i Gaza ledes af den militære islamiske bevægelse Hamas, har på forhånd afvist fredsplanen, som de forventer vil falde ud til israelernes fordel.

I løbet af det seneste halvandet år har Donald Trump anerkendt Jerusalem som Israels officielle hovedstad, selv om palæstinenserne også anser byen for at være deres, han har bremset støtten til FN-agenturet for palæstinensiske flygtninge, og han har anerkendt de omstridte Golanhøjder som en del af staten Israel.

Jared Kushner var søndag gæst i HBO-programmet »Axios«, hvor han blandt andet gav udtryk for, at det vil blive svært for palæstinenserne at få deres egen stat.

Da Kushner i interviewet blev spurgt, om palæstinenserne med den nye fredsplan kan forvente i fremtiden at slippe for israelsk militær tilstedeværelse i de palæstinensiske områder, svarede Kushner, at dette var »høje forventninger«.

»Håbet er, at de på et tidspunkt kan blive i stand til selvstyre,« sagde Jared Kushner.

Før dette kan ske, skal palæstinenserne altså indføre »et retfærdigt retssystem, ytringsfrihed samt tolerere alle religioner«, lød det fra Trumps svigersøn ifølge CNN.