Trump tager en æresrunde ud blandt det amerikanske folk

Donald Trump sikrede tilsyneladende egenhændigt 1.000 job i Indiana. Med denne succeshistorie i bagagen indleder USAs 45. præsident en triumftur rundt i USA – især vil han møde vælgere i de stater, der sikrede ham sejren.

Trumps kritikere mener, at sejrsturneen er blevet til for at dække over det faktum, at Donald Trump de seneste uger har ansat milliardærer samt repræsentanter fra eliten og de forhadte finansfolk i store stillinger i sin administration. Foto: Brendan Smialowski/AFP Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Måske er det for at vise overskud midt i en hektisk proces med at ansætte staben for de kommende fire år. Mere sandsynligt er det dog, at den nyvalgte præsident indleder en »sejrstur« rundt i USA for at fastholde sine vælgeres interesse og entusiasme.

Startskuddet lød i staten Indiana i går, hvor Donald Trump i virksomheden Carrier, der er en af delstatens største, netop har reddet 1.000 arbejdspladser fra at blive nedlagt og sendt til Mexico.

En sejrturné rundt i USA – især til de stater, der sikrede Donald Trump sejren over Demokraternes Hillary Clinton – er på sin vis en meget amerikansk forteelse, for amerikanske præsidenter taler som regel direkte til folket – ikke til andre politikere. På den måde kan man sige, at Trumps sejrsturné er uramerikansk og flugter med det, præsident Barack Obama har gjort ude som hjemme, hvor han insisterer på at tale direkte til folket. Obama har mange gange – også i Mellemøsten – talt på store pladser, selv om værterne helst så, at han talte i de pågældende landes parlamentet. Men Obama har hver eneste gang insisteret på, at han som politiker har en forpligtelse over for folket. Derfor den nære kontakt.

Trumps kritikere – og dem er der stadig et par stykker af – ser sejrturneen i et andet lys. De mener, at Trump ønsker at aflede opmærksomheden fra det faktum, at han de seneste uger har ansat milliardærer samt repræsentanter fra eliten og de forhadte finansfolk i store stillinger i sin administration. Personer som på papiret ikke har den store interesse i at rokke ved det bestående og at »udtørre sumpen«, som Donald Trump venligt har kaldt sin politik med at vende op og ned på alt i Washington D.C.

Det siges, at Donald Trumps kloge rådgiver, Kellyanne Conway, stort set kastede sig vandret igennem den kommende præsidents guldbelagte treetagers lejlighed i New York City, da han var ved at tweet­e, at han ville drage ud på en sejrsturné. Onde tunger ville vide, at det denne gang lykkedes Kellyanne Conway at vriste mobiltelefonen ud af hånden på »The Donald«, inden han fik trykket på »send«.

For ifølge Kellyanne Conway var det på ingen måde en sejrsturné eller et triumftog, som Donald Trump skulle ud på, men derimod en »takketur«. Tak til alle dem, der bar og støttede under valgkampen. Det andet ville være for brovtende og kunne minde om den romerske kejser Julius Cæsars sejrsturné efter en »kampagne« mod de tyske stammer i nord.

Rundt i stålbæltet

»Donald Trump har på mange måder ført en uortodoks valgkamp i mange stater. Han har brugt langt færre penge end sin modstander, han har haft flere tilhængere, der mødte op, og han har haft stor succes selv i stater, som traditionelt har været demokratiske. Så der er med andre ord god grund til at tage turen rundt i USA,« påpeger den politiske kommentator Jon Buan over for Berlingske.

Donald Trumps tur vil gå igennem stålbæltet – Ohio og Pennsylvania – som har mistet tusindvis af arbejdspladser. Og det, at han tilsyneladende ved personlig indgriben har sikret, at 1.000 arbejdspladser forbliver i Indiana, vil USAs 45. præsident bruge som løftestang til at illustrere, at præsidenten aktivt skal medvirke til at sikre arbejdspladser. Især nu, hvor USA taber i konkurrencen med Mexico og Kina og i stort omfang også til en automatisering, der udrydder de traditionelle arbejdspladser.

Turneen vil være gennemført inden jul – i mellemtiden vil Trump også skulle færdiggøre sin regering for de kommende fire år.

Kristian Mouritzen er Berlingskes korrespondent i Washington D.C.