Søren Espersen: EU taber det hele på gulvet

Skal EU overleve, må man droppe den fri bevægelighed for arbejdskraft. Hvis ikke er EU væk om 15-20 år, siger Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen. En vulgær elite har travlt med at dæmonisere dem, der stemmer på Trump og DF, mener Espersen.

Dansk Folkepartis vælgere svarer rent demografisk nogenlunde til Socialdemokraternes og ligger ikke langt fra Venstres, mener DFs udenrigsordfører, Søren Espersen. Foto: Emil Hougaard Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Oprøret ruller. Og spørger man Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen, har vi kun set begyndelsen. De stærkt EU-kritiske partier vokser overalt i Europa, og inden for det seneste år er der stemt nej til mere EU i Storbritannien, Holland og Danmark. Næste år venter vigtige valg i Østrig, Frankrig og Tyskland.

»Lur mig, om ikke EU taber det hele på gulvet – sådan er stemningen i øjeblikket. Det er en illusion at tro, at befolkninger i Europa, gamle europæiske folkeslag, vil være med til en ensretning, hvor det er tyskerne, som sætter dagsordenen,« siger Søren Espersen.

Han kalder euroen for »en tordnende fiasko« og mener, at det er »noget vrøvl«, at det er EU, som har sikret fred i Europa. Den har NATO stået for, siger Søren Espersen. Og så køber han ikke argumentet om, at det national­konservative oprør kommer fra en særligt hårdt ramt befolkningsgruppe. Oprøret, der bølger over USA og Europa, er blevet kaldt meget: Et »oprør fra bunden«, »de overflødiges oprør«, »de udstødtes« eller den »hvide ufaglærte mands vrede reaktion«. De, der forfærdes over oprøret, har ifølge Søren Espersen travlt med at dæmonisere og nedgøre de vælgere, som stemmer på Donald Trump eller de EU-kritiske partier i Europa.

»Man har gjort nar ad de mennesker, der kunne finde på at stemme på Donald Trump. Det var sådan nogle, der gik rundt i gulnede undertrøjer og skød efter dåser og drak en masse bajere. Men det er jo forkert. Hvis man ser på Donald Trumps opbakning, så var der ikke den store forskel til Hillary Clintons i de forskellige grupper,« siger Søren Espersen.

»Forudsigeligt og vulgært«

På samme måde mener Søren Espersen, at danske medier stirrede sig blinde på, at det skulle være et særligt uuddannet sønderjysk udkantsoprør, der skabte den store fremgang for Dansk Folkeparti i 2015.

»En eller anden fandt ud af, at der var et par promiller mere i Sønderjylland, som stemte på os, hvorefter journalister flokkedes til grænselandet for at finde denne mærkelige urskovsmand. På besynderlig vis fik de altid et billede med hjem fra en forblæst landsby, hvor en mand kørte rundt på en knallert med bajere og tre Underberg i kassen. Hvor er det dog forudsigeligt og vulgært. Man skaber stereotyper i både den europæiske og i den amerikanske presse. Og det er nyt, at nogle tror, at man kan putte folk ned i sådan nogle kasser,« siger Søren Espersen og peger på, at Dansk Folkepartis vælgere rent demografisk svarer nogenlunde til Socialdemokraternes og ikke ligger langt fra Venstres.

Skal EU overleve det oprør, der er i gang, så kræver det ifølge Espersen, at man opgiver den fri bevægelighed for arbejdskraft, som i dag er en vigtig del af det indre marked. Når briterne stemte sig ud af EU, bunder det ifølge Espersen i, at man ikke længere har stærke fagforeninger – dem tog daværende premierminister Margaret Thatcher livtag med.

»Briterne kan ikke stå imod lønpresset. Det er den egentlige årsag til, at briterne har forladt EU. Hvis man vil erkende, at det, der hedder arbejdskraftens fri bevægelighed, var en fejl og fjerne sig fra den føderale kurs, så tror jeg, at EU kan overleve. Ellers tror jeg ikke, at vi har noget, der hedder EU, om 15 eller 20 år,« siger Søren Espersen.

»EU er et elitært projekt«

Forleden kaldte EU-professor Marlene Wind i Berlingske de partier, som vender ryggen til EU, globalisering og frihandel, for »kyniske«, fordi de ifølge hende udnytter nogle udsatte gruppers frygt for fremtiden, mens partierne selv ikke har noget brugbart svar overhovedet. Deres forslag til løsninger – at rulle EU, globalisering og frihandel tilbage – vil netop ramme de udsatte grupper, fordi almindelige varer vil blive langt dyrere, når toldmure genindføres.

»Kynisme afhænger af øjnene, der ser,« siger Søren Espersen:

»Jeg mener, det var kynisk at afvikle grænse­kontrollen, som vi har haft i over 1.000 år. Og det er kynisk at foregøgle, at vi har et frit og åbent Europa, hvor folk bare kan færdes på kryds og tværs uden kontrol. Det er kynisk at lade, som om Europa er på vej til en samling. EU er et elitært projekt og er ikke kommet fra borgerne. Hvis der er nogen, der er kyniske, er det de selvglade og elitære europæiske politikere,« siger Søren Espersen.

Det indre marked har ikke nødvendigvis gjort os rigere, mener Søren Espersen. Dette er ellers hovedargumentet, som de fleste tilhængere af EU fremfører.

»Det er det, der er fortællingen, men Danmark var jo også et rigt land før 1986,« påpeger Søren Espersen, som heller ikke tilslutter sig en ofte fremført nationalkonservativ kritik af eurokraterne i Bruxelles som nogle, der kun er ude på at mele egen kage:

»De føler, at de tager kæmpe skridt for Europas samling og fælles økonomi. De er meget idealistiske og tror på det. Det er det, der er så tragisk.«