Trump kalder nye afsløringer for »totalt opspind« – men Biden og Demokraterne går til angreb

Donald Trump benægter de seneste afsløringer om ham og hævder, at han længe har betalt »meget i skat.« Men ifølge Joe Biden betaler en brandmand mere, end Donald Trump gør.

 
Præsident Donald Trump afviser klart og tydeligt de seneste afsløringer om ham i The New York Times. Han har betalt skat, siger han. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Fold sammen
Læs mere

Mindre end én time efter, at The New York Times havde trykt sin historie om Donald Trumps skattepapirer, indkaldte præsidenten til pressemøde i Det Hvide Hus.

The New York Times hævder at være kommet i besiddelse af Donald Trumps indberetninger til det amerikanske skattevæsen, og ud fra dem har avisen kunnet afsløre, at præsidenten i 11 ud af de seneste 18 år ikke har betalt indkomstskat.

Men historien er falsk, slog præsidenten fast søndag aften, ifølge Fox News.

»Det er falske nyheder, og det er totalt opspind,« sagde han på pressemødet:

»Jeg har betalt meget, og jeg har også betalt meget i stats-indkomst-skat,« tilføjede han.

I modsætning til sine forgængere har Donald Trump aldrig frigivet sine skattepapirer. Det er ikke lovpligtigt, men har i årevis været kutyme, at præsidentkandidater offentliggør deres skatteregnskaber forud for et valg. Donald Trump, som menes at være god for 2,5 milliarder dollar, er den første præsident siden 1970erne, som ikke har frigivet sit.

Og netop derfor har hans kritikere længe spekuleret i, om han forsøger at skjule noget. Selv har han forklaret, at han ikke kan frigive dem, fordi de er til gennemsyn ved det amerikanske skattevæsen (IRS). Det har de været i fire år.

Men når skattevæsnet afslutter sin vurdering, vil præsidenten offentliggøre skatteregnskabet, lover han. IRS har imidlertid forklaret, at intet forhindrer en præsident i at offentliggøre skattepapirerne, mens de er under gennemsyn.

Del af »smædekampagne«

Præsidentens advokat i Trump-koncernen Trump Organization hævder i en pressemeddelelse til Fox News, at Donald Trump har betalt »tocifrede millionbeløb i føderal indkomstskat,« skriver Fox News:

»The New York Times’ historie er fyldt med store unøjagtigheder. I løbet af det seneste årti har præsidenten betalt tocifrede millionbeløb i personlige skatter til den føderale regering,« skriver Alan Garten i pressemeddelelsen, ifølge Fox News:

»Mens vi forsøgte at forklare dette til avisen, nægtede de at lytte og afviste vores gentagne anmodninger om at se den dokumentation, de angiveligt læner sig op ad for at finde belæg for deres påstande.«

The New York Times har ikke offentliggjort de papirer, som avisens historie er baseret på, og forklaret, at avisen ønsker at beskytte den eller de kilder, som har hjulpet journalisterne med at komme i besiddelse af papirerne.

Men historien er baseret på Donald Trumps egne indberetninger til skattevæsnet om sine virksomhedsaktiviteter, skriver The New York Times – ikke skattevæsnets endelige vurdering.

»Det her er tydeligvis blot del af avisens igangværende smædekampagne op mod valget,« mener Garten.

I en leder har The New York Times imidlertid selv forklaret, at historien er trykt, fordi »borgere bør forstå så meget om deres ledere og repræsentanter som muligt – deres prioriteter, deres erfaringer og også deres finanser.«

Demokrater går til angreb

Én ting er sikkert: Joe Biden og Demokraterne har omgående kastet sig over afsløringerne.

Joe Bidens kampagne har i timerne efter historiens publicering for eksempel udgivet en video, der viser, hvor meget en lærer, en brandmand, en konstruktionsarbejder og en sygeplejerske typisk betaler i indkomstskat om året.

Beløbene er hver især mange gange højere end de 750 dollar, som Donald Trump ifølge The New York Times angiveligt har betalt i 2016 og 2017.

Elizabeth Warren, som også var opstillet ved Demokraternes primærvalg tidligere i år, har hurtigt angrebet præsident Donald Trump over sagen:

»Han ved bedre end nogen anden, at der er ét sæt regler for de rige og store firmaer, og et andet for de hårdtarbejdende amerikanerne – og i stedet for at bruge sin magt til at fixe det, har han draget nytte af det ved enhver lejlighed,« skriver hun på Twitter.

Demokraternes majoritetsleder i Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, kæder Donald Trumps angivelige skatteundvigelser sammen med de topskattelettelser, han har vedtaget som præsident. Hun skriver på Twitter, at det tilsammen viser Donald Trumps »foragt for Amerikas arbejdende familier«.